Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι απαιτείται ανασυγκρότηση της ενεργειακής βιομηχανικής πολιτικής στον κλάδο του Αλουμινίου - Οι ευκαιρίες

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι απαιτείται ανασυγκρότηση της ενεργειακής βιομηχανικής πολιτικής στον κλάδο του Αλουμινίου - Οι ευκαιρίες
Η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς αποκαθίσταται μετά τα lockdown - Η στρατηγική της Αλουμίνιον για κυριαρχία στο διεθνές στερέωμα
Η στήριξη και η ανάπτυξη των εγχώριων βιομηχανιών είναι ένα θέμα που ξεκίνησε από την αμερικανική πολιτική τα τελευταία χρόνια, όμως η πανδημία με την κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων αλλά και τα αντικίνητρα που η Ευρώπη δίνει κατά των κινεζικών εξαγορών φέρνει στην επιφάνεια τις νέες βιομηχανικές και ενεργειακές πολιτικές.
Ο κλάδος του αλουμινίου εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον σύνθετους παραγωγικούς κλάδους, καθώς τα κλεισίματα μονάδων είναι αλλεπάλληλα ενώ οι Κινέζοι έχουν επαναδραστηριοποιήσει τις ισχυρά επιδοτούμενες βιομηχανίες τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί η μετοχή της Alcoa στην Wall να σημείωσε μεγάλο ρημπάουντ της τάξης του 100% από τα χαμηλά του Μαρτίου, όμως ο μεγάλος αυτός αμερικανικός μεταλλουργικός όμιλος αποφάσισε να κλείσει την Intalco, μονάδα που διαθέτει στην πολιτεία της Washington.

Ισχυρά κίνητρα στις ΗΠΑ


Πέραν της κοινωνικής επίπτωσης για την περιοχή και την απώλεια τουλάχιστον 700 θέσεων εργασίας, η προσπάθεια που είχε προηγηθεί για βοήθεια προς την Intalco είναι αξιοσημείωτη και αξίζει να επισημάνει κανείς με ποια μέτρα στηρίζονται στις ΗΠΑ οι βιομηχανίες.
Η Intalco λοιπόν κλείνει παρά το γεγονός ότι από το 2016 έχει λάβει βοήθεια από την Πολιτεία της Washington με τις χαμηλότερες ενεργειακές τιμές στις ΗΠΑ, φοροαπαλλαγές 2 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση και κονδύλια 3 εκατ. για επιμόρφωση εργαζομένων.
Είναι σαφές ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια οικονομία όπως η ελληνική, είναι να δει τις βασικές της βιομηχανίες να βγαίνουν από το παιχνίδι.
Το ότι επίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βιομηχανία είναι μύθος. Οι ελληνικές βιομηχανίες πέρασαν το crash test της πανδημίας με άριστα και εναπόκειται τώρα στην οικονομική πολιτική να μετουσιώσει σε πράξη τα συμπεράσματα της μονοδιάσταστης ανάπτυξης, όπως έγινε με τον τουρισμό και να συμπληρώσει τα υφιστάμενα κενά με ικανά κίνητρα για την ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
Αυτό άλλωστε αποτελεί και την βασική προτεραιότητα του νέου προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, όπως ο ίδιος είπε.

Σύνθετοι παράγοντες στην διαμόρφωση των τιμών


Η ανάπτυξη και επιβίωση όμως του κλάδου του αλουμινίου είναι μια σύνθετη υπόθεση.
Το αλουμίνιο είναι ένα ιδιόμορφο από πλευράς Trading και διαμόρφωσης τιμής μέταλλο, το οποίο έχει ανακάμψει από τα χαμηλά των 1450-1480 δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο στα 1600 δολ/τόνο, την στιγμή που τα αποθέματα στο LME αυξήθηκαν κατά 200.000 τόνους, ανερχόμενα στους 1,5 εκατομμύριο τόνους.
Οι βραχυπρόθεσμες τιμές βρίσκονται χαμηλότερα από τις προθεσμιακές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, στοιχείο που επιτρέπει σε κάποιους να αγοράζουν ποσότητες χαμηλά, να τις διακρατούν και να τις πουλούν μελλοντικά σε καλύτερα επίπεδα.
Η ανησυχία για μείωση της παραγωγής της Βραζιλίας εξαιτίας της Πανδημίας έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών τόσο της Morgan Stanley όσο και της UBS, η οποία βλέπει καλύτερη εικόνα στην αγορά και για αυτό αναβάθμισε την τιμή – στόχο της Alumina, εισηγμένης εταιρίας στην Αυστραλία.
Οι τιμές του αλουμινίου βραχυπρόθεσμα έχουν εισέλθει σε φάση ανάκαμψης, στο οποίο συμφωνούν τόσο η Morgan Stanley και η Goldman Sachs και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται περαιτέρω βελτίωση.
Όμως η σταθεροποίηση της πορείας των παραγωγικών μονάδων θα απαιτήσει μια συγκροτημένη στρατηγική που θα διαπνέεται από τα εξής:
- Ανταγωνιστικό κόστος όπως συστηματικά προσπαθεί να έχει το Αλουμίνιο της Ελλάδος της Μυτιληναίος με ανανέωση προγραμμάτων ελέγχου του κόστους, όπως το Ηφαιστος.
- Εθνική στρατηγική στήριξης στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών οικονομιών για να μπορούν οι εγχώριες μονάδες να ανταγωνιστούν τις επιδοτήσεις Κινέζων και άλλων με ενεργειακό κόστος, που θα είναι επίσης εφάμιλλο του ευρωπαϊκού.
Έτσι η μονάδα του αλουμινίου και κάθε τέτοια μονάδα θα μπορεί να αξιοποιήσει την πορεία ανάκαμψης των τιμών για να διασφαλίσει το παραγωγικό μοντέλο και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης