Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η ελληνική επιλογή για την συμμαχία με τις ΗΠΑ στον ενεργειακό χάρτη και ο διεθνής ανταγωνισμός

Π.Μπουσμπουρέλης: Η ελληνική επιλογή για την συμμαχία με τις ΗΠΑ στον ενεργειακό χάρτη και ο διεθνής ανταγωνισμός

Οι μεγάλες ευκαιρίες που συνδέονται με την αμερικανική πολιτική και οι στόχοι απεξάρτησης από τον ρώσικο παράγοντα

Μπαράζ ανακοινώσεων στον ενεργειακό τομέα στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που γίνεται στα πλαίσια της ΔΕΘ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον κλάδο σαν καταλύτη ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία που αναζητεί τον βηματισμό της.
Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα δείχνουν ότι τα σημαντικά projects παίρνουν μπρος:
-    Κατά πρώτον η υπογραφή της σύμβασης για τις έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης οδηγεί προς υλοποίηση ένα μεγάλο εγχείρημα που αφορά την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες σε μια περιοχή με μεγάλες προσδοκίες.
-    Η συμφωνία της ΔΕΠΑ για την συμμετοχή στην επένδυση του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης με την παράλληλη ανακοίνωση τη συμφωνίας της για την εισαγωγή LNG από την Cheniere συσφίγγει τις σχέσεις με τα αμερικανικά συμφέροντα και υλοποιεί τους σχεδιασμούς για τροφοδοσία με LNG στην ευρύτερη περιοχή.
-    Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για μια σειρά ανάπτυξης των διασυνδέσεων στα Βαλκάνια, όπου εκτός του IGB, ο υπουργός Ενέργειας ο κ. Σταθάκης έβαλε στον χάρτη και την διασύνδεση Θεσσαλονίκης με Σκόπια σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Όλα τα έργα αυτά είναι υπό την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας ο κ. Menezes. Παράλληλα ο αμερικανικός παράγοντας στο πιο επίσημο επίπεδο διαμέσου δηλώσεων του προέδρου Trump και του ΥΠΕΞ Pompeo πλειοδοτούν για την συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι προφανές ότι αποτελεί και προαπαιτούμενο για την συνολική στρατηγική στον Eενεργειακό τομέα.
Αυτό λοιπόν αποτελεί πια μια υποχρέωση που θα την κουβαλά η ελληνική πολιτική σκηνή για όποια κυβέρνηση είναι στα πράγματα.
Ο αμερικανικός παράγοντας, που και δια του κορυφαίου υπουργού του Wilbur Ross είναι παρών, στηρίζει όπως φαίνεται το σύνολο της ενεργειακής πολιτικής καθώς εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει άξονα της γεωπολιτικής του σκακιέρας.
Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Menezes που προσδιόρισε ανοιχτά τα projects που στηρίζουν και δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ. Αυτά όπως εξήγησε διασφαλίζουν την τροφοδοσία της Ευρώπης εκτός της ρώσικης επιρροής, για την οποία όπως ανέφερε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας ξεπέρασε το 40% στην εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο.
Τα έργα του ΤAP και του IGB καθώς και το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτό γιατί ειδικά οι δρόμοι του φυσικού αερίου στόχο έχουν να επεκταθούν σε Βαλκανική και Ανατολική Ευρώπη δημιουργώντας αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην ρωσική πλευρά.
Συνολικά αν εξετάσει κανείς τα όσα είπε ο Αμερικανός υφυπουργός τόσο ο αγωγός Ισπανίας – Γαλλίας που θα δέχεται αμερικανικό φυσικό αέριο όσο και αυτός της Βαλτικής που μέσω Σκανδιναβίας θα τροφοδοτεί την Πολωνία αποσκοπούν στον εφοδιασμό της Ευρώπης με αμερικανικό φυσικό αέριο σαν εναλλακτική πηγή έναντι του ρωσικού.
Ο ενεργειακός ανταγωνισμός οξύνεται καθώς η αμερικανική πλευρά πήρε και πάλι ανοιχτά θέση κατά του Nord Stream 2 που αποτελεί προιόν συμφωνίας Γερμανίας – Ρωσίας και του Turkish Stream.
Από εδώ εξάγονται δύο συμπεράσματα:
-    Το πρώτο ότι οι Αμερικανοί είναι και παραμένουν σε διάσταση με τους Γερμανούς για την ενεργειακή σχέση τους με τους Ρώσους.
-    Το δεύτερο ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έχουν την στάμπα του τραύματος του Turkstream.
Η παρατεινόμενη κόντρα με τους Γερμανούς φάνηκε και από την ανατροπή απόφασης σε κοινοτικό επίπεδο για μηχανισμό ενίσχυσης (ΑΔΙ) των λιγνιτικών τους μονάδων που προήλθε μετά από καταγγελία των Πολωνών.
Στα πλαίσια αυτά η ελληνική πλευρά δείχνει ότι έχει πάρει τις αποφάσεις της και συνδέεται με τις ΗΠΑ. Αποφασιστικής σημασίας θα είναι εξάλλου και η πορεία των ερευνών για πετρέλαιο όπου εκτός από τα ΕΛΠΕ και την EXXONMOBILL υπάρχει και η παρουσία του γαλλικού παράγοντα διαμέσου της TOTAL.
Το γεωπολιτικό περιβάλλον με τα ενεργειακά συμφέροντα που ας μην ξεχνάμε ότι έχουν μπροστά το εξαιρετικά σύνθετο και πολυδάπανο project διασύνδεσης Ασίας – Ευρώπης τον EAST MED που ενισχύει και αυτό τις εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας και βάζει στο παιχνίδι το Ισραήλ  θα είναι ο βασικός παράγοντας για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.
Οι προοπτικές είναι ισχυρές αλλά και οι απαιτήσεις για μια άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής με έγκαιρες αποφάσεις υψηλότατες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης