Ενέργεια

Επίθεση στις ΑΠΕ με αίτημα για κούρεμα στις αποζημιώσεις εξαπολύει η βιομηχανία για περιορισμό του ελλείματος

Επίθεση στις ΑΠΕ με αίτημα για κούρεμα στις αποζημιώσεις εξαπολύει η βιομηχανία για περιορισμό του ελλείματος
Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θεωρούν πως η χρέωση προμηθευτή, ανεξάρτητα από το ύψος της, θα επιβαρύνει εν τέλει τις ίδιες και θα αυξήσει το κόστος της εγχώριας παραγωγής
Θέμα «κουρέματος» των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, θέτει ευθέως τμήμα της βιομηχανίας, αυτό δηλαδή που εκπροσωπείται από την ΕΒΙΚΕΝ, ως μοναδική λύση για να περιοριστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ.
Πηγές της βιομηχανίας με αφορμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε ότι αφορά την χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ, απορρίπτουν τον μηχανισμό που έχει νομοθετηθεί και βάζουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων τη μείωση των υψηλών εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ, ως μοναδική λύση για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου λήγει η δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ για την αναδιάρθρωση του μηχανισμού χρέωσης των προμηθευτών, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από την Ολομέλεια της ΡΑΕ την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.
Εν όψει λοιπόν αυτών των αποφάσεων, η αντιπαράθεση εντός των κόλπων της αγοράς ηλεκτρισμού αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Κρίσιμη η στάση των μεγάλων ομίλων που έχουν δραστηριότητα τόσο στην βιομηχανία όσο και στο σύνολο των ενεργειακών κλάδων για την εύρεση κοινής αποδεκτά λύσης.

Φόβοι για μείωση της ανταγωνιστικότητας

Σε αυτή τη διελκυστίνδα πρώτη ανοίγει τα χαρτιά της η βιομηχανία, η οποία ανησυχεί ότι η χρέωση των προμηθευτών ανεξαρτήτως του ύψους της, τελικά να μετακυλιστεί στους καταναλωτές αυξάνοντας το κόστος της εγχώριας παραγωγής.
Μάλιστα δηλώνουν, ότι με τον προτεινόμενο μηχανισμό απειλείται να τιναχτεί στον αέρα η προσπάθεια, συγκράτησης και σταθεροποίησης του κόστους ενέργειας, επιστρέφοντας σε μια κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας και πολύ μειωμένης ανταγωνιστικότητας για την παραγωγική βάση της χώρας.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της βιομηχανίας, αδυνατούν να αντιληφθούν πώς μια χρέωση, που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι της τάξης των 6 - 8 ευρώ/MWh, θα απορροφηθεί από τη χονδρεμπορική αγορά, δηλαδή από τους προμηθευτές και δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.
Επιπλέον τονίζουν ότι επιχειρείται η διάχυση του κόστους στο σύνολο της αγοράς ως «ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμα μία ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των πολύ υψηλών εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ.
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας σημειώνουν ακόμη ότι στην πράξη αποδείχτηκε πως η μεθοδολογία που σχεδιάστηκε από τον ΛΑΓΗΕ, κατ΄ εντολή της ΡΑΕ, «αντέχει μόνο ως επιστημονικό, θεωρητικό πόνημα και όχι ως λειτουργικό μέρος μιας οργανωμένης αγοράς».
Προσθέτουν δε, ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί η αλήθεια, δηλαδή ότι αν ο μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα έχει έλλειμμα, τότε πρέπει να μειωθούν οι ήδη υψηλότατες τιμές των ακριβότερων ΑΠΕ και όχι να τίθεται συνεχώς σε κίνδυνο όλη η αγορά.
«Υπό συνθήκες αβεβαιότητας σε σχέση με ένα από τα σημαντικότερα κόστη παραγωγής στη βιομηχανία, προεξοφλείται η περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας», καταλήγουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης