Διεθνή

Εγκαινιάζεται σήμερα (12/6) στην Τουρκία ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP

Εγκαινιάζεται σήμερα (12/6) στην Τουρκία ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP

Ο TANAP, με προϋπολογισμό περίπου $ 7,99 δισ., θα μεταφέρει από το πεδίο Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία και 10 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη

Στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου του Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) προχωρά σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στο Εσκισεχίρ, όπου βρίσκεται ο σταθμός συμπίεσης του αγωγού, η Τουρκία θα φιλοξενήσει μια σειρά από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υπουργούς Ενέργειας και διευθυντές ενεργειακών εταιρειών, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το προεδρικό γραφείο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν περιλαμβάνεται και πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η παρουσία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του ενδιαφέροντος της Σερβίας να εξασφαλίσει άμεσα μία νέα οδό προμήθειας φυσικού αερίου με δεδομένο ότι η Ρωσία, όπως ανήγγειλε, μετά το 2019, θα σταματήσει την παροχή αερίου μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ο TANAP, με προϋπολογισμό περίπου $ 7,99 δισ., θα μεταφέρει από το πεδίο Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία και 10 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη.

Στην σύνοδο ΕΕ - δυτικών Βαλκανίων, τον περασμένο Μάιο, στη Σόφια, οι υπουργοί Ενέργειας της Σερβίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για την κατασκευή του αγωγού Νις- Ντιμίτροβγραντ-Βουλγαρία που θα συνδεθεί με κάποιον από τους αγωγούς του αποκαλούμενου νότιου διαδρόμου (TANAP-TAP).

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Vagif Aliyev, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SOCAR Turkey, ανακοίνωσε ότι ο αγωγός θα παραδίδει 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Τουρκία κατά το πρώτο έτος και σταδιακά ο όγκος θα αυξηθεί σε 6 δισ. κυβικά μέτρα το 2020.

Τα υπόλοιπα 10 δισ. κυβικά μέτρα σχεδιάζεται να παραδίδονται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος αναμένεται να είναι σε θέση να τροφοδοτηθεί με αέριο το 2020.

Ο μήκους 1.850 χιλιομέτρων αγωγός TANAP αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του μήκους 3.500 χιλιομέτρων Νοτίου Διαδρόμου Αερίου, ο οποίος εγκαινιάστηκε επίσημα στις 29 Μαΐου, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού με τη συμμετοχή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης