Ενέργεια

Η ολλανδική τράπεζα ING μειώνει τις εκπομπές άνθρακα που συνδέονται με τον δανεισμό της βιομηχανίας ενέργειας

Η ολλανδική τράπεζα ING μειώνει τις εκπομπές άνθρακα που συνδέονται με τον δανεισμό της βιομηχανίας ενέργειας
Η ING ξεκίνησε να αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους και εργαλεία για να την βοηθήσουν να μετρήσει τον αντίκτυπο των εκπομπών  άνθρακα και να καθοδηγήσουν τις δανειοδοτικές αποφάσεις
Η ολλανδική ING μείωσε απότομα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με το δανεισμό της στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας κατά το παρελθόν έτος μετά τη μείωση της χρηματοδότησης σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και την ενίσχυση της χρηματοδότησης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε την Πέμπτη 8/10/2020.
Η ING ανακοίνωσε ότι μείωσε την άμεση έκθεσή της σε μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα κατά 22% και αύξησε τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.

Η ING είναι μέρος μιας μικρής ομάδας τραπεζών που επιδιώκουν να πρωτοστατήσουν στην ευθυγράμμιση ενός συνδυασμού δανείων ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ με τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού του 2015, με στόχο τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.

Μαζί με τις BBVA, BNP Paribas, Standard Chartered και Societe Generale και το μη κερδοσκοπικό think tank, την 2° Investing Initiative, η ING ξεκίνησε να αναπτύσσει επιστημονικές μεθόδους και εργαλεία για να τους βοηθήσει να μετρήσουν τον αντίκτυπό τους και να καθοδηγήσουν τις δανειοδοτικές αποφάσεις.

Ένας βασικός στόχος του ομίλου είναι να είναι ανοιχτός στις προσπάθειές τους, με την ελπίδα ότι άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το προβάδισμά τους. Μετά από μια εναρκτήρια έκθεση πέρυσι, η έκθεση της Τετάρτης είναι η πρώτη φορά που η ING μπόρεσε να αποδείξει την ετήσια πρόοδό της.

Οι στόχοι που επετεύχθησαν


«Η προσέγγισή μας είναι περιεκτική και συνεργατική. Συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να διευκολύνουμε τη μετάβασή τους σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα », δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ING, Steven van Rijswijk.
«Ταυτόχρονα, συνεργαζόμασταν με άλλες τράπεζες και ειδικούς για να καθορίσουμε ένα πρότυπο μεθοδολογίας ανοιχτό για όλες τις τράπεζες.

Για καθέναν από τους εννέα τομείς με υψηλές εκπομπές, η ING έχει ορίσει μια πολυετή πορεία πάνω από την οποία πρέπει να αλλάξει η ένταση των εκπομπών - το επίπεδο εκπομπών ανά μονάδα οικονομικής δραστηριότητας - προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Η μεγαλύτερη βελτίωση ήταν ο αντίκτυπος του δανεισμού της τράπεζας στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η ένταση του άνθρακα - μετρούμενη με χιλιόγραμμα CO2 ανά μεγαβάτ/ ώρα - ήταν τώρα 14,9% κάτω από τον στόχο και πριν από το χρονοδιάγραμμα.
Η ένταση των εκπομπών που συνδέονται με τον τομέα του χάλυβα και του τσιμέντου ήταν 0,6% και 0,9% κάτω από τον στόχο τους, αντίστοιχα, αν και οι δύο αποτελούν σχετικά μικρότερο μέρος του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας.
Ωστόσο, δεν σημειώθηκε βελτίωση σε όλους τους τομείς, καθώς ο δανεισμός στην αγορά κατοικιών ήταν 2,4% πάνω από τον στόχο του τομέα, που πλήττεται από τον αργό ρυθμό αλλαγών στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Η ένταση των εκπομπών για τον δανεισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας και του αεροπορικού τομέα της ING ευθυγραμμίστηκε σε γενικές γραμμές με την ευρύτερη αγορά - 0,7% και 0,3% πάνω από τις αντίστοιχες οδούς τους - δεδομένης της σχετικά αδύναμης διείσδυσης εναλλακτικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στα δύο.

Η ING ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος θα είναι σε θέση να υποβάλει έκθεση για την πρόοδο που σημειώθηκε στον ανάντη τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού συμφώνησε μια μεθοδολογία με άλλες τράπεζες και θα στοχεύσει στην κάθετη πτώση του δανεισμού στον τομέα από τα τρέχοντα 3.986 εκατομμύρια ευρώ.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης