Εφικτοί οι ενεργειακοί στόχοι της Ιαπωνίας ως το 2050 - Ο κρυφός «άσος» του υδρογόνου

Εφικτοί οι ενεργειακοί στόχοι της Ιαπωνίας ως το 2050 - Ο κρυφός «άσος» του υδρογόνου
Έχει μεγάλες ελπίδες να γίνει η Ιαπωνία ηγέτης στον αναπτυσσόμενο τομέα του υδρογόνου, σύμφωνα με την WWF της Ιαπωνίας
Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο δράσης για την υποστήριξη του στόχου της χώρας για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, παρουσίασε η WWF της Ιαπωνίας. Σε αυτό περιλαμβάνεται ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα - και δραστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Ιαπωνία ανταποκρίνεται στις ενεργειακές της ανάγκες.

Η αναλύτρια ενεργειακής πολιτικής της WWF Ιαπωνίας Konishi Masako έκανε ειδική αναφορά στο εν λόγω σχέδιο, επισημαίνοντας ότι η Ιαπωνία πρέπει να αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2030. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο απαιτείται η πλήρης κατάργηση της χρήσης άνθρακα.

Tο καινοτόμο εργαλείο

H WWF Japan ανέθεσε σε έναν ιδιωτικό οργανισμό που ονομάζεται Research Institute for Systems Technology να αξιολογήσει πώς θα μπορούσε η χώρα να μεταβεί με την τρέχουσα ηλεκτρική υποδομή της σε παροχή άνθρακα και χωρίς πυρηνικά.

Η ομάδα προσομοίωσε τις γενιές αιολικής και ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας σε 842 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα χρησιμοποιώντας ωριαία δεδομένα από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

3.jpg

Συνήχθη το συμπέρασμα ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται σε κάθε περιοχή, με την Ιαπωνία να μπορεί να παράγει σχεδόν το 50% των αναγκών ισχύος της χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Η Konishi σημειώνει ότι η πρόβλεψη για το ενεργειακό μείγμα του 2030 από την  WWF απαιτεί την αναδιοργάνωση του ηλεκτρικού δικτύου της Ιαπωνίας.

Ο άσος του υδρογόνου

Επίσης, η Κonishi ισχυρίζεται ότι η Ιαπωνία διαθέτει ένα ισχυρό εργαλείο στο μανίκι της: την τεχνολογία ενέργειας υδρογόνου. Έχει μεγάλες ελπίδες να γίνει η Ιαπωνία ηγέτης στον αναπτυσσόμενο τομέα.

Τέλος, η κυβέρνηση της χώρας αντιμετωπίζει την απαλλαγή από τον άνθρακα ως πιθανή αναπτυξιακή στρατηγική. Ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πραγματοποιήσει τον καθαρό μηδενικό του στόχο έως το 2050.

Η WWF εξακολουθεί να ανησυχεί για το αν η Ιαπωνία μπορεί να αφήσει άνθρακα. Από μια ευρύτερη προοπτική, η Konishi ελπίζει ότι η Ιαπωνία μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να ενισχύσει την πανδημία της και να βοηθήσει το περιβάλλον ταυτόχρονα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης