Διεθνή

Naeh: Η επίλυση του Κυπριακού λύση για τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Τουρκία

Naeh: Η επίλυση του Κυπριακού λύση για τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Τουρκία
Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Άγκυρα τόνισε ότι «το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ μπορεί και πρέπει να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια».
Μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κύπρο θα επιταχύνει τα σχέδια του Ισραήλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Τουρκία, δήλωσε ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία Eitan Naeh, τονίζοντας ότι αυτή θα ήταν μια λύση «win-win» για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Αναφερόμενος στο σχέδιο κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς τις νότιες ακτές της Τουρκίας, ο Ισραηλινός διπλωμάτης επεσήμανε, ότι αυτός «θα πρέπει να διέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου».
Ο ίδιος υποστήριξε πάντως, ότι «στην πραγματικότητα η συναίνεση της Λευκωσίας στην διέλευση του αγωγού δεν είναι απαραίτητη», για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «το Ισραήλ θα προτιμούσε να έχει την συγκατάθεση της Κύπρου» για ένα τέτοιο έργο.
Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Άγκυρα δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια του Τελ Αβίβ για την διακοπή των συνομιλιών των δύο πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η προοπτική της λύσης του προβλήματος θα απλουστεύσει τα πράγματα».
Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ πρόκειται να υπογράψει μέχρι το καλοκαίρι του 2017 μια συμφωνία με την Άγκυρα για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
Επικαλούνται δε Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να δήλωσε, ότι το Ισραήλ ελπίζει να αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Τουρκία από το 2021.
Από την πλευρά του ο Naeh είπε ότι «το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ μπορεί και πρέπει να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, φθάνοντας τα 8 δισ. δολάρια από 4 δισ. δολάρια που είναι σήμερα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης