Αναλύσεις

IEA: Μείωση 8% των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων στα 1,8 τρισ. δολάρια το 2015

IEA: Μείωση 8% των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων στα 1,8 τρισ. δολάρια το 2015
Η νέα ετήσια έκθεση παρέχει μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή εικόνα της τρέχουσας επενδυτικής δραστηριότητας σε όλα τα καύσιμα, τις τεχνολογίες και τις χώρες.
Οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8% το 2015 στα 1,8 τρισ. δολάρια από 2 τρισ. δολάρια το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Energy Investment 2016 που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η νέα ετήσια έκθεση παρέχει μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή εικόνα της τρέχουσας επενδυτικής δραστηριότητας σε όλα τα καύσιμα, τις τεχνολογίες και τις χώρες.
Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν, ότι το ενεργειακό σύστημα υφίσταται ένα ευρύ αναπροσανατολισμό προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, αλλά και ότι οι επενδύσεις σε βασικές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω, προκειμένου να μπει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά για τη σταθεροποίηση του κλίματος.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol δήλωσε ότι «βλέπουμε μια ευρεία μετατόπιση των δαπανών προς καθαρότερη ενέργεια, συχνά ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής».
«Η έκθεσή μας δείχνει σαφώς, ότι τέτοια κυβερνητικά μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν και να αποτελέσουν το κλειδί για την επιτυχή μετάβαση της ενέργειας» πρόσθεσε και τόνισε, ότι «ενώ όμως έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, οι επενδυτές χρειάζονται σαφήνεια και σταθερότητα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».
«Οι κυβερνήσεις πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά να αυξήσουν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής ασφάλειας και το κλίμα» υπογράμμισε.
Όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα, η Κίνα δαπανώντας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της το ποσό των 315 δισ. δολαρίων, αναδείχθηκε και πάλι στον μεγαλύτερο ενεργειακό επενδυτή του κόσμου το 2015, χάρη στην ισχυρή προσπάθεια για την οικοδόμηση υποδομών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύγχρονων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την εφαρμογή πολιτικών ενεργειακής απόδοσης.
Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους μειώθηκε σε περίπου 280 δισ. δολάρια το 2015, σχεδόν 75 δισ. δολάρια λιγότερα σε σχέση με το 2014, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του κόστους του αποπληθωρισμού, που αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής μείωσης των παγκόσμιων ενεργειακών δαπανών.
Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και η Ρωσία αναδείχθηκαν ως οι πιο ανθεκτικές σε περικοπές δαπανών, χάρη αντίστοιχα στη μείωση του κόστους παραγωγής και των μεταβολών των νομισματικών ισοτιμιών.
Ως αποτέλεσμα, οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου των χωρών αυτών αντιπροσώπευαν το 44% των συνολικών επενδύσεων σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ποσοστό που αποτελεί υψηλό όλων των εποχών.
Οι επενδύσεις των ΗΠΑ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους 313 δισ. δολαρίων αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 20% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης το 2015, για τη θέσπιση των ΑΠΕ ως τη μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων σε ενέργεια.
Στην έκθεση επισημαίνεται, ότι ενώ οι δαπάνες σε ΑΠΕ ήταν επίπεδες μεταξύ 2011 και 2015, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 33%, αντανακλώντας τις απότομες μειώσεις του κόστους σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.
Όσον αφορά στις τεχνολογικές καινοτομίες, ενισχύθηκαν οι επενδύσεις σε ευφυή δίκτυα και αποθήκευση, κάτι το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ένταξη στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα μεγαλύτερων μεριδίων από αιολική και ηλιακής ενέργεια.
Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με την έκθεση οι παγκόσμιες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά σχεδόν 40%.
Οι Ασιατικές αγορές μάλιστα συνέχισαν να ευνοούν το 2015 τις επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα.
Η επενδυτική δραστηριότητα στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο στην Ευρώπη παρέμεινε υποτονική, παρά τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ανοδικά κατά 6% κινήθηκαν το 2015 οι επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση, κυρίως λόγω των κυβερνητικών πολιτικών, όπως τα ελάχιστα πρότυπα που καλύπτουν ένα αυξανόμενο μερίδιο των νέων κτιρίων, συσκευών και οχημάτων.
Σε ορισμένες χώρες οι χαμηλότερες τιμές επιβράδυναν την τάση προς πιο αποδοτικά οχήματα, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας ήταν κατά 66% χαμηλότερο από ό, τι τα τελευταία χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης