Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Περισσότεροι από 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην ΕΕ λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περισσότεροι από 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην ΕΕ λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών της Ένωσης είναι πιο σημαντική από ποτέ
Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπως κύματα καύσωνα, και η έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες προκαλούν ασθένειες στην Ευρώπη. Η κακή ποιότητα του περιβάλλοντος συμβάλλει στο 13 % των θανάτων σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση για την υγεία και το περιβάλλον η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών της Ένωσης είναι πιο σημαντική από ποτέ, με την προσοχή να επικεντρώνεται επί του παρόντος στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η πανδημία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ του περιβάλλοντος, των κοινωνικών συστημάτων μας και της υγείας μας.

Ένα σημαντικό ποσοστό της επιβάρυνσης από ασθένειες στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποδίδεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος που οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΠ «Υγιές περιβάλλον, υγιείς ζωές: πώς το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία και την ευημερία στην Ευρώπη». Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τις αιτίες θανάτου και ασθενειών, επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο η ποιότητα του περιβάλλοντος της Ευρώπης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας και της ευημερίας μας. Καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι μη υγιείς συμπεριφορές και οι δημογραφικές μεταβολές στην Ευρώπη επηρεάζουν τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην υγεία, με τις ευάλωτες ομάδες να πλήττονται περισσότερο.

«Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της κατάστασης του περιβάλλοντος και της υγείας του πληθυσμού μας. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η φροντίδα του πλανήτη μας δεν αφορά μόνο τη διάσωση των οικοσυστημάτων, αλλά επίσης ανθρωπίνων ζωών, ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αφοσιωμένη σε αυτή την προσέγγιση και με τη νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία και άλλες μελλοντικές πρωτοβουλίες βρισκόμαστε στο μονοπάτι για τη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και υγιούς Ευρώπης για τους πολίτες της Ένωσης και όχι μόνο», δήλωσε ο Virginijus Sinkevičius, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας.

«Η νόσος COVID-19 αποτελεί μία ακόμη ηχηρή υπενθύμιση, που μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση μεταξύ των οικοσυστημάτων μας και της υγείας μας και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα – ότι ο τρόπος που ζούμε, που καταναλώνουμε και παράγουμε βλάπτει το κλίμα και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Από τη στρατηγική μας «από το αγρόκτημα στο πιάτο» για βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα μέχρι το μελλοντικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση να προστατεύουμε την υγεία των πολιτών μας και τον πλανήτη μας», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδη, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

«Παρότι παρατηρούμε βελτιώσεις στο περιβάλλον στην Ευρώπη και σαφή εστίαση στην Πράσινη Συμφωνία για ένα βιώσιμο μέλλον, η έκθεση υποδεικνύει ότι απαιτείται ισχυρή δράση για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας, καθώς η φτώχεια συχνά συνοδεύεται από διαβίωση σε κακές περιβαλλοντολογικές συνθήκες και κακή υγεία. Η αξιολόγηση αυτών των συνδέσεων θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για μια πιο βιώσιμη Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε ο Hans Bruyninckx, εκτελεστικός διευθυντής του ΕΟΠ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης