Διεθνή

Abdullayev: Ξεπερνούν τα 18 δισ. δολάρια η επενδύσεις της SOCAR στην Τουρκία

Abdullayev: Ξεπερνούν τα 18 δισ. δολάρια η επενδύσεις της SOCAR στην Τουρκία
Οι επενδύσεις της SOCAR στην Τουρκία είναι απόδειξη της εμπιστοσύνης του Αζερμπαϊτζάν στην τουρκική οικονομία, είπε ο πρόεδρος της Αζέρικης εταιρείας.
Οι επενδύσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR σε έργα στην Τουρκία ξεπερνούν τα 18 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη του Μπακού στην τουρκική οικονομία, δήλωσε σήμερα Πέμπτη (15/12) μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο πρόεδρος της Αζέρικης εταιρείας Rovnaq Abdullayev.
Παράλληλα, όπως είπε, με τα έργα αυτά η Τουρκία μετατρέπεται σε περιφερειακό, αλλά και παγκόσμιο κόμβο ενεργειακής ασφάλειας και αφετέρου βοηθούν την ίδια να μειώσει τις δαπάνες για εισαγωγή ενέργειας και το τρέχον έλλειμμά της.
Ο Abdullayev εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του από τη συνεργασία με την Άγκυρα και δήλωσε με βεβαιότητα, ότι αυτή η συνεργασία «θα αυξηθεί περαιτέρω».
Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της SOCAR στην Τουρκία είναι η κατασκευή έναντι 3,7 δισ. δολαρίων του πρώτου ιδιωτικού διυλιστηρίου της Τουρκίας, το οποίο ολοκληρώθηκε και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, όπως είπε ο πρόεδρος της Αζέρικης εταιρείας.
Επίσης, η SOCAR θα δαπανήσει περίπου 4 δισ. ευρώ για την κατασκευή επί τουρκικού εδάφους του αγωγού ΤΑΝΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και από εκεί μέσω Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως είπε ο κ. Abdullayev, η εταιρεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνείς τράπεζες για την χρηματοδότηση του έργου.
Ο πρόεδρος της Αζέρικης εταιρείας είπε ακόμη, ότι το 8% από το συνολικά 58% που κατέχει η SOCAR στον αγωγό ΤΑΝΑΡ, θα μεταφερθεί στην θυγατρική της SOCAR Τουρκίας.
Ο Abdullayev τόνισε, ότι η SOCAR με κοιτάσματα φυσικού αερίου υπολογιζόμενης αξίας 45 δισ. δολαρίων έχει ως στόχο να γίνει ένας νέο και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2018 και στις αρχές του 2020 προς την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης