Ηλεκτρισμός

Πλήρως απών ο λιγνίτης από την ηλεκτροπαραγωγή όλη την προηγούμενη εβδομάδα

Πλήρως απών ο λιγνίτης από την ηλεκτροπαραγωγή όλη την προηγούμενη εβδομάδα
Πρωτιά στις μονάδες φυσικού αερίου (40%), με τις ανανεώσιμες πηγές (33%) να ακολουθούν στο διάστημα 4-10 Μαΐου
Εκτός συστήματος παρέμειναν όλη την προηγούμενη εβδομάδα (4-10 Μαΐου) οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με συνέπεια το σύνολο της ζήτησης σε ρεύμα να καλυφθεί χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του εγχώριου ορυκτού καυσίμου.

Αντίθετα, σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου, με το ποσοστό του να διαμορφώνεται στο 40% για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το μέσο ημερήσιο μερίδιο του καυσίμου έφτασε το 45% την Τρίτη 5 Μαΐου, ενώ το χαμηλό ποσοστό του σημειώθηκε δύο 24ωρα αργότερα, όταν διαμορφώθηκε στο 34%.

Σε εβδομαδιαία βάση, στη δεύτερη θέση ήρθαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η συμμετοχή των οποίων άγγιξε το 33%. Μάλιστα, το μέσο ημερήσιο ποσοστό τους δεν έπεσε κάτω από το 25%, η οποία ήταν και η χαμηλότερη επίδοσή τους, την Κυριακή 10 Μαΐου. Το υψηλότερο ποσοστό των ΑΠΕ σημειώθηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου (41%).

Ένα μέρος του κενού που άφησε ο λιγνίτης καλύφθηκε επίσης από τις εισαγωγές, η μέση εβδομαδιαία συμμετοχή των οποίων ανήλθε στο 22%. Το υψηλότερο ποσοστό (33%) σημειώθηκε την Κυριακή 10 Μαΐου, ενώ το χαμηλότερο (17%) την Τρίτη και την Παρασκευή, 5 και 8 Μαΐου αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, το μέσο εβδομαδιαίο μερίδιο της υδροηλεκτρικής παραγωγής άγγιξε το 5%.

grafima

Η παραπάνω εικόνα έρχεται μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, οι οποίες ανάγκαζαν τη ΔΕΗ να διατηρεί εντός συστήματος τις αντίστοιχες λιγνιτικές μονάδες. Έτσι, με δεδομένο το υψηλό κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση που δεν χρειαστεί να ενταχθούν εφεδρικά στο σύστημα, για να καλύψουν τυχόν αυξημένη ζήτηση. Εξάλλου, η τελευταία φορά που εντάχθηκε λιγνιτική μονάδα στο σύστημα ήταν στις 2 Μαΐου (Καρδιά ΙΙΙ), με το ποσοστό του καυσίμου να παραμένει μηδενικό και το διήμερο που μας πέρασε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Οριακή Τιμή Συστήματος διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στα 29,2 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα). Η μέση ημερήσια τιμή της κυμάνθηκε από 28,45€/ MWh (την Κυριακή 4 Μαΐου), έως 31,69 €/ MWh (την αμέσως επόμενη ημέρα.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης