Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Oι κορυφαίες ενεργειακές μετοχές για αγορά τον Δεκέμβριο - Η επιστροφή των πετρελαϊκών

Oι κορυφαίες ενεργειακές μετοχές για αγορά τον Δεκέμβριο - Η επιστροφή των πετρελαϊκών
Εταιρείες  μεταξύ των οποίων οι BP, Exxon και Chevron προσφέρουν ελκυστική επενδυτική ευκαιρία
Η ενέργεια ήταν μια από τις πιο επεισοδιακές βιομηχανίες από την πανδημία κορωναϊού σύμφωνα με το oilprice.
Χωρίς υπερβολή, έπιασε πάτο, με την καταστροφή της ζήτησης προκαλώντας δεκάδες πτωχεύσεις μεταξύ των drillers πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αλλά οι περισσότεροι επέζησαν, και μερικοί από αυτούς αναδύθηκαν από την χειρότερη κρίση ισχυρότεροι.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν έντονα σε δυνητικά θετικά νέα για τρία εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer, την AstraZeneca και τη Moderna.
Αν και οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί απέχουν πολύ από μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, καθώς η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά, οι traders προεξοφλούν και οι μετοχές ενέργειας έχουν ανακάμψει.

Επενδυτική ευκαιρία

Παρόλο που ο ενεργειακός τομέας της χρηματιστηριακής αγοράς εξακολουθεί να έχει την χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με άλλους τομείς που έχουν πραγματικά επωφεληθεί από την πανδημία, έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με μερικούς μήνες πριν και ορισμένες εταιρείες προσφέρουν μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία ακόμη και όταν τα EV, η ηλιακή και η αιολική διαταράσσουν τη βιομηχανία.
Σύμφωνα με την εταιρεία επενδύσεων, την Altfest Personal Wealth Management, σε αυτές τις εταιρείες περιλαμβάνονται οι BP, Exxon και Chevron.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Lewis Altfest, ο οποίος μίλησε στο MarketWatch, η BP είναι ελκυστική με την παραγωγή χαμηλού κόστους και τον ισχυρό ισολογισμό της, παρά τη μείωση των μερισμάτων κατά 50% νωρίτερα αυτό το έτος.
Για την Exxon, η Altfest σημείωσε ότι δεν είχε αλλάξει το μέρισμα της παρά την κρίση, και επειδή η εταιρεία ήταν ένας ολοκληρωμένος παραγωγός πετρελαίου, θα επωφεληθεί από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου για τις εργασίες διύλισης και χημικών.

Το πλεονέκτημα της Chevron, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ότι εκτός από τη σταθερή βάση περιουσιακών στοιχείων, η εταιρεία είχε επίσης σχετικά χαμηλό χρέος.
Αλλά υπάρχουν και άλλοι που έχουν αποδώσει σχετικά - σε ορισμένες περιπτώσεις εκπληκτικά - καλά στην πανδημία.
Η EQT Corp. είναι μια τέτοια περίπτωση. Ο παραγωγός φυσικού αερίου επωφελήθηκε από την έλλειψη έκθεσης στο πετρέλαιο. Παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου παρόμοια με την υποχώρηση στο πετρέλαιο, κατέγραψε άνοδο της μετοχής της τάξης του 70% τους τελευταίους 12 μήνες.

Η ConocoPhillips είναι ένας ακόμη ισχυρός παίκτης, σύμφωνα με τον Matthew DiLallo του Motley Fool.
Ο DiLallo σημείωσε τη γεωγραφική και λειτουργική διαφοροποίηση της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και LNG, καθώς και συμβατική και μη συμβατική εξόρυξη.
Η Conoco έκανε πρωτοσέλιδα φέτος όταν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει την Concho Resources σε μία από τις λίγες μεγάλες προσφορές στον ενεργειακό χώρο φέτος.
Τα οφέλη που αποκομίζονται από το συνδυασμό θα μπορούσαν να κάνουν την εταιρεία ακόμη πιο ελκυστική.

Μείωση εκπομπών
 
Για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, η ενεργειακή βιομηχανία υπήρξε μια καταθλιπτική θέση για τους επενδυτές, εκτός από την περιστασιακή ανακοίνωση μιας μαζικής προσπάθειας μείωσης των εκπομπών που θα μπορούσε να μετατρέψει μερικές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου σε μεγάλες εταιρείες κοινής ωφέλειας.
Αυτές οι ανακοινώσεις δεν έλαβαν ομοιογενή απάντηση: ορισμένοι νεότεροι επενδυτές καλωσόρισαν τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών.
Άλλοι σε μια πιο παραδοσιακή στροφή έμειναν δυσαρεστημένοι.
Ωστόσο, η είδηση για πιθανό μαζικό εμβολιασμό που έρχεται σε χώρες κοντά σας σε εβδομάδες σήμαινε επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου που καταστράφηκε από την πανδημία θα μπορούσε να αρχίσει να επιστρέφει σχετικά σύντομα.

Προειδοποιήσεις

Οι προειδοποιήσεις αφθονούν: οι μαζικοί εμβολιασμοί θα διαρκέσουν μήνες και θα χρειαστούν λίγο περισσότεροι χρόνοι για να αρχίσουν τα πράγματα να επανέρχονται στο φυσιολογικό και οι άνθρωποι επιστρέφουν στην οδήγηση και πετούν περισσότερο.
Μελλοντικά πιο θετικά νέα είναι πιθανό να προέρχονται από την πανδημία, που σημαίνει ότι οι μετοχές ενέργειας μπορεί να έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τις ανοδικές τους δυνατότητες. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει τώρα ίσως να είναι η ώρα για τοποθετήσεις σε ισχυρές μετοχές προτού ανεβούν πιο ψηλά.

Φυσικά, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν. Ακόμη και μια αναφορά σχετικά με προβλήματα με οποιοδήποτε από τα εμβόλια που θεωρήθηκε ως λύση στο πρόβλημα του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη ένα χάος στις εξαιρετικά ευμετάβλητες αγορές ενέργειας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης