Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σε προγράμματα για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής το 30% των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε προγράμματα για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής το 30% των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης
Η Σύνοδος Κορυφής διατήρησε σταθερές τις κατευθύνσεις για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη
H Συμφωνία για τα κονδυλια του Ταμείου Ανάκαμψης  διατηρείται τον στόχο να κατευθυνθεί το 30% των συνολικών δαπανών (ΠΔΠ συν Ταμείο Ανάκαμψης) σε προγράμματα και επενδύσεις που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα σχετικά με τους Ίδιους Πόρους, προτείνεται, όπως και πριν, να ισχύσει το τέλος στο πλαστικό από 1.1.2021 και στις αρχές του νέου έτους η Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις για ψηφιακό φόρο και τη διασυνοριακή προσαρμογή άνθρακα.

Η συμβιβαστική πρόταση η οποία περιλαμβάνει συνολική κεφαλαιακή στήριξη 1,8 τρισεκ. ευρώ με 1,074 τρισεκ. που αφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2017 και 750 δισεκ. για το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων 390 δισεκ. θα αφορούν επιχορηγήσεις ή 52% του συνόλου των 750 δισεκ. και δάνεια 360 δισεκ. ή 48%, που έφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου της Ευρώπης, Charles Michel έμελε να αποτελέσει και την λύση.

Το Ταμείο προτείνεται
(όπως και στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ) να είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026.
Το βασικό εργαλείο, το Recovery and Resilience Facility, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ (από 560 δισ. στην πρόταση της Κομισιόν και 625 στη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ του Σαββάτου), με 360 δισ. επιχορηγήσεις και 312,5 δισ. δάνεια.
Το React EU (συμπλήρωμα Συνοχής) μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ, το συμπλήρωμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης συρρικνώνεται δραστικά από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ, ενώ περικόπτονται επίσης οι επιπλέον πόροι για το Horizon Europe, το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη και την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής και καταργούνται το EU4Health και το Εργαλείο Φερεγγυότητας.

Στο θέμα της διακυβέρνησης,
προτείνεται (όπως και πριν) η Κομισιόν να εξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος.
Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, με την απόφαση να λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία.
Μετά από δύο ακόμα μήνες, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ενωσης (όργανο που αποτελείται από ανώτερους υπαλλήλους των εθνικών διοικήσεων και των κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Επιτροπής).
Στην «έκτακτη» περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη διαφωνούν ότι το εθνικό πρόγραμμα πληροί τις προϋποθέσεις και τα ορόσημα, το ζήτημα θα παραπέμπεται στο Συμβούλιο και οι πόροι δεν θα εκταμιεύονται έως ότου το Συμβούλιο «θα έχει συζητήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης