Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΥΠΕΝ: Πρώτο βήμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού ΑΠΕ – Χωρίς ποσόστωση ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες η δημοπρασία

ΥΠΕΝ: Πρώτο βήμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού ΑΠΕ – Χωρίς ποσόστωση ανάμεσα στις δύο τεχνολογίες η δημοπρασία
Σε ΦΕΚ χθες (10/12) η απόφαση για τη συμμετοχή «μικρών» αιολικών & φωτοβολταϊκών στην ίδια δημοπρασία – Έπειτα απόφαση για ισχύ και τιμή εκκίνησης
Μία νέα κατηγορία διαγωνισμών ΑΠΕ προσθέτει χθεσινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, θεσπίζοντας ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά των έργων που, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, θα μπορούν να λάβουν μέρος στην τελευταία δημοπρασία του ισχύοντος καθεστώτος.
Έτσι, όπως έγραφε το Worldenergynews, το ΥΠΕΝ ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα τις διαδικασίες, ώστε εντός Δεκεμβρίου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός με τον οποίο θα πέσει η αυλαία του «παλαιού» καθεστώτος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οριστικοποιηθεί ότι δεν θα υπάρχει ποσόστωση στα έργα των δύο τεχνολογιών, τα οποία θα μπορούν να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς στη δημοπρασία. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει όριο στη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών (και συνεπακόλουθα των αιολικών) μονάδων που θα έχουν τη δυνατότητα να προκριθούν από τον διαγωνισμό.

Κοινή δημοπρασία με τα όρια ισχύος των technology specific διαδικασιών

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το ΥΠΕΝ, ο τελευταίος διαγωνισμός θα είναι κοινός, με τη συμμετοχή έργων και των δύο τεχνολογιών. Έτσι, με την υπουργική απόφαση δημιουργείται μία νέα κατηγορία κοινών δημοπρασιών, στην οποία μπορούν να λάβουν μέρος «μικρές» αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες, δηλαδή με τα όρια ισχύος που έως σήμερα αφορούσαν τις technology specific διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις υφιστάμενες κατηγορίες υπάρχει κοινή δημοπρασία, η οποία ωστόσο αφορά μεγάλα έργα. Επομένως, στους έως τώρα κοινούς διαγωνισμούς, μπορούσαν να λάβουν μέρος φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος άνω των 20 MW, αιολικοί άνω των 50 MW, καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.

Στη νέα κατηγορία κοινών διαγωνισμών, μπορούν να διεκδικήσουν τιμή αναφοράς «μικρά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW και φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ανήκουν σε Ε.Κοιν. εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW. Το ίδιο ισχύει και για αιολικά ιδιωτών μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW, και έργα που ανήκουν σε Ε.Κοιν. μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Εμπόδια στην προετοιμασία των επενδυτών

Πλέον αυτό που απομένει από το ΥΠΕΝ είναι η απόφαση για τη δημοπρατούμενη ισχύ του διαγωνισμού (η οποία θα ορίζεται στα 350 MW, όπως είναι ήδη γνωστό) καθώς και την τιμή εκκίνησης. Όπως προαναφέρθηκε, στον διαγωνισμό δεν θα υπάρχει ποσόστωση για τα έργα των δύο τεχνολογιών που θα μπορούν να «κλειδώσουν» τιμή.

Η δεύτερη αυτή απόφαση θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από τη ΡΑΕ εντός Δεκεμβρίου. Όπως έγραφε το Worldenergynews, παράγοντες του κλάδου σημειώνουν πως τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας δημιουργούν αντικειμενικά εμπόδια στην προετοιμασία των υποψηφίων επενδυτών – καθώς για παράδειγμα χρειάζεται φυσική παρουσία για τη λήψη της οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τους Διαχειριστές ή των εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες.

Επομένως, εκτιμούν πως αυτή τη φορά θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης