Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας) από Κύπρο : Έρευνες του Ορούτς Ρέις θα πλήξουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας) από Κύπρο :  Έρευνες του Ορούτς Ρέις θα πλήξουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις
Μήνυμα Maas σε Erdogan να σταματήσει  τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Upd «Η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, μετά το πέρας των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εντέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις».
Σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες, που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μaas ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία μόνο σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική πλευρά «πρέπει επιτέλους να συμβάλει σε αυτό". Παράλληλα, χαιρέτισε την κατ’ αρχήν, όπως είπε, προθυμία της κυπριακής Κυβέρνησης για συνέχιση των προσπαθειών διεξαγωγής διαλόγου.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Μaas τόνισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ), που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο».
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε πως οι τελευταίες κινήσεις του Όρουτς Ρέις «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».

Πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων».
Είπε ακόμη πως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων «ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως μπροστά στα όσα απαράδεκτα συντελούνται στο έδαφος ενός κράτους μέλους της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουν στην αποτελεσματική αντίδραση της ΕΕ. Πρόσθεσε πως «αυτός είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της ΕΕ, η αλληλεγγύη και η προάσπιση του δικαίου».

Σημείωσε πως "η επιβολή κυρώσεων δεν είναι αυτοσκοπός. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να υιοθετηθούν κυρώσεις. Είναι πώς αντιμετωπίζονται παράνομες ενέργειες τις οποίες κανείς στην ΕΕ δεν αμφισβητεί σε καμία απολύτως περίπτωση", επεσήμανε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ακόμη, είπε πως η παρουσία του κ. Μάας επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσπάθεια του Βερολίνου «την οποία χαιρετίζουμε και εκτιμούμε ιδιαίτερα για την επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή καθώς και την προάσπιση των ίδιων των συμφερόντων της ΕΕ. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια για το ενδιαφέρον και τη γερμανική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Αναλυτικά:

Ο κ. Maas έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ κατόπιν παρακάθισε σε απευθείας συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αμέσως μετά, παραχώρησε δηλώσεις στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία μόνο σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική πλευρά «πρέπει επιτέλους να συμβάλει σε αυτό».
Παράλληλα, χαιρέτισε την κατ' αρχήν, όπως είπε, προθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για συνέχιση των προσπαθειών διεξαγωγής διαλόγου.
Τόνισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ) που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο», προσέθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Επισήμανε δε πως οι τελευταίες κινήσεις του Όρουτς Ρέις «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».
«Σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων», συνέχισε.
Είπε ακόμη πως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων «ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

Ν. Χριστοδουλίδης: «Η Άγκυρα πρέπει να θέσει τέλος στο παιχνίδι της ανταλλαγής μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης»
«Μπροστά σε αυτά τα απαράδεκτα που συντελούνται στο έδαφος ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι πολίτες της Κύπρου, μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, προσβλέπουν στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό άλλωστε είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για την επέκταση μέρους του παραλιακού μετώπου της πόλης των Βαρωσίων, αλλά και τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, οι οποίες όπως τόνισε, πρέπει να τερματισθούν άμεσα.
«Μπροστά στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δράσει ουσιαστικά για τον άμεσο τερματισμό των όποιων παράνομων ενεργειών. Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω απόλυτα με όσα ανέφερε και ο Χάικο χτες, ότι η Άγκυρα πρέπει να θέσει τέλος στο παιχνίδι της ανταλλαγής μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης» ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ και προσέθεσε:
Η σταθερή και διαρκή αποκλιμάκωση που θα προκύψει μέσα από τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την δεδηλωμένη πρόθεση του γγ των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Κοινότητας για ανάληψη πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού».
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε τη σημασία τερματισμού των παράνομων τουρκικών ενεργειών αλλά και τις προσπάθειες της γερμανικής πλευράς για το εν λόγω θέμα, από την σκοπιά της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τονίζοντας ότι η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης, της Διζωνικής Δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Nωρίτερα

Να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο καλεί την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη 13/10 διαδοχικές επισκέψεις στη Λευκωσία και στην Αθήνα με κύριο αντικείμενο τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνεται ότι ο Maas ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί και την Άγκυρα, αλλά ακύρωσε την επίσκεψη του μετά και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες και αποφάσεις της Τουρκίας να στείλει το Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.
Λίγο πριν την αναχώρηση του για την Κύπρο ο Maas κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να παραμείνει ανοιχτή στις συνομιλίες.
«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι μεταξύ της μείωσης της έντασης και των προκλήσεων, εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις συνομιλίες, όπως έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει» είπε ο Maas, καλώντας την Τουρκία να μην αφήσει τις συνομιλίες καθώς και να μην προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενα νερά της ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται ότι ο Maas θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στη Λευκωσία με τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.


Πηγή: www.skai.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης