Τελευταία Νέα
Απόψεις

Oι οπτικές Συρίγου, Βενιζέλου και Λυγερού για την Συφωνία με την Αίγυπτο στην ΑΟΖ

Oι οπτικές Συρίγου, Βενιζέλου και Λυγερού για την Συφωνία με την Αίγυπτο στην ΑΟΖ
Οι ευαίσθητες πλευρές της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου
Mια δεύτερη ματιά στις πρώτες πληροφορίες για την μέχρι τώρα εικόνα στην συμφωνία για ΑΟΖ  Ελλάδας - Αιγύπτου αποκρυσταλλώνει τα σημαντικα κέρδη που επιτυγχάνονται με τον περιορισμό της Τουρκίας στην δράση της όσον αφορά το Τουρκολιβιυκό Μνημόνιο, σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Διεθνών Σχέσεων κ.  Άγγελο Συρίγο και ο οποίος δίνει σημασία στο timing για την ολκλήρωση αυτής της συμφωνίας.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αρθρογραφία επίσης στην Καθημερινή της Κυριακής επισημαίνει ότι, " η τμηματική οριοθέτηση είναι αιγυπτιακή προτίμηση και ελληνικός συμβιβασμός.
Η Ελλάδα δεν θα δεχόταν προφανώς μια τμηματική οριοθέτηση με την Τουρκία που θα σταματούσε δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.
Οι εκκρεμείς οριοθετήσεις μεταξύ Ελλάδας - Λιβυής και Ελλάδας - Τουρκίας δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να προκαταληφθούν από το "μνημόνιο" Ερντογάν - Σαράζ.Τώρα όμως συνιστά και επίσημη αιγυπτιακή θέση.
Η Αίγυπτος δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, θέλησε όμως να αντιταχθεί στο Τουρκολιβυικό "Μνημόνιο".
Η κυβέρνηση στάθμισε ότι αυτό είναι επαρκής λόγος για την αποδοχή της τμηματικής οριοθέτησης", ολοκληρώνει τμήμα του συλλογισμού του ο κ. Βενιζέλος.
Αντίστοιχα ο κ.Συρίγος στην δική του αρθρογραφία στην Καθημερινή σημειώνει ότι," η αναπροσαρμογή των ελληνικών θέσεων με την μερική οροθέτηση έπρεπε να γίνει λόγω της αδιήρητης ανάγκης για ανατροπή του Τουρκολιβιυκού Μνημονίου.
Και σημειώνει ότι," είναι σημαντικό ότι πείσαμε τους Αιγύπτιους να προχωρήσουν ανατολικώς της Καρπάθου.
Και καταλήγει ότι," τα δύο επόμενα κεφάλαια της μακρόσυρτης ιστορίας θα σχετίζονται με την τουρκική έμπρακτη αντίδραση στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και με τις κυρώσεις που θα συζητηθούν σε επίπεδο Ε.Ε. στα τέλη Αυγούστου.
Ο εκδότης του SL PRESS.gr Σταύρος Λυγερός σημειώνει, ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ενισχύει νομικά και διπλωματικά την απάντηση στο Τουρκολιβιυκό Μνημόνιο.
Από την άλλη πλευρά όμως προχωρήσαμε σε μια μερική οριοθέτηση εμμέσως πλην σαφως Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει την Ρόδο και κατά ένα τρόπο νομιμοποιεί ότι η  πλευρά που είναι ανατολικά αυτού εισέρχεται σε μια τούρκικη διακαιοδοσία.
Επίσης σαν δεύτερο στοιχείο σημειώνει, ότι με την συμφωνία μειώνεται η επιρροή της Κρήτης στην ΑΟΖ και αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Καστελόριζο όσο και στην Στρογγύλη που είναι μικρότερα νησιά.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης