Ηλεκτρισμός

Ενδεχόμενο συγχώνευσης ελληνικού και βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας

tags :
Ενδεχόμενο συγχώνευσης ελληνικού και βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Οι διοικήσεις των δύο Χρηματιστηρίων καταβάλλουν προσπάθειες το θέμα της συνεργασίας να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μπορίσοφ 26 Φεβρουαρίου
Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω συγχώνευσης με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Βουλγαρίας αλλά και της εκκαθάρισης των ενεργειακών προϊόντων της Κύπρου αναζητάει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Αξιοποιώντας τα περιθώρια που δημιουργούνται με την λειτουργία του target model από τα τέλη Ιουνίου 2020- τουλάχιστον με βάση τον τελευταίο δεσμευτικό στόχο της χώρας- το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών που αποτελεί και τον βασικό μέτοχό του διερευνούν τις δυνατότητες συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Βουλγαρίας αλλά και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) που συμμετέχει με ποσοστό 10% στο ΕΧΕ.

Αφετηρία η υπογραφή της Διακυβερνητικής συμφωνίας για τον IGB

Η διερεύνηση των προοπτικών για στενότερη συνεργασία μεταξύ του Ελληνικού και Βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας επανήλθε με αφετηρία την υπογραφή της Διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό IGB τον περασμένο Οκτώβριο στη Σόφια στις επαφές που είχαν ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο πρόεδρος του ΕΧΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης με τους προέδρους του Προέδρους του Βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Αξιών, καθώς και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της γειτονικής χώρας.

Σε συνέχεια αυτών των επαφών, στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας που γίνεται για πρώτη φορά εκτός των πρωτευουσών των δύο χωρών.

Στόχος η ανάθεση μελέτης

Οι διοικήσεις των Χρηματιστηρίων Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία των δύο χωρών καταβάλλουν προσπάθειες το θέμα της συνεργασίας να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των δύο πρωθυπουργών και να αποτελέσει μάλιστα μέρος της διακυβερνητικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί. Αυτό που επιδιώκεται είναι να συμπεριληφθεί στη διακυβερνητική η ανάθεση μελέτης για την συγχώνευση των δύο Ενεργειακών Χρηματιστηρίων για να διαπιστωθούν οι οικονομίες κλίμακος που προκύπτουν.

Πεποίθηση των διοικήσεων των δύο Ενεργειακών Χρηματιστηρίων είναι ότι με τη συγχώνευσή ή τουλάχιστον με μια κοινή πλατφόρμα για την διαπραγμάτευση ενεργειακών παραγώγων διευρύνεται η αγορά και αποκτάει μεγαλύτερη ρευστότητα. Παράλληλα εξετάζεται με προοπτική να υπάρξει συμφωνία και να υπογραφεί κατά την συνάντηση που θα έχουν ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Λακκοτρύπης στο περιθώριο του Forum των Δελφών, η συνεργασία του ΕΧΕ με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης