Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κυρώνονται από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα

Κυρώνονται από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα
Αισιοδοξία για την έκβαση των δύο εν εξελίξει διαγωνισμών για τις νέες παραχωρήσεις θαλασσίων οικοπέδων, παρά τις τουρκικές κινήσεις και απειλές
Τη στιγμή που δεν διαφαίνονται ενδείξεις εκτόνωσης της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η Τουρκία εξέδωσε το Σάββατο δύο νέες Νavtex δεσμεύοντας περιοχές ευθύνης της Ελλάδας και της Κύπρου, την Τετάρτη πρόκειται να εισαχθούν στην Ολομέλεια της Βουλής προς κύρωση οι συμβάσεις μίσθωσης έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για το Οικόπεδο 2 στο Ιόνιο και τα τρία χερσαία μπλοκ στη Δυτική Ελλάδα (Άρτα-Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία).
Νωρίτερα, θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου, στις οποίες η συζήτησή τους ξεκινά από σήμερα Δευτέρα 26/2.
Ανάδοχος του Οικοπέδου 2 στο Ιόνιο είναι η κοινοπραξία των Total, Edison και ΕΛΠΕ, ενώ η σύμβαση παραχώρησης υπογράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Σχολιάζοντας την επικείμενη κύρωση από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος της Total για την περιοχή της Κασπίας και της Νότιας Ευρώπης, χαρακτήρισε σημείο καμπής την επικείμενη έναρξη εργασιών μαζί με τα ΕΛΠΕ και την Edison.
Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των ερευνών και το ενδεχόμενο εντοπισμού εμπορικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στο εν λόγω κοίτασμα.
Τα ΕΛΠΕ είναι επίσης ανάδοχος και των δύο από τα τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα («Άρτα-Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος»), ενώ το τρίτο χερσαίο μπλοκ («Αιτωλοακαρνανία») έχει παραχωρηθεί στην Energean, η οποία θα συνεργασθεί στις έρευνες με την ισπανική Repsol.
Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου, λήγει η διορία για την κατάθεση προσφορών για τρία ακόμη θαλάσσια οικόπεδα, στη νότια και νοτιοδυτική Κρήτη, όπως και στο Ιόνιο.
Μάλιστα, παρά το κλίμα έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως στους σχετικούς διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες, πέραν από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Total – ΕxxonMobil και την Energean Oil.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης