Ενέργεια

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του αγωγού IGB - Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η εξαίρεσή του από την πρόσβαση τρίτων

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του αγωγού IGB - Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η εξαίρεσή του από την πρόσβαση τρίτων

Η εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού προβλέπεται να ξεκινήσει παράλληλα με αυτή του ΤΑΡ, δηλαδή εντός του 2020

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξαίρεση του  ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB από τη δυνατότητα πρόσβασης τρίτων και οι προετοιμασίες για την έναρξη κατασκευής του έργου εισέρχονται πλέον στην τελική ευθεία.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιρεί τον IGB από τις υποχρεώσεις που αφορούν την πρόσβαση τρίτων, τις ρυθμιζόμενες ταρίφες και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, όπως αυτά προβλέπονται στις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.
Η εξαίρεση έχει διάρκεια 25 χρόνια, ενώ η απόφαση προσδιορίζει ακόμη το πλαίσιο της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού.
Μετά από τη συγκεκριμένη έγκριση ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση και των διαγωνισμών επιλογής των αναδόχων των βασικών έργων κατασκευής του αγωγού, όπως είναι η  προμήθεια των σωληνώσεων, το engineering, η προμήθεια και κατασκευή (EPC).
Επίσης, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μικτής εταιρίας ICGB που προωθεί το έργο, εντός των αμέσως επομένων μηνών αναμένεται η έγκριση, η υπογραφή και η επικύρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τα θέματα φορολογίας.
Με βάση την απόφαση στης ΕΕ για την εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μεταφοράς αερίου με τις εταιρίες προμήθειας, οι οποίες έχουν ήδη δεσμεύσει δυναμικό μεταφοράς.

Υπογραφή συμφωνιών με διαχειριστές και χρηματοδότες

Παράλληλα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες διασύνδεσης με τους διαχειριστές συστημάτων των γειτονικών χωρών.
Όσον αφορά στις συμφωνίες με τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, αυτές θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της κοινοτικής επιχορήγησης των 39 εκατ. ευρώ.
Η επίσημη διαδικασία ενημέρωσης της ΕΕ για συμβατή προς το ευρωπαϊκό δίκαιο κρατική επιχορήγηση αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών, καθώς βρίσκεται υπό διαβούλευση.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία, το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η επιλογή των βασικών αναδόχων, καθώς τότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του αγωγού.
Ο ΙGB θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να αποκτήσει πρόσβαση στο αέριο του Αζερμπαϊτζάν και να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία είναι και ο μοναδικός προμηθευτής της χώρας.
Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα συνδέεται απ’ ευθείας με τον ΤΑΡ επί ελληνικού εδάφους και η εμπορική λειτουργία του προβλέπεται παράλληλα με αυτή του ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline), δηλαδή εντός του 2020.
Το αρχικό μεταφορικό δυναμικό του IGB ανέρχεται σε 3 δις. κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης