Επικαιρότητα

Τι μέτρα περιλαμβάνονται στο «πακέτο» Τσίπρα αξίας 1 δισ - Πιθανότατα σήμερα 7/5 οι ανακοινώσεις

Τι μέτρα περιλαμβάνονται στο «πακέτο» Τσίπρα αξίας 1 δισ - Πιθανότατα σήμερα 7/5 οι ανακοινώσεις
Οι νέες φοροελαφρύνσεις θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019
Αλλαγή ατζέντας θα επιχειρήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας - εκτός απροόπτου - παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις αξίας 1 δισ. ευρώ με σκοπό να καλυφθεί η δημοσκοπική «ψαλίδα» με τη Ν.Δ.
Το «πακέτο» με τα θετικά μέτρα που θα αφορούν φορολογούμενους, καταναλωτές και συνταξιούχους, θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (σ.σ. νωρίτερα στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα τα παρουσιάσει κοστολογημένα στους δανειστές) με σκοπό να ανακοινωθούν αμέσως μετά.   
Οι νέες φοροελαφρύνσεις θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%.
Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.

Στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας περιλαμβάνονται:

• Δέσμευση για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 8.636 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη μείωσή του στις 5.685 ευρώ από την 1-1-2020.
Η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου προκαλεί δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021.

• Καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους ή διαφορετικά 13η σύνταξη. Το κόστος αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.

• Μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13%.
Το μέτρο θα ισχύσει για τα εξής προϊόντα: ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια.
Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην ξεπεράσουν τα 350-400 εκατ. ευρώ.


• Επαναφορά της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%. Το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι εξαιρετικά χαμηλό, μόλις 2,3 εκατ. ευρώ.

• Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, περιορισμένου όμως κόστους.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης