Ενέργεια

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις για τον Nord Stream 2
Η απερχόμενη κυβέρνηση Trump ετοιμάζει έναν νέο κύκλο κυρώσεων

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους Ευρωπαίους συμμάχους και τις ιδιωτικές εταιρείες να σταματήσουν τις εργασίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ετοιμάζoυν ευρύτερες κυρώσεις για το ρωσικό έργο τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump την Τετάρτη 23/12/2020 σύμφωνα με το Reuters.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Trump ετοιμάζει έναν νέο κύκλο κυρώσεων με εντολή του Κογκρέσου «στο εγγύς μέλλον» που πιστεύει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα καίριο πλήγμα στο έργο Ρωσίας-Γερμανίας με επικεφαλής την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι.

Η Ρωσία αυτό το μήνα συνέχισε να κατασκευάζει τον αγωγό των 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ο οποίος είναι 90% ολοκληρωμένος, μετά από μια χρονική παύση που προκλήθηκε από τις υπάρχουσες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Το νέο έργο επικεντρώθηκε σε μια έκταση 2,6 χιλιομέτρων (1,6 μίλια) στα ρηχά νερά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Γερμανίας, αλλά όχι ακόμη στα τμήματα βαθέων υδάτων της Δανίας που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ημιτελούς έκτασης 100 χιλιομέτρων.

Εξάρτηση

Η Ουάσινγκτον λέει ότι το έργο, το οποίο θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, θα θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Η Ρωσία λέει ότι οι κυρώσεις ισοδυναμούν με «αθέμιτο ανταγωνισμό» με στόχο να βοηθήσουν τους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ και επιμένει ότι θα ολοκληρώσει τον αγωγό.
Η διαμάχη μπορεί να μην εξαλειφθεί μόλις ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, λένε ξένοι διπλωμάτες.
Η εκστρατεία πίεσης των ΗΠΑ στο Nord Stream 2 υποστηρίζεται τόσο από τους δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανικούς που φοβούνται ότι θα παρακάμψει την Ουκρανία, στερώντας την από προσοδοφόρα τέλη διαμετακόμισης.
Ο Biden περιέγραψε τον αγωγό ως «κακή συμφωνία» για την Ευρώπη το 2016 και έχει επικρίνει τη Μόσχα για τον υποτιθέμενο ρόλο της σε μια μαζική επίθεση στον κυβερνοχώρο εναντίον κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η Nord Stream 2 δεν σχολίασε αμέσως την πιθανότητα νέων κυρώσεων αλλά τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Reuters ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις και οι νέες στο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, εάν επιβληθούν, θα πλήξουν άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 120 εταιρείες από περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν ήδη προσθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επιπλέον κόστος στο έργο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αρχικά αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Ο Nord Stream 2 θα διπλασιάσει την ικανότητα της Ρωσίας να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης