Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Κρήτη-Αττική και η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Κρήτη-Αττική και η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων
Στόχος του ΥΠΕΝ να απελευθερωθούν τα αντίστοιχα κονδύλια από το ΕΣΠΑ
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική και η 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνονται στα έργα που έχει προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς ένταξη για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθούν από το ΕΣΠΑ τα αντίστοιχα κονδύλια που θα διοχετεύονταν στην υλοποίηση των δύο συγκεκριμένων πρότζεκτ. Εξάλλου, με δεδομένο ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μειώνουν το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» των νησιών, και απελευθερώνουν ηλεκτρικό «χώρο» για νέα έργα ΑΠΕ, εντάσσονται πλήρως στον προσανατολισμό του Ταμείου, για την οικονομική στήριξη έργων που υπηρετούν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 και με τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων μέχρι το 2030.

Εθνικοί-κοινοτικοί πόροι 400 εκατ. για τη «μεγάλη» διασύνδεση

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό υλοποίησης των δύο έργων. Υπενθυμίζεται ότι, στην περίπτωση του Κρήτη-Αττική, η χρηματοδότηση από κοινοτικούς-εθνικούς πόρους πρόκειται να καλύψει με 400 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του έργου. Η «Αριάδνη Interconnection», φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης, θα εισφέρει άλλα 200 εκατομμύρια, μέσω ίδιων κεφαλαίων.

Παράλληλα, έχει εξασφαλισθεί δάνειο 400 εκατ. ευρώ από την Eurobank, 10ετούς διάρκειας με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,2% για τα πρώτα 3 έτη, 2% για τα 3 επόμενα και 1,8% για τα 4 τελευταία. Η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 4 έτη, καθώς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2024 και μετά, αφού δηλαδή προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Η συμφωνία με την ελληνική τράπεζα παρέχει στη «Αριάδνη» την ασφάλεια κάλυψης του συνόλου των κεφαλαίων που προβλέπεται να προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό. Παράλληλα, ανοικτή παραμένει η δυνατότητα κάλυψης μέρους του εν λόγω ποσού με δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς βρίσκεται ήδη υπό εξέταση από το ευρωπαϊκό τραπεζικό ίδρυμα η αίτηση δανειοδότησης που έχει υποβάλει η «Αριάδνη Interconnection» για την υλοποίηση του έργου.

Προϋπολογισμού 389 εκατ. η 4η φάση των Κυκλάδων

Για την τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 389 εκατ. ευρώ, για την άρση της ηλεκτρικής «απομόνωσης» των νησιών Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Μέσα στο 2020 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη Σαντορίνη. Το 2021 θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τη Μήλο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης