Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος: Σε αναστολή λειτουργίας άνω του 25% των μεταποιητικών επιχειρήσεων

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος: Σε αναστολή λειτουργίας άνω του 25% των μεταποιητικών επιχειρήσεων
Δραματική είναι η κατάσταση στον κλάδο της βιομηχανίας από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΕ
Δραματική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο της βιομηχανίας από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Το ποσοστό μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια της χώρας που έχει αναστείλει τη λειτουργία του ξεπερνάει το 25%, ενώ το 90% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι πλήττεται άμεσα ή έμμεσα από την επιδημία του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου επικαιροποιήθηκε η έρευνα του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ) για τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού COVID 19. Υπενθυμίζουμε ότι η αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα είχε διενεργηθεί το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου. Στην πρώτη έρευνα έλαβαν μέρος 174 επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους της μεταποίησης, ενώ στη δεύτερη 213 μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα το σύνολο της Ελληνικής περιφέρειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας, ακολουθούν.

Κύκλος εργασιών και κερδοφορία

• Πλέον, το 90% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι πλήττεται (άμεσα ή έμμεσα) από την επιδημία του κορονοϊού, σε αντίθεση με το 45% της πρώτης έρευνας.
• Η πτώση του κύκλου εργασιών για την περιφερειακή βιομηχανία σε ετήσια βάση αναμένεται να είναι κατά μέσον όρο μεγαλύτερη από 60%, ενώ στην προηγούμενη έρευνα κυμαινόταν από 10% έως και 50%, με μέσον όρο το 28%.
• Κερδοφόρες βιομηχανίες στο τέλος του 2020 αναμένεται πλέον να είναι μόνο το 18% των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Στην πρώτη έρευνα περισσότερες από το 52% των μεταποιητικών επιχειρήσεων δήλωναν ότι στο τέλος του έτους θα είναι κερδοφόρες.
Καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων
• Στις 13 Μαρτίου καμία επιχείρηση του δείγματος δεν δήλωσε ότι έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Πλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία τους ξεπερνά το 25%.
• Το 67% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το προσωπικό που απουσιάζει από το Τμήμα Παραγωγής ανέρχεται σε ποσοστό 30%. Τα αντίστοιχα ποσοστά κατά την πρώτη έρευνα ήταν 8% και 14%.

Ρευστότητα – Είσπραξη απαιτήσεων

• Το 88% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δηλώνει ότι υπάρχει αδυναμία είσπραξης οφειλών από πελάτες, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τη ρευστότητά τους, με προφανείς συνέπειες την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
• Συγκεκριμένα, οι πελάτες των επιχειρήσεων του δείγματος που έχουν αναστείλει τις πληρωμές τους προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ξεπερνούν πλέον το 50%, ενώ κατά την πρώτη έρευνα το ποσοστό αυτό ήταν οριακά στο 10%.

Κλάδος – «αρνητικός πρωταθλητής» στην πτώση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας είναι ο ευρύτερος τομέας των δομικών υλικών. Η πτώση του κύκλου εργασιών του τομέα των δομικών υλικών ανέρχεται σε ποσοστό 80%, με ανάλογη επίδραση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά, καμία επιχείρηση του τομέα των δομικών υλικών δεν αναμένει έστω και οριακή κερδοφορία για το 2020. (Με τον όρο «τομέας των δομικών υλικών» εννοείται οποιοδήποτε προϊόν ενσωματώνεται σε μια κατασκευή: τσιμέντο, πλακίδια, επιχρίσματα, πλακίδια, χρώματα, ηλεκτρολογικό υλικό, ανελκυστήρες, κλπ..)

Οι κλάδοι που καταγράφουν τις μεταγαλύτερες πτώσεις στον κύκλο εργασιών τους είναι : Τα δομικά υλικά με μείωση 80% , η παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για τη βιομηχανία με μείωση 67%, η μεταποίηση νωπών κτηνοτροφικών προίόντων με μείωση 62%, ποτά με μείωση 58%, κλωστουφαντουργία με μείωση 42% και βιομηχανία προϊόντων ξύλου με μείωση 34%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης