Ενέργεια

Ωφελημένη η Τουρκία και από το κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας

Ωφελημένη η Τουρκία και από το κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας
Bloomberg: Η ανακάλυψη αερίου της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου
Η Τουρκία πρόκειται να αναθεωρήσει την εκτίμηση της ανακάλυψης φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη Παρασκευή, αναφέροντας πηγές με άμεση γνώση των σχεδίων.
Τον Αύγουστο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Erdogan είχε ανακοινώσει ότι η χώρα είχε κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Τότε, η εκτίμηση που έδωσε η Τουρκία ήταν 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και είπε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου που υπήρξε ποτέ. Ο Erdogan χαιρέτισε το εύρημα ως ιστορικό εύρημα που θα βοηθούσε την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας.

Η Τουρκία εισάγει επί του παρόντος σχεδόν όλο το αέριο που καταναλώνει.
Ο Erdogan είπε τον Αύγουστο ότι ήλπιζε ότι η ανακάλυψη Tuna-1 θα μπορούσε να αρχίσει να παράγει αέριο ήδη από το 2023.

Τώρα η Τουρκία λέγεται ότι ετοιμάζεται να ενημερώσει μόλις για την ποσότητα του φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση της περαιτέρω γεώτρησης, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.
Η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να αποκαλύψει μια «σημαντική αναθεώρηση» στην αρχική εκτίμηση, πρόσθεσαν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Dönmez δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να αναπτύξει ένα τρίτο τρυπάνι για τη διερεύνηση φυσικών πόρων στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι εντάσεις στη Μεσόγειο για την εκστρατεία γεώτρησης φυσικού αερίου της Τουρκίας φαίνεται να υποχωρούν.
Το τρίτο τρυπάνι της Τουρκίας, το Kanuni, θα ξεκινήσει την εξερεύνηση στη Μαύρη Θάλασσα στις αρχές του 2021 και θα λειτουργήσει παράλληλα με το τρυπάνι Fatih, το οποίο έκανε την ανακάλυψη του Tuna-1.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσπαθεί να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία προχωρεί σε γεώτρηση για αέριο.
Οι εντάσεις μεταξύ των μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου, αφενός, και Τουρκίας, αφετέρου, ξέσπασαν ξανά τους τελευταίους μήνες μετά την επανέναρξη της γεώτρησης και της εξερεύνησης της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης