Τελευταία Νέα
Απόψεις

OilPrice: Σύγκρουση Τουρκίας - Ευρώπης με φόντο την ενέργεια

OilPrice: Σύγκρουση Τουρκίας - Ευρώπης με φόντο την ενέργεια
Σύγκρουση Τουρκίας - ΕΕ με φόντο το φυσικό άεριο της Κύπρου - Γιατί ο Erdogan θα υποχωρήσει
Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας της δίνει διαχρονικά ένα βασικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα.
Η εγγύτητά της με τη Μέση Ανατολή και την Κασπία θάλασσα καθώς και η θέση της στη Μαύρη Θάλασσα την καθιστούν απαραίτητο μέλος του ΝΑΤΟ.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της έχουν περάσει σοβαρές αναταράξεις.
Τώρα, η ανακάλυψη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί νέες εντάσεις αναφέρει σε ανάλυσή του το OilPrice.
Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από τον νέο πλούτο φυσικού αερίου.
Το νησιωτικό έθνος εισάγει σήμερα όλη του την ενέργεια, αλλά η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα μπορούσε να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, ενώ παράλληλα θα την καθιστούσε έθνος που θα εξάγει ενέργεια.
Οι γεμάτες εντάσεις σχέσεις της Λευκωσίας με τον μεγάλο βόρειο γείτονά της, ωστόσο, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του ενεργειακού της τομέα.
Η τουρκική εισβολή του 1974 διαχώρισε το νησί ανάμεσα σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη Κύπρο και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Για να γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, η Λευκωσία είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η αίτηση μέλους της Τουρκίας εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Η Τουρκία θέλει ένα μερίδιο του νεοαποκτηθέντος ενεργειακού πλούτου να μεταβεί στους Τούρκους κατοίκους του νησιού.
Επιπλέον, η Άγκυρα έχει στείλει εξερευνητικά σκάφη στην ΑΟΖ της Κύπρου, μια κίνηση η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφή τη θέση τους, δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο έθνος με ευρεία διεθνή αναγνώριση και ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη για να αποτρέψει τις εταιρείες ενέργειας από την εξερεύνηση της ΑΟΖ του νησιωτικού έθνους.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν οικονομικές κυρώσεις για τις ενέργειες της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου.
Αυτά περιλαμβάνουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Επίσης, απαγορεύτηκε η τεχνική και υλική υποστήριξη για δραστηριότητες γεώτρησης.
Η πρόσφατη απόφαση ακολουθεί έναν προηγούμενο γύρο με τον οποίο απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις όπλων μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Η ΕΕ παρέχει οικονομική στήριξη στην Άγκυρα ως αντάλλαγμα για την κράτηση των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος.
Ο Πρόεδρος Erdogan έχει ήδη απειλήσει να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να στείλει αμέσως 500.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Το πιο σημαντικό είναι ότι χιλιάδες φυλακισμένοι μαχητές του ISIS βρίσκονται σήμερα σε Τουρκικές φυλακές ή υπό την επίβλεψη μαχητών στη Συρία που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Η Άγκυρα καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να επιτρέψουν στους τζιχαντιστές να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους για να δικαστούν εκεί.
Οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, παρεμποδίζουν την επεξεργασία των «εγχώριων» ισλαμιστών τρομοκρατών.
Η Τουρκία γνωρίζει το πλεονέκτημά της έναντι της ΕΕ και το χρησιμοποιεί.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα μπορούσε να στείλει μια πλημμύρα προσφύγων και κρατουμένων τρομοκρατών πέρα από τα σύνορά του.
Οι συνομιλίες με την Άνοδο της Άγκυρας με την ΕΕ βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε αδιέξοδο και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τους μοιάζει όλο και περισσότερο σαν φαντασία.
Δεν είναι σαφές πώς η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τις πιθανές ανακαλύψεις φυσικού αερίου όταν δεν επιτρέπεται στις δυτικές εταιρείες ενέργειας να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους.
Η Άγκυρα θα μπορούσε να στραφεί στις κρατικές εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας, οι οποίες υπόκεινται στις ίδιες κυρώσεις της Δύσης και ως εκ τούτου θα ήταν πρόθυμες να συνάψουν συμφωνία με την Τουρκία.
Ωστόσο, η Μόσχα ιστορικά έχει απολαύσει καλές σχέσεις με την Κύπρο λόγω της κοινής τους ορθόδοξης θρησκείας.
Συνεπώς, παραμένει αβέβαιο το πώς θα διαδραματίσει η Ρωσία αυτό το γεωπολιτικό αίνιγμα.
Ρεαλιστικά, οι επιλογές της Τουρκίας εδώ είναι περιορισμένες.
Παρά τις τεταμένες σχέσεις, η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και οι σημαντικότεροι οικονομικοί εταίροι της είναι οι χώρες της Δύσης.
Ως εκ τούτου, η Άγκυρα πιθανότατα θα επιλέξει να αποκλιμακώσει την ένταση πριν οι εξελίξεις την ξεπεράσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης