Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Βιομηχανία: Σε κίνδυνο η παράταση της διακοψιμότητας αν προηγηθεί το αίτημα για τον μηχανισμό ευελιξίας

Βιομηχανία: Σε κίνδυνο η παράταση της διακοψιμότητας αν προηγηθεί το αίτημα για τον μηχανισμό ευελιξίας
Η υποβολή του αιτήματος παράτασης ισχύος του μέτρου θα πρέπει να προηγηθεί ή τουλάχιστον να τεθεί ταυτόχρονα με την κοινοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας
Αποφασισμένη να αντιδράσει με κάθε τρόπο και προς όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες εμφανίζεται η ενεργοβόρος βιομηχανία της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσει την παράταση για δυο-τρία χρόνια της ισχύος του μηχανισμού της διακοψιμότητας.
Όπως είναι γνωστό η διακοψιμότητα είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αμείβονται προκειμένου να παρέχουν επάρκεια ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα όταν τους ζητηθεί από το Διαχειριστή.
Ο μηχανισμός έχει λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισχύς του λήγει στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του στο WorldEnergyNews, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι σύντομα θα υποβληθεί στην Κομισιόν αίτημα παράτασης της ισχύος της διακοψιμότητας.
Ωστόσο οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θεωρούν ότι η κοινοποίηση του αιτήματος παράτασης θα πρέπει να προηγηθεί, ή να τεθεί ταυτόχρονα με την κοινοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας, διότι σε αντίθετη περίπτωση, η έγκριση της διακοψιμότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίθεται σε κίνδυνο.

Αναγκαίος μηχανισμός για τα προβλήματα επάρκειας ισχύος

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διακοψιμότητα αποτελεί αναγκαίο μηχανισμό για την αντιμετώπιση προβλημάτων επάρκειας ισχύος σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών του ηλεκτρικού συστήματος ή σε περιόδους υψηλής ζήτησης και μη διαθεσιμότητας των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Παράλληλα η διακοψιμότητα αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα συμμετοχής της ζήτησης (demand) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι το οποίο αποτελεί απαίτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την συγκεκριμένη αγορά.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της βιομηχανίας ακόμη και μετά την έναρξη λειτουργίας της νέας αγοράς -τον Ιούνιο του 2020 όπως έχει δεσμευθεί το ΥΠΕΝ- θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο αγοράς και να ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να διασφαλίζει στην πράξη την ισότιμη συμμετοχή της ζήτησης.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ζήτηση έχει μεν συμπεριληφθεί στον παλαιό μηχανισμό ευελιξίας, αλλά μόνο θεωρητικά, αφού η συμμετοχή της προϋποθέτει την κλιμακούμενη αύξηση/μείωση ισχύος με ρυθμό 8 ΜW/min για τρεις ώρες κατ’ελάχιστο, απαίτηση στην οποία δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν βιομηχανικές μονάδες παραγωγής.
Η υπηρεσία του μηχανισμού ευελιξίας αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη από τον Κώδικα Εξισορρόπησης υπηρεσία εφεδρείας αυτόματης αποκατάστασης συχνότητας και παρέχεται -στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών- αποκλειστικά από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά.    

Προσχηματική η συμμετοχή της ζήτησης στον μηχανισμό ευελιξίας

Με βάση αυτά τα δεδομένα η βιομηχανία τονίζει πως είναι προφανές ότι η ζήτηση δεν έχει την τεχνική δυνατότητα να προσφέρει την υπηρεσία του μηχανισμού ευελιξίας.
Έτσι, ζητεί η κοινοποίηση του αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου μηχανισμού διακοψιμότητας να προηγηθεί ή τουλάχιστον να τεθεί ταυτόχρονα με την κοινοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας, ώστε να προκύπτει σαφώς ότι η ουσιαστική συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά διασφαλίζεται μέσω του μηχανισμού διακοψιμότητας και όχι μέσω του μηχανισμού ευελιξίας.
Όπως σημειώνουν παράγοντες της βιομηχανίας σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή προηγηθεί η κοινοποίηση του μηχανισμού ευελιξίας με προσχηματική αναφορά σε δυνατότητα συμμετοχής της ζήτησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να απορρίψει το αίτημα παράτασης της διακοψιμότητας με το σκεπτικό ότι η ζήτηση έχει ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχει στην αγορά μέσω του νέου μηχανισμού ευελιξίας.
Και η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί να τεθεί σε κίνδυνο η έγκριση της παράτασης της διακοψιμότητας.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης