Ενέργεια

Στο τραπέζι της ΕΕ οι «πράσινες» επενδύσεις - Αρχίζει η μάχη για τους κανόνες

Στο τραπέζι της ΕΕ οι «πράσινες» επενδύσεις - Αρχίζει η μάχη για τους κανόνες
Οι συνομιλίες, που θα ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο, θα φέρουν αντιμέτωπες τις πιο συντηρητικές χώρες της ΕΕ εναντίον ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου τα πράσινα κόμματα έχουν ισχυρότερη φωνή
Ξεκινά αύριο Τετάρτη 23/10/2019 ο διάλογος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  για την καθιέρωση προτύπων για βιώσιμες επενδύσεις γεγονός το οποίο σύμφωνα με το Reuters αναμένεται να δοθεί μάχη για το αν το πετρέλαιο, ο άνθρακας και τα πυρηνικά καύσιμα μπορούν να θεωρηθούν ως "πράσινα".
Οι συνομιλίες, που θα ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο, θα φέρουν αντιμέτωπες τις πιο συντηρητικές χώρες της ΕΕ εναντίον ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου τα πράσινα κόμματα έχουν ισχυρότερη φωνή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά το Μάιο του 2018 νομοθεσία για την αντιμετώπιση του "πράσινου ξεπλύματος", της διαδικασίας με την οποία οι τράπεζες και άλλες εταιρείες διεκδικούν περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια που δεν τους αξίζουν.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τα 28 κράτη μέλη του μπλοκ, υποστηρίζει γενικά τις προτάσεις της Επιτροπής.
Οι νομοθέτες της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο κάνοντας σαφείς διακρίσεις μεταξύ του τι είναι βιώσιμο και τι δεν είναι.
Το κοινοβούλιο έχει επισημάνει ότι η χρηματοδότηση στερεών ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας,  δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «βιώσιμη» με οποιονδήποτε τρόπο.

Ευρύτερη ερμηνεία

Το Συμβούλιο και η Επιτροπή επιθυμούν μία ευρύτερη ερμηνεία, η οποία να μην περιλαμβάνει συγκεκριμένο κατάλογο πράσινων επενδύσεων, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή , για παράδειγμα στην πυρηνική ενέργεια, να θεωρείται βιώσιμη.
Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο ελπίζουν ότι οι κανονισμοί και ένας γενικός νόμος μπορούν να θεσπιστούν μέχρι το τέλος του 2021 και να τεθούν σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2022.
Αλλά χωρίς συγκεκριμένο κατάλογο των πράσινων επενδύσεων, το κοινοβούλιο εκτιμά ότι η διαδικασία θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή του νόμου.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εισαγωγή οικολογικών σημάτων σχετικά με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις θα μπορούσε να αποτρέψει τους επενδυτές από την αγορά πράσινων ομολόγων και φιλικών προς το περιβάλλον περιουσιακών στοιχείων.

Ευκαιρία για το ευρώ η βιώσιμη χρηματοδότηση

Οι Βρυξέλλες πρότειναν τον νόμο ως μέρος ενός σχεδίου για να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρος   μέχρι το 2050, αλλά και για να διευρυνθεί η αγορά πράσινων ομολόγων και τίτλων.
"Η βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για το ευρώ", δήλωσε ο Thierry Roland, επικεφαλής της HSBC Europe, στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο, καθώς η αγορά πράσινων ομολόγων εκφράζεται ως επί το πλείστον σε ευρώ, σε αντίθεση με πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία με τιμές σε δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ λάνσαρε νέους κανόνες και πρότυπα για δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικών και δημόσιων "πράσινων" επενδύσεων μαζί με την Κίνα, την Ινδία και αρκετές άλλες χώρες σε μια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον DC.



www.wordldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης