Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι νέες προσδοκίες για οικονομία και ενέργεια

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι νέες προσδοκίες για οικονομία και ενέργεια
Απελευθέρωση δυνάμεων και επενδύσεις το νέο κεφάλαιο - Σταθεροποίηση το μέχρι τώρα κέρδος
Σκηνικό ριζικής πολιτικής αλλαγής στις προσδοκίες για την οικονομία έχει διαμορφωθεί  από τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές , που η αγορά το επικροτεί και το υπερθεματίζει τόσο στα ομόλογα όσο και στο χρηματιστήριο.
Η αγορά αναμένει ότι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα απελευθερώσει δυνάμεις, πόρους και θα εμπνεύσει μια επενδυτική κινητικότητα, που σαφέστατα λείπει από την μεταμνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει σε ένα τέτοιο σενάριο στο παιχνίδι σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση και το ζητούμενο για αυτόν θα είναι να απαλλαγεί από αναχρονιστικές ιδεοληψίες που απομάκρυναν την μεσαία τάξη, δεν έχουν πλειοψηφικά ρεύματα και κυρίως λειτουργούν έξω από τις σύγχρονες οικονομικές δομές.
Η στρατηγική Γεννηματά εντυπωσιάζει από τον υποτιμητικό τρόπο διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ίδια δεν έχει επιτύχει τίποτε από αυτά που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τα καλά του και τα λάθη του, ενώ κουβαλά ένα πολύ βαρύ όνομα.
Στα ενεργειακά η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ που έπρεπε να είχε γίνει χθες, αποτελεί την μεγάλη προσδοκία της αγοράς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Παράλληλα η επιτάχυνση των ερευνών στους υδρογονάνθρακες αλλά και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των προοπτικών στις Ανανεώσιμες είναι αυτά που η αγορά περιμένει από τη νέα κυβέρνηση.
Πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει και το βασικό κέρδος της πολιτικής που φεύγει είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που επιζητούσαν οι δανειστές και ο εκμηδενισμός του πολιτικού ρίσκου.
Ο Αλέξης Τσίπρας όμως δεν είχε την συνταγή για την ανάπτυξη όπως τη νοεί ο μέσος πολίτης και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα δείχνουν ότι θα πάρει τα ηνία.
Η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και μετά από 3 Μνημόνια είναι χρυσή και για πρώτη φορά οι προοπτικές εμφανίζονται ισχυρές.
Όμως οι πρώτες κυβερνήσεις εντός ευρώ και κυρίως η περίοδος μετά το 2004 φέρουν την ευθύνη για την κρίση.
Η κεφαλαιαγορά κατά την εκτίμησή μας θα επωφεληθεί τα μέγιστα και εισέρχεται σε μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης