Επικαιρότητα

Nέα NAVTEX από την Τουρκία, δεσμεύει περιοχές μέχρι τον κόλπο της Μόρφου

Nέα NAVTEX από την Τουρκία, δεσμεύει περιοχές μέχρι τον κόλπο της Μόρφου
Σημειώνεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει και η τρέχουσα NAVTEX για τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis
Σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα ανεβάζει η Τουρκία του θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο, αδιαφορώντας για τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ειρήνη στην περιοχή.
Μία μόλις ημέρα μετά τη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, όπου οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου εξέφρασαν τη στήριξη τους στην Ελλάδα ζητώντας από την Τουρκία τερματισμό των μονομερών ενεργειών, η Άγκυρα εκδίδει NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Μάλιστα, η νέα NAVTEX ισχύει από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιήσει ασκήσεις, με βάση στην κατεχόμενη Κύπρο, στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα τουρκική Navtex δεσμεύει περιοχές δυτικά της Κερύνειας και φτάνει μέχρι τον κόλπο της Μόρφου.
Παράνομη χαρακτηρίζεται, με Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, η τουρκική Navtex που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα από τον σταθμό της Αττάλειας για ναυτικές ασκήσεις με βολές πυροβόλων από αύριο μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου.
Στην Navtex που εκδόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, η τουρκική ειδοποίηση προς ναυτιλωμένους χαρακτηρίζεται ως παράνομη και ότι παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει και η τρέχουσα NAVTEX για τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η στήριξη που έλαβε χθες η Ελλάδα αλλά και η αλληλεγγύη του Γάλλο προέδρου, Emmanuel Macron, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει αναφορές και στον ίδιο τον Erdogan, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, ζήτησε από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το Oruc Reis και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις.
Παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, ζητώντας να αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο τα πολεμικά πλοία.
Σημειώνεται ότι ο Pompeo θα μεταβεί αύριο (12/9/2020) στην Κύπρου, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον Κύπριο ομόλογο του.
Πηγή:
Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης