Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Κρατική «ανάσα» 30-40 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ έως τους διαγωνισμούς πώλησης

Κρατική «ανάσα» 30-40 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ έως τους διαγωνισμούς πώλησης

Πιθανότατα σήμερα (10/2) θα κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή, για την εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης εν λειτουργία

Με κρατική επιχορήγηση της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλίσει κεφάλαιο κίνησης έως τη διενέργεια των διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ όπως προβλέπει τροπολογία που θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα στη Βουλή.

Η επιχορήγηση που κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί ο «ξαφνικός θάνατος» της ΛΑΡΚΟ από ατύχημα, θα προβλέπεται σαφώς ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αυτό άλλωστε είναι και ο όρος για την έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή από τον Μάρτιο

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι η εταιρία θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για σύντομο χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μείζονα ζητήματα όπως για παράδειγμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Λάρυμνας. Το θέμα θα τεθεί σε διαιτησία, καθώς παραμένει ασαφές εάν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανήκουν στην εταιρία ή στο ελληνικό δημόσιο.

Η τροπολογία θα προβλέπει επίσης ότι με την εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή ήδη από τον επόμενο μήνα και τη θέση στενών προθεσμιών για τον ίδιο, να εκκινήσει τη διαδικασία καταγραφής του ενεργητικού, ώστε να λυθεί η εκκρεμής διαφορά με το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να δημοσιευθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός τόσο για το μεταλλευτικό συγκρότημα Λάρυμνας όσο και για τα ορυχεία της Καστοριάς και της Εύβοιας, όπως προδιέγραφε το σχέδιο της ΕΕ το 2014.

Πτώχευση σε περίπτωση «ναυάγιου» του διαγωνισμού

Από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί ο Διαχειριστής θα είναι η περιστολή κατά 25% του μισθολογικού κόστους. 

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εφόσον ο διαγωνισμός δεν ευοδωθεί εντός ευλόγου χρόνου, ώστε να συνεχιστεί η δραστηριότητα με νέες επενδύσεις και άλλες προοπτικές και να ικανοποιηθούν κατά το δυνατόν οι πιστωτές, το σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική αίτηση πτώχευσης εκ μέρους του διαχειριστή, δίνοντας οριστική λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα.

Κόστος 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει κοστίσει στο Δημόσιο περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Χρωστά 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 σε τράπεζες.

Η πιστώτρια Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει καταγγείλει 2 ομολογιακά δάνεια (αρχικού ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα). Το ανοιχτό υπόλοιπο είναι 31,8 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας. Η Πειραιώς έχει εκδώσει δύο διαταγές πληρωμής 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία που – προς το παρόν – έχουν προσβληθεί επιτυχώς από τη ΛΑΡΚΟ.

Εξάλλου η είσοδος επενδυτή αναμένεται να δώσει λύση και σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει οι απολύτως απαραίτητες επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες (φίλτρα). Χιλιάδες τόνοι σκωρίας (παραπροϊόντα της παραγωγής) εναποτίθενται κάθε χρόνο στη θάλασσα και απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς, εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής (π.χ. εισαγωγή μεθόδου υδρομεταλλουργίας στην παραγωγή), τον περιορισμό της ρύπανσης κτλ.).

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης