Ενέργεια

Το ανανεώσιμο υδρογόνο «κλειδί» για την πλήρη απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών

Το ανανεώσιμο υδρογόνο «κλειδί» για την πλήρη απανθρακοποίηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών
Κοινή πρωτοβουλία SolarPower Europe, WindEurope και 8 εταιρειών του κλάδου για την προώθηση του «πράσινου» υδρογόνου στο πλαίσιο εξηλεκτρισμού κάθε τομέα της οικονομίας

Σήμερα, οκτώ κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, η SolarPower Europe και η WindEurope εγκαινίασαν το πρόγραμμα «Choose Renewable Hydrogen», μια κοινή πρωτοβουλία η οποία τονίζει τον σημαντικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη διασφάλιση μιας υγιούς οικονομικής ανάκαμψης, ευθυγραμμισμένης με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι υπογράφοντες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει τις σωστές επιλογές για την επικείμενη ευρωπαϊκή στρατηγική ενοποίησης των ενεργειακών συστημάτων και τη στρατηγική για το υδρογόνο, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση της Ευρώπης.

Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 και των οικονομικών συνεπειών της, η πρωτοβουλία καλεί την Ευρώπη να δώσει προτεραιότητα στις πιο αποτελεσματικές, βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές μεθόδους για την απαλλαγή της οικονομίας της από τις εκπομπές άνθρακα. Ο άμεσος εξηλεκτρισμός θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την απαλλαγή της θέρμανσης και των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τομείς που είναι δύσκολο να μετριαστούν, όπως ορισμένοι τομείς της βαριάς βιομηχανίας, οι οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, οι αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές όπου ο άμεσος εξηλεκτρισμός δεν είναι εφικτός. Σε αυτούς τους τομείς, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο ως η πλέον οικονομικά αποδοτική και βιώσιμη λύση για την πλήρη απανθρακοποίηση.

Το υδρογόνο που παράγεται στην Ευρώπη μέσω ηλεκτρολυτών οι οποίοι τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, προκαλεί μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή άλλη ρύπανση, αυξάνει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και, όταν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι συνδεδεμένες σε ηλεκτρικά δίκτυα, συνιστά μια βελτιστοποιημένη μορφή εξηλεκτρισμού κάθε τομέα της οικονομίας (sector coupling).

Η Aurelie Beauvais, προσωρινή Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe, δήλωσε: «Οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι έτοιμες να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Έχουν ανταγωνιστικότητα κόστους, μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και μπορούν να παρέχουν πλήρως βιώσιμες λύσεις υδρογόνου για να επιτευχθεί το τελευταίο στάδιο της απαλλαγής της Ευρώπης από τις εκπομπές άνθρακα. Η επικείμενη «Στρατηγική ενοποίησης των ενεργειακών συστημάτων» και η «Στρατηγική καθαρού υδρογόνου» θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατοχύρωση των σωστών μεθόδων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για την Ευρώπη: πρέπει να στηρίζονται στις τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θα ενισχύσουν το energy couplin, θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα παρέχουν το βιώσιμο υδρογόνο που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό και την απαλλαγή των ευρωπαϊκών βιομηχανιών από τις εκπομπές άνθρακα».

Ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, δήλωσε: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειάς μας σήμερα. Αλλά η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μόνο το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Το υπόλοιπο προέρχεται κυρίως από τα ορυκτά με σημαντικά χαμηλότερη απόδοση από την ηλεκτρική ενέργεια. Πρέπει να εξηλεκτρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν την υπόλοιπη κατανάλωση ενέργειας.  Η αιολική ενέργεια θα είναι το κλειδί γι’ αυτό: η Επιτροπή της ΕΕ και ο ΔΟΕ λένε ότι αυτή θα παράγει το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης μέχρι το 2050. Αλλά δεν μπορούμε να εξηλεκτρίσουμε τα πάντα. Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες και οι βαριές μεταφορές θα πρέπει να λειτουργούν με αέριο. Και το ανανεώσιμο υδρογόνο είναι το καλύτερο αέριο. Είναι πλήρως καθαρό. Θα είναι οικονομικά προσιτό, αφού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι τόσο φθηνές σήμερα. Επίσης, θα είναι ενέργεια που κατασκευάζεται στην Ευρώπη και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Υδρογόνο στο Πακέτο Ανάκαμψης; Ναι, αλλά κάντε το ανανεώσιμο υδρογόνο!»

Το πρόγραμμα “Choose Renewable Hydrogen”, περιλαμβάνει προς το παρόν 10 εταιρείες και ενώσεις: Την Akuo Energy, την BayWa r.e., την EDP, την Enel, την Iberdrola, τη MHI Vestas, τη SolarPower Europe, την Ørsted, τη Vestas και τη WindEurope. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την εκστρατεία στη διεύθυνση www.choose-renewable-hydrogen.eu και συμμετέχετε στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το #RenewableHydrogen.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής: 

Frans Timmermans

Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Βρυξέλλες, 22 Μαΐου 2020

Ανοικτή επιστολή προς τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Timmermans σχετικά με το ανανεώσιμο υδρογόνο ως την καλύτερη, μελλοντικά βιώσιμη λύση υδρογόνου

Αξιότιμε κ. Εκτελεστικέ Αντιπρόεδρε,

Η Ευρώπη έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη δέσμευση επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 και των οικονομικών συνεπειών της, η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις πιο αποτελεσματικές, βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές μεθόδους για την απανθρακοποίηση της οικονομίας της και για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η απαλλαγή του τομέα της ενέργειας από τις εκπομπές άνθρακα μέσω της μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με τον εξηλεκτρισμό του υπόλοιπου συστήματος ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα θα οδηγήσουν την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Ο εξηλεκτρισμός προσφέρει τη φθηνότερη και απλούστερη μέθοδο για την απαλλαγή μεγάλων τμημάτων των συνολικών τελικών ενεργειακών χρήσεων από τις εκπομπές άνθρακα. Περισσότερο από το 60% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να καλυφθεί από άμεσο εξηλεκτρισμό. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει ανταγωνιστικό κόστος και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η επιτάχυνση της ανάπτυξής της μαζί με μια υγιή στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης θα συμβάλει αποφασιστικά τόσο στην Πράσινη Συμφωνία όσο και στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο άμεσος εξηλεκτρισμός θα είναι ο κύριος παράγοντας για την απαλλαγή της θέρμανσης και των οδικών μεταφορών από τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά υπάρχουν και άλλες ενεργειακές χρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είναι υπερβολικά δαπανηρές για τον πλήρη εξηλεκτρισμό ή να συνεπάγονται άλλες τεχνικές προκλήσεις. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι τομείς «που είναι δύσκολο να μετριαστούν», όπως οι χημικές βιομηχανίες, τμήματα της βαριάς βιομηχανίας, οι βαριές οδικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, οι αερομεταφορές και η ναυτιλία. Στους τομείς αυτούς, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο και μπορεί να αποτελέσει την πλέον οικονομικά αποδοτική και βιώσιμη λύση για την απανθρακοποίηση.

Το υδρογόνο που παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης τροφοδοτούμενης από 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έχει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όταν μάλιστα παράγεται στην Ευρώπη, μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες και, όταν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές που συνδέονται με δίκτυο, προσφέρει μια αληθινή μορφή σύζευξης (sector coupling) μεταξύ του τομέα της ενέργειας και των άλλων τομέων της οικονομίας.

Οι επενδύσεις στο ανανεώσιμο υδρογόνο έχουν μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη θα επεκτείνει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η οποία απαιτείται για την παραγωγή και την τεχνολογική ανάπτυξή της. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συντάσσουν τώρα σχέδια ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας μετά τον COVID-19. Με κάθε ευρώ που δαπανάται για την επιτάχυνση οικονομικά αποδοτικών επιχειρηματικών μοντέλων που δημιουργούν τη μεγαλύτερη αξία για την Ευρώπη, όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο και ο άμεσος εξηλεκτρισμός, θα παραμείνουμε στον ορθό δρόμο για μια ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση με άφθονες θέσεις απασχόλησης.

Η Ευρώπη, κάνοντας τις σωστές επιλογές και τοποθετώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον πυρήνα του μελλοντικού ενεργειακού συστήματός της, μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό μετασχηματισμό και να διαμορφώσει την Πράσινη Συμφωνία της ως μια πραγματική ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να υλοποιήσουν αυτό το όραμα.

Με εκτίμηση,

Eric Scotto    Matthias Taft    Antonio Mexia

Διευθύνων Σύμβουλος    Διευθύνων Σύμβουλος    Διευθύνων Σύμβουλος Akuo Energy    BayWa r.e                                    EDP - Energias de

Portugal, S.A.     

Francesco Starace    Ignacio S. Galan

Διευθύνων Σύμβουλος
και Γενικός Διευθυντής    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Enel S.p.A.    IBERDROLA, S.A.

Philippe Kavafyan                   

Διευθύνων Σύμβουλος MHI Vestas Offshore Wind

Henrik Poulsen

Διευθύνων Σύμβουλος Orsted

Henrik Andersen

Πρόεδρος Ομίλου και  Διευθύνων Σύμβουλος Vestas                 

Aurelie Beauvais    Giles Dickson

Προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος    Διευθύνων Σύμβουλος

SolarPower Europe    WindEurope

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης