Τελευταία Νέα
Τα Νέα του TAP

Στο φως αρχαιολογικοί θησαυροί της Βόρειας Ελλάδας χάρη στο έργο του αγωγού TAP

Στο φως αρχαιολογικοί θησαυροί της Βόρειας Ελλάδας χάρη στο έργο του αγωγού TAP
Μέχρι στιγμής στη Ζώνη Εργασίας του ΤΑΡ έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 300 σωστικές ανασκαφές μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές, φέρνοντας στην επιφάνεια πολυάριθμα ευρήματα από την προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο  
Ένα πλούσιο αρχαιολογικό έργο, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν στο φως σπουδαία ευρήματα, αποτελεί μέρος της «κληρονομιάς» που θα αφήσει η κατασκευή του ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα.
Έτσι, με την ευκαιρία των εργασιών διάνοιξης της τάφρου για την τοποθέτηση του αγωγού, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει κάνει σημαντικές ανακαλύψεις στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται το έργο.
Ενδεικτικό είναι πως, μέχρι σήμερα, ομάδες ειδικών έχουν πραγματοποιήσει περίπου 300 σωστικές ανασκαφές μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας, και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές στη Ζώνη Εργασίας του ΤΑΡ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 7 σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στις Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.
Παράλληλα, από την έναρξη των εργασιών, περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές, κλπ.), καθώς και αρχαιολογικοί εργάτες, έχουν εργαστεί για τις ανάγκες του έργου.
Στο πλαίσιο της εργασίας τους, έχουν έρθει στο φως πολυάριθμα ευρήματα – κινητά και ακίνητα.
Στα ακίνητα περιλαμβάνονται:
• νεκροταφεία ή μεμονωμένοι τάφοι, κάποιοι εκ των οποίων κτερισμένοι
• τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες
• μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας, π.χ. κλίβανοι και πηγάδια.
Επίσης, έχει εντοπιστεί πλήθος κινητών ευρημάτων (κεραμική, κοσμήματα, νομίσματα κ.λπ.) που χρονολογούνται από την προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο.  

Στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού

Οι αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον TAP και τις εργολήπτριες εταιρείες του, εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις 13 αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (μία ανά περιφερειακή ενότητα που διατρέχει ο αγωγός), όπως ορίζεται στα σχετικά Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.
Σύμφωνα με την Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η κοινοπραξία συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία αυτή, η οποία εγγυάται την εφαρμογή των βέλτιστων αρχαιολογικών πρακτικών και την προαγωγή τόσο του ακαδημαϊκού έργου, όσο και της επιστημονικής γνώσης», επισήμανε.
Κάποια από τα ευρήματα που προέκυψαν στο πλαίσιο των εργασιών για τον αγωγό παρουσιάστηκαν στο 31ο συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2017» που διεξήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2018, με την υποστήριξη του ΤΑΡ.
Κορυφαίοι επιστήμονες - εκπρόσωποι από εννέα Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας) παρουσίασαν τα αρχικά ευρήματα των ανασκαφικών τους δραστηριοτήτων, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχαν τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης