Πετρέλαιο

ΟΠΕΚ +: Συμφωνία για αύξηση 500.000 βαρελιών την ημέρα από τον Ιανουάριο – Στα 46 δολ/βαρέλι το crude

ΟΠΕΚ +: Συμφωνία για αύξηση 500.000 βαρελιών την ημέρα από τον Ιανουάριο – Στα 46 δολ/βαρέλι το crude
Η αύξηση σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ +, θα προχωρήσει στη μείωση κατά 7,2 εκατ. bpd, από τις τρέχουσες περικοπές των 7,7 εκατ. bpd.
Στα 46 δολ οι τιμές του crude την Παρασκευή 4/12 τα ξημερώματα καθώς οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη 3/12/2020 έκλεισαν πολύ κοντά στα υψηλότερα κλείσιματά τους από τις αρχές Μαρτίου, αφού πηγές ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συμφώνησαν σε μια ελεγχόμενη αύξηση της παραγωγής από τον Ιανουάριο των 500.000 βαρελιών την ημέρα.

Η αύξηση σημαίνει ότι ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και η Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ +, θα προχωρήσουν στη μείωση της παραγωγής κατά 7,2 εκατομμύρια bpd, ή 7% της παγκόσμιας ζήτησης από τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τις τρέχουσες περικοπές 7,7 εκατομμυρίων bpd.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ανέβηκαν 1,3%, στα 48,87 $ το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκε κατά 1,1%, στα 45,78 $.
Αυτό θέτει και τα δύο συμβόλαια σε καλό δρόμο για να κλείσουν στα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Μαρτίου - προτού οι περισσότερες χώρες επιβάλουν lockdowns για να σταματήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.
«Οι αγορές αντιδρούν τώρα θετικά και οι τιμές καταγράφουν μια μικρή αύξηση καθώς 500.000 (bpd) επιπλέον εφοδιασμού δεν είναι θανατηφόρα», δήλωσε η Paola Rodriguez-Masiu, αναλυτής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.
Ο ΟΠΕΚ + συναντήθηκε την Πέμπτη για να συζητήσει για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει το 2021, αφού οι συνομιλίες νωρίτερα την εβδομάδα δεν κατέληξαν σε συμπέρασμα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αδύναμης ζήτησης πετρελαίου εν μέσω ενός νέου κύματος κορωνοϊού.
Η συμφωνία θα εξετάζεται μήνα ανά μήνα.

Παραγωγή και τιμές

Ο ΟΠΕΚ + αναμενόταν ευρέως να συνεχίσει τις περικοπές πετρελαίου 7,7 εκατομμυρίων bpd τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Αλλά μετά από ελπίδες για ταχεία έγκριση των εμβολίων COVID-19, που προκάλεσε ράλι στις τιμές του πετρελαίου στα τέλη Νοεμβρίου - τα συμβόλαια του Brent σημείωσαν άνοδο 27% το Νοέμβριο - ορισμένοι παραγωγοί αμφισβήτησαν την ανάγκη αυστηρότερης πολιτικής πετρελαίου.
Αυτές οι υψηλότερες τιμές τον Νοέμβριο ώθησαν τους αμερικανούς παραγωγούς την περασμένη εβδομάδα να αυξήσουν την παραγωγή για μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα _για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019- ανεβάζοντας την παραγωγή στα 11,1 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
«Με την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ να αυξάνεται, ο ΟΠΕΚ + δεν θα μπορούσε να επιτρέψει στους Αμερικανούς να κερδίσουν μερίδιο αγοράς με δικά τους έξοδα», δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της OANDA στη Νέα Υόρκη.
Τα premiums πρώτου μήνα των Brent και WTI του για το ίδιο διάστημα το 2022, εν τω μεταξύ, έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020, σηματοδοτώντας μελλοντική αβεβαιότητα ως προς τις τιμές. Πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν ότι η ομάδα θα συγκεντρώνεται κάθε μήνα για να αποφασίζει για τις πολιτικές παραγωγής πέραν του Ιανουαρίου και οι μηνιαίες αυξήσεις είναι απίθανο να υπερβούν τα 500.000 bpd.
Οι μηνιαίες συναντήσεις του ΟΠΕΚ + θα κάνουν τις μεταβολές των τιμών πιο ασταθείς και θα περιπλέξουν την αντιστάθμιση από τους αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης