Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι είπε ο YΠΕΝ στο Capital Link - Ποιοί θεσμικοί τον παρακολούθησαν

Τι είπε ο YΠΕΝ στο Capital Link - Ποιοί θεσμικοί τον παρακολούθησαν

Ομίλια του υπουργού Ενέργεια στο “22ο ΕΤΗΣΙΟ CAPITAL LINK INVEST IN GREECE FORUM” “Greece - Looking Ahead With Confidence”

 

Σχετικά Άρθρα
Με κεντρικό θέμα “Greece – Looking Ahead With Confidence”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Greece – Looking ahead with Confidence”.την Τρίτη 15 & την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 2020 ως ψηφιακό συνέδριο, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς, καθώς επίσης και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας.

Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Η Ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές τη δυνατότητα δικτύωσης μέσα από περισσότερα από 100 one-to-one meetings με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και με μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, που στη παρούσα συγκυρία πραγματοποιήθηκαν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.
Σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν group sessions για τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Ενδεικτικά funds που συμμετείχαν :
Allianz Asset Mgmt • Amiral Gestion • Artisan Partners, LP • Atlas Ridge Capital • Blackrock • Callawaycap • Cheever Partners, LLC • Colt Capital • Dromeus Capital • Eaton Vance • European Reliance • Fiera Capital • Franklin Templeton • Gagnon Securities • Glacier Pass Partners • Global Value Investment Corp • Golden Tree Asset Management • KKR Koa Capital Partners, LLC • Melqart Asset Management • Metlife • Metzler Asset Management • Neon Capital • Orasis Capital • Prince Street Capital • ProValue AG • Schafer Cullen Capital Management, Inc. • Sephira Emerging Markets • SpringOwl • Vanshap Capital • Waterwheel

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμης σημασίας για την επανέναρξη της οικονομίας. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με τις 12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε ως «12 βήματα αυτοπεποίθησης», και «γέφυρες που θα περάσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας», το Capital Link Invest in Greece Forum πραγματοποιήθηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή για να μεταδώσει αυτό το μήνυμα σε ένα ευρύτερο και ιδιαίτερα στοχευμένο διεθνές κοινό, να ενισχύσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το Capital Link Invest in Greece Forum μέσα από την πορεία των 22 συναπτών ετών που διοργανώνεται, έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.

Ειδικότερα, φέτος, με διάρκεια 2 ημερών, 33 Ενότητες και 112 Ομιλητές, το Συνέδριο σκιαγράφησε με τρόπο ολοκληρωμένο, έγκυρο και διεισδυτικό τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικών & Επενδυτικών Ευκαιριών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, προβαλλοντας επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε κύριους κλάδους και τομείς της οικονομίας καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στροφή της οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του αύριο. Μίας οικονομίας με αυτοπεποίθηση: παραγωγικής, τεχνολογικά προηγμένης, καινοτόμου, εξωστρεφούς, έξυπνης και ανταγωνιστικής, γεγονός το οποίο διέψευσε τους απαισιόδοξους και προσέλκυσε την αναγνώριση των Ευρωπαίων εταίρων μας και τους επαίνους τους.

Η ατζέντα, τα θέματα και η δομή του Συνεδρίου διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να ενημερώσουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών καθώς συνδυάζουν την ελληνική και την αμερικανική κυβερνητική προοπτική, με την προοπτική των στελεχών του ιδιωτικού τομέα, των διεθνών χρηματοδοτών και των διεθνών επενδυτών.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, άνοιξε την ενότητα: «Investing in the Energy Sector” με κεντρική ομιλία με θέμα:
«THE NEW ENERGY LANDSCAPE IN GREECE – A REGIONAL ENERGY GATEWAY».

Τον Υπουργό προλόγισε o κ. Νικόλας Μπορνόζης, Πρόεδρος, Capital Link Inc.

O κ. Υπουργός παρουσίασε τα ειδικά επενδυτικά κίνητρα που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε, «πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα αγορά, όπου παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κυρίες και κύριοι, προσπάθησα να περιγράψω εν συντομία την επενδυτική δυναμική που υπάρχει στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.
Πιστεύω ότι είστε πεπεισμένοι ότι έχουμε μια σαφή στρατηγική για να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη νέα εποχή της πράσινης μετάβασης.
Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε τη χώρα μας να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων που θα μεταμορφώσουν την οικονομία μας και θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Την ομιλία του Υπουργού ακολούθησαν τα εξής δυο πανελ :

THE NEW LANDSCAPE IN ENERGY & UTILITIES - ELECTRICITY, OIL & GAS, WATER SUPPLY

Συντονιστής: κ. Pablo Escondrillas, Head of EMEA Power & Utilities Investment Banking - Citi

Συμμετέχοντες:

κ. Χάρης Σαχίνης, CEO - Athens Water Supply & Sewage Company (EYDAP)
κ. Thierry Grauwels, CFO – Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA)
κ. Ανδρέας Σιάμισιης, CEO - Hellenic Petroleum S.A.
κ. Alex Wotton, Head of EMEA Energy and Infrastructure- Nomura
κ. Γεώργιος Στάσσης, Chairman & CEO - Public Power Corporation of Greece

INVESTING IN THE HIGH GROWTH GREEN & RENEWABLE ENERGY SECTOR

Συντονιστής: κα. Χριστίνα Φαϊτάκη, Partner - Karatzas & Partners

Συμμετέχοντες:

κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, General Manager Group Strategic Planning & New Activities, Executive member of the BoD - Hellenic Petroleum S.E.
κα. Αλεξάνδρα Κονίδα, Managing Director - Head of Wholesale Banking Greece - HSBC Greece
κ. Βλάσιος Σουφλής, Director of International Business Development - LightsourceBP
κ. Γιάννης Καλαφατάς, Chief Finance Officer - Mytilineos
κα. Ελένη Βρεττού, Executive General Manager, Chief of Corporate & Investment Banking - Piraeus Bank S.A
κ. Gabriel Alonso, CEO & President - 547 Energy LLC

THE NEW LANDSCAPE IN ENERGY & UTILITIES - ELECTRICITY, OIL & GAS, WATER SUPPLY

Ο κ.. Pablo Escondrillas, Head of EMEA Power & Utilities Investment Banking – Citi στην ομιλία του ανέφερε :

«Αυτή είναι μια εποχή όπου λαμβάνουν χώρα άνευ προηγουμένου αλλαγές στις αγορές ενέργειας», υποστήριξε ο Pablo Escondrillas, Head of EMEA Power & Utilities Investment Banking - Citi. Όπως είπε, καθώς η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος αναζητούν τρόπους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη μείωση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, αναδύονται νέες τεχνολογίες που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική θέση σε αυτήν τη μετάβαση, δεδομένου ότι είναι μια μοναδική πηγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας και ότι διαθέτει μια θέση κόμβου φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις διασταυρώσεις μεταξύ των αγορών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

«Το πάνελ Energy & Utilities προσπάθησε να επικεντρωθεί στις κύριες πρωτοβουλίες που οι εταιρείες αναλαμβάνουν για να συμμετέχουν στον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι καλύπτουν επαρκών τις ανάγκες των πελατών έως ότου εμφανιστεί το νέο status quo. Εστιάσαμε επίσης στον τρόπο με τον οποίο η πανδημία έχει τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα ή την προσέγγιση αυτών των αλλαγών και τα κύρια εμπόδια στο δρόμο για μια επιτυχημένη εφαρμογή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος - Athens Water Supply & Sewage Company (EYDAP) στην ομιλία του ανέφερε :
“Η ΕΥΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη Εταιρεία στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της επεξεργασίας λυμάτων στην Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες για περισσότερο από 40% του πληθυσμού της χώρας. Η Εταιρεία επενδύει συστηματικά σε έργα κυκλικής οικονομίας, όπως τα νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική, που στο μέλλον θα εξυπηρετήσουν περισσότερους από 400.000 κατοίκους, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του περιβάλλοντος, την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Το 2019-2020 η Εταιρεία πέτυχε σημαντική πρόοδο σ’ αυτόν τον τομέα, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την διάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων. Η Εταιρεία επίσης επενδύει στον μετασχηματισμό της, σε έναν μοντέρνο, ψηφιακό, αλλά ταυτόχρονα και πελατοκεντρικό οργανισμό.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ. Για την Εταιρεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβάλλον, την κοινωνία, τους μετόχους, πάνω απ’ όλα όμως μεγαλύτερη αξία έχει ο ενεργός ρόλος της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19. Η ΕΥΔΑΠ αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της και στην ισορροπία ανάμεσα στον κοινωνικό της ρόλο και την κερδοφορία της.”

Ο κ. Thierry Grauwels, CFO – Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA) στην ομιλία του τόνισε ότι :
«αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς η αγορά έχει σταθεροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και οι επενδυτές έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε ότι θα επενδύσουμε περίπου μισό δισεκατομμύριο τα επόμενα πέντε χρόνια. Το σημαντικό ποσό αυτής της επένδυσης θα βοηθήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση τη μετάβαση της ΔΕΗ από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας προς τη Μέση Ανατολή, τοποθετώντας το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της μετάβασης. Νομίζω ότι έχει αναγνωριστεί ότι το αέριο έχει βασικό ρόλο να παίξει σε αυτό το σημείο».

Ο CFO της Hellenic Gas Transmission System Operator είπε ότι το ευρύ κοινό πρέπει να καταλάβει ότι η Πράσινη Συμφωνία καλύπτει ένα ενεργειακό φάσμα που επεκτείνεται περαιτέρω από τους ανεμόμυλους και τα ηλιακά πάνελ. «Νομίζω ότι μιλάμε για ένα περιβάλλον όπου πολλές τεχνολογίες πρέπει να συνεργαστούν και, σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η υποδομή φυσικού αερίου είναι μια σημαντική πτυχή αυτής της μετάβασης».

O κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος - Hellenic Petroleum S.A., είπε ότι η πρόσφατη και άνευ προηγουμένου κρίση της πανδημίας πυροδότησε μια παγκόσμια επιτάχυνση διαφόρων αλλαγών, επηρεάζοντας πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Παρά την πρόκληση, η ευρωπαϊκή ατζέντα σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τη μετάβαση των μεγάλων ενεργειακών ομάδων σε ένα πιο ποικίλο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση του ψηφιακού μετασχηματισμού, παρέμεινε κορυφαία προτεραιότητα για την επίτευξη ενός φιλικού προς το περιβάλλον ενεργειακού μέλλοντος. Η ανάγκη μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας έχει γίνει αδιαμφισβήτητη, με την ΕΕ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, λαμβάνοντας τολμηρά βήματα προς ένα νέο ενεργειακό μοντέλο έως το 2030.

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Petroleum S.A αναγνώρισε ότι απαιτούνται συνεχείς, σαφείς δράσεις από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και μια ρεαλιστική και ολιστική προσέγγιση. Βασικά ζητήματα είναι η κατανόηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, μαζί με την απαιτούμενη σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις προς αυτήν τη διαδικασία. Η ψηφιακή καινοτομία είναι επίσης κλειδί για τη μετάβαση της ενεργειακής βιομηχανίας, καθώς στηρίζει πλήρως τις εταιρείες στην επίτευξη των στόχων τους μέσω της εφαρμογής ψηφιακών λύσεων σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες.

«Στην Hellenic Petroleum, έχουμε ήδη αγκαλιάσει και προωθήσει τέτοιες αλλαγές, επενδύοντας σε καθαρότερες ενεργειακές πρωτοβουλίες και επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Ως βασικός διαμεσολαβητής της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η νέα μας επιχειρηματική στρατηγική, εκτός από τη δέσμευση για συνεχή διασφάλιση του εφοδιασμού της αγοράς και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, εστιάζει τώρα σε στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το φωτοβολταϊκό πάρκο που αναπτύσσεται στην Κοζάνη είναι ένα από τα πιο πρόσφατα ορόσημο έργα μας, ξεκινώντας ένα χαρτοφυλάκιο 1,2GW που επεκτείνεται σε 250MW σε λειτουργία έως το 2021. Στόχος μας είναι να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κατά 50% την επόμενη δεκαετία. Προχωρώντας σε μια νέα εποχή, η Hellenic Petroleum δημιούργησε επίσης ένα περιφερειακό εργαστήριο για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων με έμφαση στη βιομηχανική επεξεργασία, το εμπόριο, το λιανικό εμπόριο, τις προσφορές καταναλωτών και τη διαχείριση κινδύνων, διεκδικώντας μια μελλοντική ευκαιρία να ενεργήσει ως περιφερειακός κόμβος της ΕΕ για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Τέλος, ο Ανδρέας Σιάμισιης επισήμανε ότι είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι, να παραμείνουν δεσμευμένοι σε μια ατζέντα και σε ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι η απαραίτητη πρόοδος στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων προσαρμόζεται ομαλά στις εθνικές οικονομίες, κοινωνίες και επιχειρήσεις.»

Ο κ. Alex Wotton, Head of EMEA Energy and Infrastructure- Nomura, έκανε λόγο για ένα σημείο καμπής στο οποίο βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες κοινής ωφέλειας. Όπως εξήγησε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική μετάβαση στον τομέα της ενέργειας και υπάρχουν θέματα βιωσιμότητας που επηρεάζουν τις βιομηχανίες ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου και νερού. Αυτό δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες τόσο για ελληνικές εταιρείες όσο και για διεθνείς επενδυτές, καθώς η ενεργειακή μετάβαση μπορεί να απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση από διεθνείς κεφαλαιακές πηγές.

«Η Nomura είναι εξίσου αφοσιωμένη στην υποστήριξη της βιωσιμότητας και της ενεργειακής μετάβασης, γι 'αυτό αποκτήσαμε πρόσφατα την Greentech Capital, τον κορυφαίο σύμβουλο M&A για την ενεργειακή μετάβαση και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, τόσο μέσω της παροχής συμβουλών όσο και μέσω της πρόσβασης σε κεφαλαιαγορές», σημείωσε ο Alex Wotton.

Ο κ. Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος - Public Power Corporation of Greece στην ομιλία του ανέφερε :
“Διεθνώς, οι επιχειρήσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας βρίσκονται σε σημείο καμπής, Ο παραδοσιακός ρόλος τους αλλάζει από την αυξανόμενη πίεση για από-ανθρακοποίηση και στροφή στην πράσινη ενέργεια, την ανάγκη για μεγαλύτερη ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων καθώς και τις νέες ευκαιρίες από τον εξηλεκτρισμό. Το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει. Μέχρι σήμερα, η παραγωγή ενέργειας γινόταν σε περιοχές εκτός πόλεων και μεταφερόταν στους καταναλωτές. Το περιβάλλον της ενέργειας αλλάζει γρήγορα και οδηγούμαστε σε κατακερματισμένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, με άμεση διοχέτευση της παραγωγής στην κατανάλωση. Πρόκειται για αυτό που συχνά αποκαλούμε ως «ενεργειακή μετάβαση», η οποία απαιτεί νέες δεξιότητες από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ μετασχηματίζεται, από μια εταιρεία με σημαντικό λιγνιτικό αποτύπωμα και χαμηλή κερδοφορία, σε μια μοντέρνα, πιο κερδοφόρα εταιρεία, με πιο ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ, βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα μέσα από την ψηφιοποίηση και μια πελατοκεντρική προσέγγιση έτσι ώστε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας προς ένα πιο πράσινο, περισσότερο κοινωνικά υπεύθυνο και πιο αποδοτικό ενεργειακό μοντέλο. Το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Περιβάλλον έχει ήδη θέσει τους στόχους για το 2030 περιλαμβάνοντας δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση. Ο στόχος για νέες ΑΠΕ έως το 2030 περιλαμβάνει πάνω από 11 GW νέας ισχύος ενώ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο ενόψει και της συνεχιζόμενης συζήτησης στην Ευρώπη για επιτάχυνση του σχεδίου με στόχο η μείωση των εκπομπών να προσεγγίσει το 60% μέχρι το 2023. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί διεθνείς αναλυτές, όπως η BNEF και η AFRY, θεωρώντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη με υψηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά. Η ΔΕΗ, ήδη μετασχηματίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και βρίσκεται σε μοναδική θέση για να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του ενεργειακού κλάδου.”

INVESTING IN THE HIGH GROWTH GREEN & RENEWABLE ENERGY SECTOR

Η κυρία Χριστίνα Φαϊτάκη, Partner - Karatzas & Partners, συντονίστρια του πάνελ δήλωσε :
«Το panel μας θα επικεντρωθεί στον τομέα της «Πράσινης Ενέργειας», που έχει χαρακτηριστεί ως κορυφαία προτεραιότητα σε αυτό το Φόρουμ από τον Πρωθυπουργό, από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Όλοι έκαναν ρητή αναφορά στον πράσινο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της «Πράσινης Ενέργειας» έως το 2030 πρέπει να αναπτυχθούν έργα ΑΠΕ άνω των 9GW στην Ελλάδα, δημιουργώντας ευκαιρίες για Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές».

Ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. - Hellenic Petroleum S.A. στην ομιλία του ανέφερε :
“Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αντιμετωπίζει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, βελτιστοποιώντας τις βασικές του δραστηριότητες και αναπτύσσοντας ένα διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με αυξανόμενη έμφαση σε δραστηριότητες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Ο στόχος μας για την βιώσιμη ανάπτυξη είναι η βελτίωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50%, έως το 2030. Σε όλες μας τις δράσεις, προωθούμε διαρκώς την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στις βιομηχανικές μας δραστηριότητες, εισάγουμε βιώσιμες πρώτες ύλες, αναπτύσσουμε την αξιοποίηση και ανακύκλωση αποβλήτων -όπως χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και πλαστικά - και διερευνούμε την παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου. Στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές, η θυγατρική μας εταιρία ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων ισχύος 1.1 GW και στοχεύει, μεσοπρόθεσμα, σε εγκατεστημένη ισχύ 600 MW. Το ισχύος 204 MW φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στη Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης, βρίσκεται στη φάση της κατασκευής και η ολοκλήρωση του αναμένεται στις αρχές του 2022.
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ προσυπογράφει τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2050. Με την πρόσφατη ανακοίνωση της Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρώπη διατηρεί την πρωτοπορία σε θέματα κλίματος. Πιστεύουμε ότι το κοινωνικό συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα όταν αποφεύγονται οι περιοριστικές επιλογές τεχνολογιών και ακολουθούνται προσεγγίσεις που είναι τεχνολογικά ουδέτερες και επιτρέπουν την βέλτιστη επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας μέσω του ανταγωνισμού. Γιατί, δεν υπάρχει μόνο μια τεχνολογία που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά ένας συνδυασμός τεχνολογιών που περιλαμβάνει τον ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας, τα υγρά καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, την ηλεκτροκίνηση και, βεβαίως, το πράσινο υδρογόνο.”

Η κυρία Αλεξάνδρα Κονίδα, Managing Director - Head of Wholesale Banking Greece - HSBC Greece, τόνισε: “Η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε την ανάγκη μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκειμένου να επιτευχθεί η απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, παρέχοντας τόσο τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία όσο και πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου για βιώσιμη χρηματοδότηση, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις εκδόσεις πράσινων δανείων και δανείων συνδεδεμένων με δείκτες βιωσιμότητας. Η τάση αυτή συνδέεται με την ωρίμανση των αγορών και την αυξανόμενη πίεση από ένα ευρύ φάσμα εμπλεκόμενων φορέων συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των καταναλωτών και των ρυθμιστικών αρχών. Στην Ελλάδα, ειδικά κατά το τελευταίο έτος, παρατηρούμε έντονο ενδιαφέρον για την έκδοση πράσινων ομολόγων αλλά και τη χρηματοδότηση πράσινων έργων. Κατέχοντας ηγετική θέση στη βιώσιμη χρηματοδότηση, η HSBC υποστήριξε τις προσπάθειες ελληνικών ομίλων στους κλάδους της βιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την έκδοση πράσινων ομολόγων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Η HSBC ανακοίνωσε πρόσφατα ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις που ενισχύουν τη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Το συγκεκριμένο πλάνο αποτελεί μια ευκαιρία-ορόσημο για τη δημιουργία ενός μέλλοντος ευημερίας και ανθεκτικότητας προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και των επιχειρήσεων. Δεσμευθήκαμε να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας από όλους τους κλάδους της οικονομίας για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων λύσεων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που παράγουν και να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση επενδύσεων που συνεισφέρουν στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Η φιλόδοξη περιβαλλοντική διακήρυξη μας χτίζει πάνω στην ηγετική θέση που κατέχουμε σε θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Το 2020, η HSBC αναδείχθηκε από το περιοδικό “Euromoney” ως η καλύτερη τράπεζα στον κόσμο για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και από το περιοδικό “The Banker” ως Επενδυτική Τράπεζα της χρονιάς για τη Βιωσιμότητα.”

O κ. Βλάσιος Σουφλής, Director of International Business Development – LightsourceBP εκτίμησε ότι :
“οδεύουμε προς το κλείσιμο των σταθμών παραγωγής λιγνίτη, λέγοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει ένα κενό που μπορεί να καλυφθεί από άλλες τεχνολογίες, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Αναγνώρισε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. «Το δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τη νομοθεσία. Έχουν εφαρμόσει γρήγορα πολλά νομοσχέδια που σχετίζονται με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα αναφέρω απλώς ότι έχουν απλοποιήσει πολύ τη διαδικασία αδειοδότησης. Αυτό δίνει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο χρονοδιάγραμμα του έργου και στη δημιουργία πολλαπλών εναλλακτικών για την αγορά». Τέλος, αναγνώρισε ότι το συνολικό προφίλ της Ελλάδας όσον αφορά το ρίσκο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ο κ. Σουφλής κλείνοντας τόνισε επίσης ότι το σύστημα δημοπρασιών είναι μια αξιόπιστη και καθιερωμένη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι χώρες για την υλοποίηση έργων παραγωγής ενέργειας, ενώ επιτυγχάνουν χαμηλότερες τιμές για τη ζήτηση - η Ελλάδα βασίζεται επί του παρόντος και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται σε αυτόν τον μηχανισμό, για όσο διάστημα η ανταλλαγή ενέργειας ( μοντέλο-στόχος) θα εξελίσσεται ταυτόχρονα, και στη συνέχεια όλες εναλλακτικές μπορούν να συνυπάρχουν (spot market, corporate PPAs και δημοπρασίες του δημοσίου) διασφαλίζοντας την υλοποίηση των στόχων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας."

Ο κ. Γιάννης Καλαφατάς, Chief Finance Officer - Mytilineos στην ομιλία του ανέφερε :
“Η ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αποτελεί βασικό πυλώνα και στόχο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί με την πανδημία του COVID-19 καθώς εταιρίες και κυβερνήσεις στρέφονται σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον.

Η MYTILINEOS επενδύει στρατηγικά στο μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης μετασχηματίζοντας τον Τομέα Έργων EPC – ΜΕΤΚΑ σε δυο νέους καινοτόμους Τομείς με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη: Τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) και Τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES).

Ο Τομέας RSD, εκμεταλλευόμενος την εμπειρία της MEKTA EGN έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως, αναλαμβάνοντας όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης, από αυτόνομα ηλιακά πάρκα και έργα αποθήκευσης ενέργειας έως πολύπλοκα υβριδικά έργα.

Ο Τομέας SES της MYTILINEOS επίσης με καινούρια οργανωτική δομή εστιάζει πλέον σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης (όπως έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων).

Παράλληλα η MYTILINEOS έχει ενσωματώσει τις αρχές του ESG στην επιχειρηματική της στρατηγική ως όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας και θέτει φιλόδοξους στόχους ώστε τα επόμενα έτη ένα μεγάλο μέρος της λειτουργικής κερδοφορίας της να προέρχεται από δραστηριότητες με χαμηλό ή μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Οι σημαντικές επενδύσεις στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο και η προοπτική ένταξης της συνολικής παραγωγής στο πράσινο αλουμίνιο εντάσσονται στη συγκεκριμένη στρατηγική.

Η MYTILINEOS διαθέτει σήμερα περίπου 0,2 GW ΑΠΕ σε λειτουργία ενώ μέσω του Τομέα RSD έχει αναπτύξει ένα BOT χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 4,3 GW που αφορά έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια: από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, έως και έργα που είναι έτοιμα για κατασκευή.

Τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης διεθνώς την επόμενη τριετία εκτιμάτε ότι θα ξεπεράσουν τα $7 τρις., ενώ στην EE επενδύσεις τουλάχιστον €1 τρις από το European Green Deal αναμένεται να αλλάξουν δραστικά τη μορφή όλων των τομέων της οικονομίας.”

Η κυρία Ελένη Βρεττού, Executive General Manager, Chief of Corporate & Investment Banking - Piraeus Bank S.A στην ομιλία της ανέφερε :
“Ο Ελληνικός Ενεργειακός Τομέας υφίσταται σήμερα μια ριζική μεταμόρφωση αντιμετωπίζοντας μια σειρά προκλήσεων αλλά και αποκαλύπτοντας παράλληλα μια σειρά ευκαιριών. Η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε αποφασιστικότητα ως προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων και καινοτόμων νομοθεσιών και μεταρρυθμίσεων που βοηθούν τη συνεχιζόμενη ενεργειακή μετάβαση. Το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα παρέχει ακριβείς στόχους και αυστηρές προθεσμίες. Συνολικά 40 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να επενδυθούν σε νέα δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από τώρα έως το 2030. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα , η οικολογική κινητικότητα και η ψηφιοποίηση θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο και θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης, όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΔΕΠΑ Εμπορίας αντίστοιχα, ή και άλλες επερχόμενες όπως ο ΔΕΔΔΗΕ ή τα Ελληνικά Πετρέλαια, θα οδηγήσουν στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς τομείς της χώρας, αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή του πορεία των προηγούμενων ετών. Η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ συνεχίζεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεύοντας το 48% της παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας για το 2019. Η βιώσιμη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέρει την ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας στη λειτουργία και τη συντήρηση – γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων τόσο του Covid-19 όσο και της σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαδραματίζει και θα συνεχίσει να διατηρεί καίριο ρόλο στη στήριξη της συνεχιζόμενης ενεργειακής μετάβασης. Η Τράπεζα Πειραιώς, έχει κυρίαρχη παρουσία στον κλάδο αυτό τόσο στις συμβουλευτικές υπηρεσίες όσο και στη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην ανάπτυξη προϊόντων της Πράσινης Τραπεζικής, ενώ είναι η μόνη Ελληνική Τράπεζα που συμμετείχε στη διαμόρφωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής και πρώτη υιοθέτησε στην Ελλάδα τους Αναπτυξιακούς Στόχους Βιωσιμότητας του ΟΗΕ. Η Τράπεζα Πειραιώς, είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης σήμερα στον κλάδο έχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που χρηματοδοτείται στην Ελλάδα (άνω των 2GW), και υποστηρίζοντας διαχρονικά την επέκταση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από τα πρώτα του κιόλας στάδια.

Διαθέτουμε τόσο την απαραίτητη εμπειρία όσο και πόρους για να συμβουλεύσουμε και να χρηματοδοτήσουμε υποψήφιους επενδυτές παρέχοντας πλήρη στήριξη όχι μόνο για την αρχική επένδυση αλλά και για περαιτέρω CAPEX και ανάπτυξη.”

Ο κ. Gabriel Alonso, CEO & President - 547 Energy LLC, ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ελκυστικές αγορές στην ΕΕ που επενδύει σε καθαρή ενέργεια. Όπως είπε, είναι σαφές ότι το να είσαι μέλος της ΕΕ και να έχεις ένα σταθερό νόμισμα είναι βασικά στοιχεία της Ελλάδας που την καθιστούν μια ελκυστική αγορά. Ωστόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα και σε άλλες αγορές της ΕΕ.

Οι κύριοι λόγοι που η Ελλάδα έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστική για την καθαρή ενέργεια, περιλαμβάνουν:
• μια κυβέρνηση που γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών προσφέροντας πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα.
• μια κυβέρνηση που ανακοίνωσε ένα αξιόπιστο σχέδιο και επέδειξε μια σταθερή δέσμευση για τη μετάβαση σε ένα καθαρότερο ενεργειακό σύστημα.
• μερικούς από τους καλύτερους φυσικούς αιολικούς και ηλιακούς πόρους.
• μια σαφή και διαφανή ανταγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση μακροπρόθεσμων συμφωνιών απορρόφησης για καθαρή ενέργεια.
• τοπικά χρηματοδοτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν την εκτέλεση έργων ανανεώσιμης ενέργειας με όρους ανταγωνιστικούς με σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Βεβαίως, ο κ. Alonso είπε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. πρότεινε συγκεκριμένα τη περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας της αδειοδότησης, καθώς η Ελλάδα έχει μια από τις πιο μακροχρόνιες διαδικασίες σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, ο κ. Alonso ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι μια πολύ ελκυστική ευκαιρία που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να υλοποιήσει τα φιλόδοξά της σχέδια για μια πιο πράσινη οικονομία. Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να εντοπίσει εξαιρετικά ελκυστικές και καινοτόμες ευκαιρίες μέσω των οποίων θα μπορέσει να εξασφαλίσει το δίκαιο μερίδιό της στα κεφάλαια που η ΕΕ θα διαθέσει στα κράτη μέλη τα επόμενα χρόνια.

«Συναντήσεις Ξένων Θεσμικών Επενδυτών με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κυβέρνησης»

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Συνέδριο παρείχε στους ξένους επενδυτές τη δυνατότητα δικτύωσης μέσα από περισσότερα από 100 one-to-one meetings με Θεσμικούς Επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και με μέλη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης, που στη παρούσα συγκυρία πραγματοποιήθηκαν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.
Σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το Συνέδριο, διοργανώθηκαν group sessions για τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Ενδεικτικά funds που συμμετείχαν : Allianz Asset Mgmt • Amiral Gestion • Artisan Partners, LP • Atlas Ridge Capital • Blackrock • Callawaycap • Cheever Partners, LLC • Colt Capital • Dromeus Capital • Eaton Vance • European Reliance • Fiera Capital • Franklin Templeton • Gagnon Securities • Glacier Pass Partners • Global Value Investment Corp • Golden Tree Asset Management • KKR Koa Capital Partners, LLC • Melqart Asset Management • Metlife • Metzler Asset Management • Neon Capital • Orasis Capital • Prince Street Capital • ProValue AG • Schafer Cullen Capital Management, Inc. • Sephira Emerging Markets • SpringOwl • Vanshap Capital • Waterwheel

«GREEK AMERICAN ISSUER DAY» at the New York Stock Exchange “Ημέρα Ελλάδος – Αμερικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”

Στο πλαίσιο του “22ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum”, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Capital Link διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση σε ψηφιακή μορφή με τίτλο «GREEK AMERICAN ISSUER DAY AT NYSE» κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ελληνοαμερικανικές και Ελληνικών συμφερόντων εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτύπησαν το “Closing Bell - καμπανάκι της λήξης των εργασιών” της Τρίτης, 15 Δεκεμβρίου, 2020, του NYSE-New York Stock Exchange.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Δρ. Νίκος Τσάκος, Πρόεδρος & CEO, Tsakos Energy Navigation (NYSE: TNP); Chairman, INTERTANKO 2014-2018, χτύπησαν το “Closing Bell”, το καμπανάκι της λήξης των εργασιών της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου 2020 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, πλαισιωμένοι από τον Captain Panagiotis N. Tsakos, και τους εκπροσώπους των ακόλουθων εταιριών που είναι εισηγμένες στο NYSE : κκ., Danaos Corporation (DAC) – Iraklis Prokopakis – Senior VP/Chief Operating Officer/Treasurer - Diana Shipping Inc (DSX) – Semiramis Paliou – Acting CEO/COO - Dorian LPG (LPG) – John Lycouris – Director & CEO of Dorian LPG USA LLC and Theodore Young, CFO, Dorian LPG - Dynagas LNG Partners LP (DLNG) – Michael Gregos – CFO - Navios Group of Companies (NM, NMM, NNA) – Ted C Petrone – Vice Chairman - Safe Bulkers Inc. (SB) – Dr. Loukas Barmparis President/Secretary - Mistras Group Inc. (MG) – Dennis M Bertolotti - President/CEO - και τον κ. Νικόλαο Μπορνόζη, Πρόεδρο της Capital Link.

Η τελετή αναμεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών και του εξωτερικού και αποτελεί ένα γεγονός με μέγιστη ακροαματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

FORUM OVERVIEW

Το Συνέδριο, μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε, προσέφερε στους συμμετέχοντες δυνατότητες πληροφόρησης, marketing, και ευκαιρίες δικτύωσης. Η Ψηφιακή μορφή του έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης της εκδήλωσης σε ένα παγκόσμιο κοινό.
Οι συμμετέχοντες φέτος είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την Ελλάδα από:
• 112 υψηλού επιπέδου ομιλητές που απευθυνθήκαν σε:
• Περισσότερα από 1,000 άτομα που εγγράφησαν και παρακολούθησαν το Συνέδριο
• Περισσότερες από 100 κατ’ ιδίαν συναντήσεις για τις εισηγμένες και μη εταιρίες, καθώς και για τα μέλη της Κυβέρνησης.
• Ξεχωριστές συναντήσεις για τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών με ξένα funds που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα
• Με στόχο τη μακρόχρονη και εύκολη πρόσβαση των επενδυτών σε ουσιαστική και αξιόπιστη πληροφόρηση, το Συνέδριο δημιούργησε μια «βιβλιοθήκη» έγκυρου περιεχομένου σχετικά με την Ελλάδα στην οποία οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να ανατρέχουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του Συνεδρίου.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης