Πετρέλαιο

Birol: Πιθανή η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 20% λόγω του κορωνοϊού

tags :
Birol: Πιθανή η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 20% λόγω του κορωνοϊού
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη και γρήγορη

Κατά 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 100 που ίσχυαν μέχρι τώρα μπορεί να μειωθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξαιτίας του coronavirus, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Brent καταγράφει ήπια κέρδη της τάξεως του +0,30% στα 26,42 δολ. ανά βαρέλι και το αργό ενισχύεται κατά +1,68% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 22,98 δολ. ανά βαρέλι.

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες βλέπουμε ταυτόχρονα την πτώση της ζήτησης πετρελαίου και την τεράστια υπερπροσφορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τις τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα των 20 δολαρίων ανά βαρέλι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως: «Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη και γρήγορη» , προειδοποιώντας ωστόσο ότι η πτώση της ζήτησης θα είναι πολύ μεγαλύτερη κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, ενώ θα μπορούσε να σημειώσει πτώση κατά 20%.

Βέβαια, η κατάσταση που επικρατεί στον ΟΠΕΚ, θα επηρεάσει άσχημα χώρες όπως το Ιράκ, την Αλγερία, το Ομάν, τον Ισημερινό, τη Γκαμπόν και τη Νιγηρία, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Ο Birol δήλωσε ότι τα έσοδα του Ιράκ, εκ των οποίων το 99% του κρατικού προϋπολογισμού προέρχονται από τα έσοδα από το πετρέλαιο, αρκούν μόνο για να πληρωθούν οι μισοί μισθοί των κυβερνητικών υπαλλήλων, αφήνοντας κατά μέρος τις άλλες δαπάνες για υγεία, εκπαίδευση και άλλα θέματα.

Ανάληψη των ευθυνών από τις χώρες παραγωγής

«Ζητώ από τις βασικές χώρες παραγωγούς να είναι εποικοδομητικές για να σταθεροποιήσουν την αγορά. Η Σαουδική Αραβία υπήρξε ανέκαθεν σταθεροποιητική χώρα των πετρελαϊκών αγορών εδώ και πολλά χρόνια. Η Ρωσία θέλει να εξαλείψει την παραγωγή πετρελαίου σχιστόλιθου από την αγορά με αποτέλεσμα η πτώση των τιμών να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ξεκινώντας από το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης