Επικαιρότητα

Πιέσεις σε Erdogan για αποκλιμάκωση - Ραντεβού Μητσοτάκη με Macron στις 10/9 - Yeni Safak: Νέα NAVTEX έως 25/9

Πιέσεις σε Erdogan για αποκλιμάκωση - Ραντεβού Μητσοτάκη με Macron στις 10/9 - Yeni Safak: Νέα NAVTEX έως 25/9
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Erdogan να «επαναφέρει» το μεταναστευτικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου
Εντείνονται οι πιέσεις προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που σε συνδυασμό με τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
Στόχος, όμως, της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση της έντασης πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα είναι μονόδρομος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron. Το ραντεβού «κλείδωσε» σήμερα και θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.
Στον αντίποδα, ο Erdogan άρχισε τις υποδείξεις στην ΕΕ από την οποία ζήτησε να εκπληρώσει την υποχρέωση της για δικαιοσύνη και αμεροληψία και να μην αφήνει την Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες-μέλη (σσ. υπονοεί τη Γαλλία) να προβαίνουν σε κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση.
Και τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος κάνει υποδείξεις, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak κάνει λόγο για ανανέωση της τουρκικής NAVTEX έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis  θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων, στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Macron

Στη συνάντηση Μητσοτάκη με Macron στις 10 Σεπτεμβρίου θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας ώστε το προσεχές διάστημα -ακόμα και μήνα- να πέσουν και οι υπογραφές από τους δύο ηγέτες.
Πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων.
Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριων, που θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.

Οι κυρώσεις στην Τουρκία

Στη Σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία, και αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση θα επικεντρωθούν στην επιβολή κυρώσεων με υψηλότερο το ενδεχόμενο να επιλέξουν τις ηπιότερες.
Οι διαφορές στον τρόπο προσέγγισης ιδίως μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, αποδυναμώνουν εκ των προτέρων την ισχύ των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων, ενώ δυσκολεύουν την υιοθέτηση μιας πιο συντονισμένης στάσης έναντι της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά προχωρά στη θωράκιση του Έβρου, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ο Erdogan να εκμεταλλευτεί ξανά το προσφυγικό προκειμένου να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ.

Οχυρώνεται ο Έβρος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλέμπορους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχεδόν καθημερινά, αστυνομικό προσωπικό, συνοριοφύλακες και στρατιώτες προβαίνουν σε αποτροπές που κινούνται αριθμητικά από 200 έως 400 άτομα.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση «εφοδιάζει» τον Έβρο με:
* Τρία μεγάλα… μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων σε διάφορες γλώσσες και ανυπόφορων ήχων υψηλής συχνότητας
* Τέσσερα DRONES εναέρια παρακολούθηση
* 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες
* 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών
* 5 φουσκωτές βάρκες
Παράλληλα, θα υπάρξει και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στο σημείο (αστυνομικοί, FRONTEX, συνοριοφύλακες).
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες στο κτήμα Τσιρόζη όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό, και στο Τυχερό Έβρου.
 
Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο

Σαφές μήνυμα, αλλά και προειδοποίηση προς την Άγκυρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία και Αυστρία.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο κάλεσε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα.

Υποδείξεις από Erdogan

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τη στρατηγική των προκλήσεων και των απειλών.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στη χθεσινή συνομιλία του Erdoagn με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε να προτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Erdogan ανέφερε στον Michel ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποια βήματα για να αποτρέψει την Ελλάδα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης από το να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Οι δηλώσεις του Tούρκου προέδρου είχαν προφανώς ως αποδέκτη τη Γαλλία και τον πρόεδρο, Emmanuel Macron, ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας.

Προκλητική στοχοποίηση 23 ελληνικών νησιών από την Τουρκία για την παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης

H Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει συστηματοποιήσει τη στρατηγική της θέτοντας πλειάδα θεμάτων, εγείροντας ακραίες αξιώσεις, αμφισβητώντας διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό έντασης και πόλωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων η Τουρκία υποστηρίζει ότι υπάρχουν 23 νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος όπου η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, ενώ δηλαδή η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ότι πρέπει να είναι πλήρως αποστρατικοποιημένα η Ελλάδα παραβιάζει βασικά άρθρα της Λωζάνης.
Όμως ενώ είναι αλήθεια όντως η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα γιατί η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης αφού ο στρατιωτικός εξοπλισμός έχει αμυντικά και όχι επιθετικά χαρακτηριστικά;
Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αληθές έχουν στρατό και οπλισμό αλλά είναι για την άμυνα.
Γιατί ανησυχούν για τον αμυντικό μηχανισμό των ελληνικών νησιών οι τούρκοι, είναι πολύ ύποπτο.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι τούρκοι θέλουν χώρο για να μπορούν να σχεδιάσουν ακόμη και απόβαση δηλαδή να παραβιάσουν την ελληνική εθνική κυριαρχία.
Adalar Genel

Γιατί εγείρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου η Τουρκία;

Με βάση το Docu Akteniz Politik που υποστηρίζει την εθνικιστική ιδέα της Τουρκίας τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν, οπλίστηκαν, έκαναν οχυρώσεις, πραγματοποιούνται ασκήσεις και στρατοπεδεύουν στρατιωτικές δυνάμεις και στα  νησιά, τα οποία έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς από το 1952.
Για την Τουρκία η παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εγείρει θέμα απαίτησης μεταφοράς κυριαρχίας.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα έχει μόνο δύο επιλογές:
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης της Λωζάνης και για να επιστρέψουν στο νομικό καθεστώς της Συνθήκης του Παρισιού, τα νησιά πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και τις οχυρώσεις και βεβαίως να αποσύρουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό.
Εάν η Ελλάδα δεν αποδέχεται το νομικό καθεστώς στις Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού και εξακολουθεί να διατηρεί την αξίωσή της για στρατιωτικοποίηση θα αποδεχθεί  αυτόματα ότι η εποχή της κυριαρχίας των νησιών έχει καταστεί αμφιλεγόμενη.
Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν την περίπτωση, όπως στα νησιά της παλαιάς κρίσης τα Ίμια ή θα αποχωρήσει ή θα συγκρουστεί με την Τουρκία.
Ahikerya scaled
Batnoz scaled


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης