Ενέργεια

Brouillette: Οι μεταρρυθμίσεις Χατζηδάκη έχουν ανοίξει τον δρόμο στις ενεργειακές επενδύσεις

Brouillette: Οι μεταρρυθμίσεις Χατζηδάκη έχουν ανοίξει τον δρόμο στις ενεργειακές επενδύσεις
Έντονη επενδυτική κινητικότητα έχει ξεκινήσει στον ενεργειακό κλάδο από μεγάλες διεθνείς εταιρείες
Σχετικά Άρθρα

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette  μίλησε την Πέμπτη (17/12) σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων και είπε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού:

Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για υποστήριξη των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες

Έκανε λόγο για στενή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών για προώθηση επενδύσεων όχι μόνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Δίκτυα, αλλά και σε Τεχνολογίες Αποθήκευσης Ενέργειας.

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, αναφέροντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση και διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων σε ΑΠΕ, που «άνοιξε την πόρτα σε επενδυτές από όλο τον κόσμο και φυσικά από τις ΗΠΑ».
Ανέφερε μάλιστα ότι όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα έρχονται στην Ελλάδα, μετά το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, αυτές θα είναι άκρως καλοδεχούμενες.

Μια ακόμα θετική ένδειξη είναι η πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του διευθύνοντος συμβούλου της Development Finance Corporation, (αμερικανικής κρατικής εταιρείας), που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και άλλες αντίστοιχες ενεργειακές επενδύσεις.

Παραλήπτης άκρως θετικών μηνυμάτων, άλλωστε, έγινε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης -που διοργανώθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Capital Link- με συμμετοχή μεγάλων funds που επενδύουν στον κλάδο της ενέργειας όπως οι BlackRock, Brookfield, Cubico κ.α., με υπό διαχείριση κεφάλαια πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ.

Συμπερασματικά θα έλεγε κανείς ότι, ευτυχώς  που έχουμε και τους ξένους να μας λένε πόσο ελκυστικός προορισμός είμαστε για επενδύσεις. Γιατί αν άκουγε κανείς ορισμένες εγχώριες φωνές θα αποκόμιζε τελείως διαφορετικές-και λανθασμένες φυσικά- εντυπώσεις

Ποιοι είναι οι επενδυτές

Όπως αναφέρει σήμερα το Worldenergynews, σήμερα (18/12) η αμερικανική Ameresco που εξειδικεύεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, σχεδιάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις 200 MW στα αιολικά και παράλληλα στις αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων μεγάλων επιχειρήσεων για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Εξάλου, όπως επίσης έχει αναφέρει το WEN, η BlackRock (στήλη: Παρενέργειες) ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ σε σχέση με τις επενδύσεις της στην Ελλάδα σε πάρκα ΑΠΕ. 

Οι δύο αυτές εταιρίες είναι πραδείγματα και αποτελούν μέρος ενός πυρήνα δυναμικών επενδυτικών κινήσεων που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την ελληνική ενεργειακή αγορά.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης