Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η οικονομία χρειάζεται απαντήσεις για την ανάσχεση της ύφεσης

Π.Μπουσμπουρέλης: Η οικονομία χρειάζεται απαντήσεις για την ανάσχεση της ύφεσης
To timing και οι νέες ανισότητες στην Ευρώπη είναι δύο βασικά ζητήματα που αρχίζουν να προβληματίζουν την ίδια την κυβέρνηση
To περιβάλλον για την οικονομία δεν ξεκαθαρίζει αλλά γίνεται πιο σύνθετο καθώς καθίσταται σαφές όλο και περισσότερο κάθε μέρα ότι πρέπει να μπουν κεφάλαια στην αγορά.
Δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα αλλά και το timing, που θα παίξουν τον ρόλο τους. Κομβικό ερώτημα είναι, ακόμα και αν αυτά τα κεφάλαια εξασφαλιστούν με ποιούς μηχανισμούς θα εισρεύσουν στο σύστημα, θα γίνουν με μηχανισμούς τύπου ΕΣΠΑ, θα χρηματοδοτήσουν δημόσιες επενδύσεις, τι ακριβώς θα γίνει.
Χωρίς να έχει ακόμα τίποτε διευκρινισθεί ο σκεπτικισμός μεγαλώνει καθώς η οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει να σέρνεται μέχρι το 2021, οπότε και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα δούμε τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση και κυρίως στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός, καθώς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων είχαν προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες φορτωμένες με τα κόκκινα δάνεια, δεν θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην αναγκαία χρηματοδότηση της αγοράς, καθώς το ΤΕΠΙΧ αποδείχθηκε ότι είναι για λίγους.
Οι πληροφορίες του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν από τις τράπεζες, εγκρίθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από το ΕΤΕΑΝ, που σημαίνει ότι άμεσα θα αρχίσουν τα ποσά να πιστώνονται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων οι σχετικές χρηματοδοτήσεις.
Έτσι με την ύφεση να χτυπά νούμερα ρεκόρ στο παρόν τρίμηνο η απουσία ζήτησης, κεφαλαίων και ρευστότητας γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στην εγχώρια αγορά και ειδικά στην βάση της οικονομίας, όπου αρκετοί κινούνται σε γκρίζες ζώνες, λόγω και της απωλεσθείσας πιστοληπτικής ικανότητας.

Το timing και οι νέες ανισότητες


Την περασμένη εβδομάδα είχαμε δύο σημαντικές ομιλίες και απαντήσεις σε ερωτήματα δημοσιογράφων. Η μια αφορά το εγχώριο μέτωπο και η άλλη το διεθνές, αλλά και οι δύο έχουν μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση της κρίσης που διανύουμε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο διεθνές DELPHI FORUM ανέλυσε το νέο πλαίσιο ανισοτήτων που προκύπτει καθώς οι μεγάλες χώρες –μέλη της Ευρωζώνης έχουν πλήρη δυνατότητα να υλοποιήσουν άμεσα πακέτα - βοηθείας προς τις επιχειρήσεις τους. Το παράδειγμα της Lufthansa είναι χαρακτηριστικό. Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες δεν μπορούν να πάρουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες.
Παράλληλα είχαμε την ομιλία του Jerome Powell κεντρικού τραπεζίτη, διοικητή της FED ο οποίος και επεσήμανε πόσο θετική αποδείχθηκε η έγκαιρη, άμεση και ποσοτική ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας στην αντιμετώπιση της ύφεσης και του κορωνοϊού.
Εδώ έχουμε το θέμα του timing δηλαδή την γρήγορη κρατική χρηματοδότηση της αγοράς, η οποία οδήγησε σε πολύ χαμηλότερες τελικά απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με αυτές που είχαν εκτιμηθεί.
Από την εμπειρία στην οικονομία συνάγεται, ότι όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις την ύφεση τόσο πιο γρήγορα θα ανακόψεις την διάχυσή της.
Στην Ελλάδα λοιπόν όπου οι δυνατότητες και τα εργαλεία δεν είναι της απλούστερης εφαρμογής θα κληθούμε να ανταποκριθούμε με λιγότερα πλεονεκτήματα και περισσότερες δυσκολίες στις ανάγκες του νέου περιβάλλοντος.

Οι εξωγενείς παράγοντες ρίσκου


Παράλληλα διαφαίνονται και οι εξωγενείς παράγοντες ρίσκου, που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά το καλοκαίρι και εφόσον οι Τούρκοι επιχειρήσουν την γεώτρηση σε χώρους που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων.
Η αλλαγή λοιπόν του παραγωγικού μοντέλου στην οποία διεξοδικά αναφέρθηκαν στο Delphi Forum οι κ.κ. Μυτιληναίος και Βενιζέλος είναι δεδομένη, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει και ποιό θα είναι το τίμημα.
Ίσως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση να είναι ένα βασικό βήμα προς τις νέες κατευθύνσεις που πρέπει να προσανατολιστεί η αναπτυξιακή στρατηγική.
Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοσιονομική χαλάρωση με την αναβολή πληρωμών φόρων και αναμενόμενων πολύμηνων ρυθμίσεων θα είναι προσωρινή.
Αργά ή γρήγορα και εν ευθέτω χρόνω θα πρέπει τα ελλείμματα να μετατραπούν και πάλι σε αξιοπρεπή πρωτογενή πλεονάσματα.
Η κρίση του κορωνοϊού θα φέρει ανωτέρα βία αλλαγές στην ελληνική οικονομία και είναι μια διαδικασία που τώρα ξεκινά.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης