Τελευταία Νέα

Συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την αμερικανική Ameresco για την ανάπτυξη αιολικών

Συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την αμερικανική Ameresco για την ανάπτυξη αιολικών
Τι ανακοίνωσε ο G.Pyatt στην ομιλία του στο Capital Link Forum για τη νέα συνεργασία της ΔΕΗ
Σχετικά Άρθρα
Σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Ameresco για την ανάπτυξη σειράς αιολικών έργων βρίσκεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως δήλωσε χθες πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffry Pyatt, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Capital Link, τονίζοντας παράλληλα τον νέο ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας και το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα έρχεται στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Dan Brouillette

Επισημαίνοντας την κρίσιμη συμβολή της χώρας μας και ειδικά της Βορείου Ελλάδος στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, όπως είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στον αγωγό ΤΑΡ, τον υπό κατασκευή ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB και το πρότζεκτ για τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. “ Η Ελλάδα και οι γείτονές της κυριολεκτικά ξανασχεδιάζουν τον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης, διαφοροποιώντας πηγές και διαδρομές” δήλωσε.

Φθηνή και ασφαλή πηγή ενέργειας το LNG

Οι συντονισμένες αυτές κινήσεις θα βοηθήσουν στο ξεμπλοκάρισμα της εξάρτησης των Δυτικών Βαλκανίων από τη ρωσική Gazprom, προς όφελος του υγροποιημένου αερίου και θα προωθήσουν τη διεύρυνση του περιφερειακού εμπορίου ενέργειας, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Χαρακτήρισε το υγροποιημένο αέριο (LNG) ως μία πιο φθηνή και πιο ασφαλή πηγή ενέργειας σε σχέση με το αέριο αγωγού από τη Ρωσία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι το LNG θα μεγαφέρεται μέσω των νέων υποδομών. Τους πρώτους 9 μήνες του 2020 σχεδόν το 50% της ποσότητας LNG που εισήλθε στην Ελλάδα είχε αμερικανική προέλευση. Πρόκειται για ποσότητα σχεδόν τετραπλάσια από την αντίστοιχη που καταναλώθηκε το πρώτο 9μηνο του 2019.

Σχετικά με την πράσινη ενέργεια και το φιλοδοξο στόχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες ως το 2028, ο κ. Pyatt υπογράμμισε τη βούληση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση. Το φυσικό αέριο θα είναι ένα καύσιμο- κλειδί για τη μετάβαση, ενώ αμερικανικές εταιρίες όπως η GE και η Amaresco συνεργάζονται με την Ελλάδα για να την βοηθήσουν να ξεδιπλώσει το “πράσινο” δυναμικό της.
Η GEl ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα αιολικό πάρκο 16 MW στην Εύβοια, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Jasper Energy, με έδρα τη Φλώριδα και η Ameresco συνεργάζεται με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

“Στηρίζουμε της συνεχείς μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ΑΠΕ που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας των έργων και ελπίζουμε σε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στους αναδυόμενους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας και των offshore αιολικών. Σε συνδυασμό με τα σχέδια της Ελλάδας να επεκτείνει τις ενεργειακές διασυνδέσεις και να αναζωογονήσει τα λιμάνια της, οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν το ρόλο της χώρας ως ενεργειακό περιφερειακό hub.” τόνισε ο κ. Pyatt.


www.worldenergynews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης