Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

«Βόμβα» στο Target Model από την ένταξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο Μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

«Βόμβα» στο Target Model από την ένταξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο Μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης
Αιφνιδιασμός από την ΕΛΣΤΑΤ

Στον αέρα τινάζει απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ τους σχεδιασμούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του αρμόδιου υπουργείου για την υλοποίηση του target model που αποτελεί δέσμευση της χώρας με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο του 2020.
Η διοίκηση του ΕΛΧΕ ενημερώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για την κατάταξή του στο Μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα ενώ χθες το διοικητικό συμβούλιο ενημέρωσε με επιστολές τους μετόχους.
Ανησυχίες εκφράζονται και για τη στάση που θα κρατήσει το  Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 10% σε μια εταιρία που όταν εισήλθε ήταν ιδιωτική και αίφνης μετατρέπεται σε δημόσια.
Νομικές κινήσεις εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και το ίδιο το ΕΛΧΕ αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών που αποτελεί το βασικό μέτοχο στο ΕΛΧΕ με ποσοστό 21%. Για τις εξελίξεις έχει ενημερωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει διέξοδο στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει, για να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η ρύθμιση, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ,  θα προβλέπει ένα αντίστοιχο καθεστώς με αυτό του ΤΑΙΠΕΔ και του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ,  ανεφέροντας ρητά ότι οι διατάξεις του δημοσίου τομέα και των δημοσίων συμβάσεων όπως και ο μηνιαίος έλεγχος του προϋπολογισμού δεν θα ισχύουν για το ΕΛΧΕ.
Από την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ διακυβεύονται οι δεσμευτικοί στόχοι της χώρας για τη λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς που θα υποκαταστήσει το σημερινό , τους οποίους υλοποιεί το ΕΛΧΕ και μάλιστα με δεσμευτικές προθεσμίες και την απειλή προστίμων από τη ΡΑΕ με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Ενέργειας μόλις στις 31 Ιανουαρίου. Μάλιστα ο σχεδιασμός αυτός έχει μπει στην τελική ευθεία και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΧΕ είχε προγραμματίσει στην χθεσινή συνεδρίαση την  έγκριση των απαιτούμενων αδειών για την λειτουργία της αγοράς παραγωγών στις 16 Μαρτίου για να τις καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  διαδικασία που πάγωσε λόγω της απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ.
Μπροστά στον κίνδυνο της παρανομίας που συνεπάγονται αποφάσεις που ελήφθησαν υπό το καθεστώς της λειτουργίας του ΕΛΧΕ ως ιδιωτικού φορέα και της αιφνιδιαστικής μετατροπής του σε δημόσιο φορέα, το διοικητικό συμβούλιο προτίμησε να παγώσει τις διαδικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το καθεστώς. Η ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να απαντήσει τόσο για τα κριτήρια της ένταξης μια εταιρίας που οι μέτοχοί της δεν ελέγχονται από το δημόσιο και δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης όσο και γιατί τα ίδια κριτήρια δεν εφαρμόστηκαν ένα χρόνο πριν. Ερωτηματικά για την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ  εξέφραζαν χθες παράγοντες της αγοράς,  επισημαίνοντας εκτός των άλλων και τον αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση δίνει μάχη για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης