Ηλεκτρισμός

Σύναψη ομολογιακού δανείου 30 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ – Νέο πρόγραμμα εθελούσιας για 1.700 εργαζομένους

Σύναψη ομολογιακού δανείου 30 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ – Νέο πρόγραμμα εθελούσιας για 1.700 εργαζομένους
Χθες (14/07) το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενημερώθηκε και για τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος εθελουσίας εξόδου, στο οποίο υπάχθηκαν 702 εργαζόμενοι
Η σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ με την Alpha Bank και η ενεργοποίηση και νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου εργαζομένων από το Σεπτέμβριο αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων χθες από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Το νέο δάνειο που συνάπτει η ΔΕΗ με την Αlpha Bank είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και έχει την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19.

Στόχος του δανείου είναι η κάλυψη της επιχείρησης με κεφάλαιο κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το δεύτερο αντίστοιχο δάνειο που εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα. Το προηγούμενο ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ προερχόμενο από άλλη συστημική τράπεζα και αφορούσε επίσης κεφάλαιο κίνησης.

Ικανοποίηση για τη ρευστότητα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη ρευστότητα της επιχείρησης διαβεβαιώνοντας ότι σήμερα βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα από αυτά του περασμένου Δεκεμβρίου δηλαδή πριν το lockdown.

Σε ό,τι αφορά τους όρους του νέου δανείου η ΔΕΗ έχει δικαίωμα ενεργοποίησης της πιστωτικής γραμμής έως 31/12/2020. Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε έτη ούτε να εκτείνεται πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου 2025.

Το επιτόκιο ορίστηκε στο Euribor με ελάχιστο ύψος το μηδέν και περιθώριο 3,0% ετησίως, ενώ για την αποπληρωμή προβλέπονται 8 ισόποσες χρεολυτικές δόσεις κεφαλαίου, από 3,75 εκατ. ευρώ η κάθε μία και καταβολή ανά εξάμηνο αρχής γενομένης στις 31/3/2022 η πρώτη και η τελευταία στις 15/9/2025. Σημειώνεται τέλος ότι οι εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καλύπτουν το 80% του δανείου.

Τον Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα εθελούσιας

Εξάλλου χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος εθελουσίας εξόδου εργαζομένων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στο οποίο υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 702 εργαζόμενοι. Ενέκρινε επίσης την ενεργοποίηση νέου αντίστοιχου προγράμματος εθελουσίας εξόδου τον Σεπτέμβριο, το οποίο θα αφορά τους εργαζομένους σε όλες τις διευθύνσεις της επιχείρησης όλης της Ελλάδας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που μόλις ολοκληρώθηκε αφορούσε τους εργαζόμενους των περιοχών που εντάσσονται στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και συγκεκριμένα τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και αφορούσε εργαζομένους άνω των 55 ετών είτε έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε όχι.

Οι εργαζόμενοι που αποχωρούν λαμβάνουν 15.000 ευρώ, δηλαδή τη νόμιμη αποζημίωση τους και 20.000 ευρώ μπόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ίδιοι όροι θα ισχύσουν και για το νέο πρόγραμμα που θα τρέξει από το Σεπτέμβριο και το οποίο εκτιμάται ότι αφορά 1.700 σε όλη τη χώρα τα οποία συμπληρώνουν εντός του έτους τα 55 έτη.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα που μόλις ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ αφορούσε συνολικά 900 εργαζόμενους. Τελικώς θα αποχωρήσουν 700, εκ των οποίων οι 600 από τη μητρική ΔΕΗ, 81 από τη θυγατρική Λιγνιτική Μεγαλόπολη και 19 από τη Λιγνιτική Μελίτη.

Η συνολική εξοικονόμηση για τη ΔΕΗ από τις μέχρι σήμερα αποχωρήσεις υπολογίζεται σε περίπου 49 εκατ. ευρώ ετησίως. Με το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ υπολογίζει ότι θα αποχωρήσουν επιπλέον 500 άτομα με ετήσιο όφελος για την επιχείρηση περίπου 35 εκατ. ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης