Ενέργεια

Στο στόχαστρο η Αυστραλία - Θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές και την εξόρυξη άνθρακα

Στο στόχαστρο η Αυστραλία - Θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές και την εξόρυξη άνθρακα

Επικρίσεις για την υποστήριξη της Αυστραλίας στη βιομηχανία άνθρακα

Η Αυστραλία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να χρηματοδοτήσει τις χώρες που αγωνίζονται για την αλλαγή του κλίματος, δήλωσαν οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού την περασμένη Τρίτη 13/82019 επικρίνοντας την πρόσφατη προσπάθεια της Canberra να βελτιώσει τους δεσμούς της με την περιοχή.
Η Αυστραλία θα δώσει 500 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (339 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε χώρες του Ειρηνικού για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Scott Morrison.
Οι ηγέτες από τα μικρότερα νησιά του Ειρηνικού, που τονίζουν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια υπαρξιακή απειλή για τα μικρά κράτη τους, δήλωσαν ότι η ανακοίνωση της Canberra δεν δικαιολογεί την υποστήριξή της στη βιομηχανία άνθρακα της χώρας.
"Ανεξάρτητα από το πόσα μετρητά βάζετε στο τραπέζι, δεν σας δίνει τη δικαιολογία να μην κάνετε το σωστό, δηλαδή να μειώσετε τις εκπομπές και να μην ανοίξετε ανθρακωρυχεία", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Tuvalu Enele Sopoaga, στη σύνοδο των κρατών Μικρών Νησιών του Ειρηνικού, στους δημοσιογράφους.
Τα μικρότερα κράτη συναντήθηκαν στο Funafuti, πρωτεύουσα του Τουβαλού, πριν από την έναρξη του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού.
Τον Ιούνιο, η Αυστραλία ενέκρινε ένα νέο ανθρακωρυχείο στην πολιτεία Queensland από την ινδική Adani που αναμένεται να παράγει 8-10 εκατομμύρια τόνους θερμικού άνθρακα ετησίως.
Το ορυχείο θεωρήθηκε βασικός παράγοντας στην εκ νέου εκλογή της κυβέρνησης Morrison τον Μάιο.
Οι ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού  έχουν επίσης επικρίνει την Αυστραλία για τον υπολογισμό των μειώσεων εκπομπών που επιτεύχθηκαν πριν από τη δέσμευση του 2016 που προέβλεπε μείωση κατά 26% -28% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.
Η Καμπέρα έχει πει ότι αν προχωρήσει  περισσότερο θα προκαλέσει σοβαρές ζημίες σε μια οικονομία που εξαρτάται από τη μεταλλευτική βιομηχανία.
"Η Αυστραλία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της και πάντα θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας", δήλωσε την Τρίτη ο Morrison όταν ρωτήθηκε πώς συμφώνησε με το πακέτο περιβαλλοντικής βοήθειας με την έγκριση του ορυχείου Adani.
"Και αυτό είναι ένα σημείο που θα κάνω πάλι όταν συναντώ τους ηγέτες του Ειρηνικού", πρόσθεσε.
Η στάση της Αυστραλίας έχει δημιουργήσει εντάσεις με τους γείτονές της, καθώς ακριβώς όπως και η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει την κυριαρχία της στην περιοχή.
Μαζί με την οικονομική βοήθεια και τα δάνεια, η υποστήριξη της Κίνας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θεωρείται ότι βοηθά στην προσπάθεια της να κερδίσει συμμάχους και να επηρεάσει την περιοχή του Ειρηνικού.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης