Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η χώρα πρέπει να αποκτήσει βιομηχανική πολιτική

Π.Μπουσμπουρέλης: Η χώρα πρέπει να αποκτήσει βιομηχανική πολιτική
Μόνοδρομος η προσαρμογή της ενεργειακής αγοράς στα επόμενα βήματα
Το έτος 2018 και μετά από τρία μνημόνια η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει βιομηχανική πολιτική. Με κόστος υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό και μια ενεργειακή αγορά ατελή, οι ελληνικές βιομηχανίες παραμένουν με στρατηγικά μειονεκτήματα απέναντι στις αντίστοιχες της Ευρώπης.
Όλα αυτά αποτελούν βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποβάλουν αντικίνητρα και να δώσουν στην αγορά μια εύλογη μορφή λειτουργίας.
Παρά ταύτα οι ελληνικές βιομηχανίες δείχνουν μια ικανοποιητική ανθεκτικότητα με μεγάλη διείσδυση στο διεθνές περιβάλλον και ρόλο- ηγέτη στις μεγάλες αγορές.
Για παράδειγμα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναπροσαρμόζοντας πλήρως την στρατηγική της και την τεχνολογία της σε προϊόντα αιχμής είναι μια από τις ισχυρές βιομηχανίες στους τομείς της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους κλάδους όπως στο Αλουμίνιο της Ελλάδος, όμως είναι αντιληπτό ότι δεν υπάρχει συνεκτική πολιτική με μακροχρόνιο σχεδιασμό σε έναν τομέα που στρατηγικά όλοι θέλουν να αυξήσει την συμμετοχή του στο ΑΕΠ και έχει εξωστρεφή τάση.
Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτά που διατύπωσε η πλευρά της παραγωγής και να μπει στην διαδικασία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα υποστηρίξει βάσιμα το τρίπτυχο παραγωγή – ανταγωνιστικότητα – απασχόληση.
Βγαίνοντας από τα μνημόνια μέσα από τις πολλές ατέλειες και αστοχίες η ελληνική βιομηχανία έδειξε την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον με δυσβάσταχτες απαιτήσεις και ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις. Δεν μπορεί όμως καθώς μπαίνουμε στο 2019 να μην μπορούν ακόμα οι βιομηχανίες να συνάψουν διμερή συμβόλαια για να διασφαλίσουν καλύτερο ενεργειακό κόστος
Σε αυτήν την κατεύθυνση η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αποκτήσει ευελιξία και να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να αξιοποιηθούν οι βάσεις που δημιουργεί διαμέσου επενδύσεων η ελληνική παραγωγική κοινότητα. Αυτές θα είναι οι προϋποθέσεις για να μην ξαναδούμε ελλείμματα ισοζυγίων αλλά και παράλληλα καλύτερους μισθούς στην οικονομία.
Ο μύθος ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα υπηρεσιών πρέπει να καταρριφθεί οριστικά και παράλληλα μέσα από συνεργασίες με την Κομισιόν να δοθούν τελικές λύσεις για τις προβληματικές βιομηχανίες που κακώς έχουν αφεθεί σε αδιέξοδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης