Περιβάλλον

Αχτίδες αισιοδοξίας για μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη - Η μελέτη του Guardian

Αχτίδες αισιοδοξίας για μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη - Η μελέτη του Guardian
Περισσότερες από 100 χώρες έχουν δεσμευτεί να φτάσουν στο μηδέν έως το 2050

Αν και οι καθημερινές επιλογές του κόσμου επιβαρύνουν το κλίμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Guardian, η κατανόηση των επιπτώσεων των καθαρών μηδενικών εκπομπών δίνει ελπίδα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να μειωθεί πιο γρήγορα.

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν δεσμευτεί να φτάσουν στο μηδέν έως το 2050, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν θέσει αυτόν τον καθαρό μηδενικό στόχο και σύντομα θα ενταχθούν από τις ΗΠΑ υπό τη νέα διοίκηση του Joe Biden.

Εάν αυτό επιτευχθεί παγκοσμίως, «οι θερμοκρασίες της επιφάνειας σταματούν να αυξάνονται και η θέρμανση σταθεροποιείται μέσα σε μερικές δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειές μας έχουν αντίκτυπο στην υπερθέρμανση της επιφάνειας του πλανήτη», δήλωσε ο Michael Mann, επιστήμονας του κλίματος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Πώς θα περιοριστεί η κλιματική καταστροφή

Οι επιστήμονες έχουν συνυπολογίσει τον δυναμισμό των φυσικών συστημάτων της Γης,με την διοκοπή των εκπομπών η περιεκτικότητα σε ατμοσφαιρικό CO2 θα μειωθεί λόγω της τεράστιας ικανότητας απορρόφησης άνθρακα των ωκεανών, των υγροτόπων και των δασών.

Η καταστροφική σημερινή πορεία του κλίματος παγκοσμίως, δείχνει ότι ο κόσμος έχει δεσμευτεί για περισσότερους από 2C θέρμανσης σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική περίοδο με βάση τις τρέχουσες ατμοσφαιρικές συνθέσεις αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1C αυτήν τη στιγμή και οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν την άνοδο στους 1,5C για να αποφύγουν τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές.

Ο Joeri Rogelj, καθηγητής του κλίματος στο Imperial College London, δήλωσε ότι αν ο κόσμος γίνει καθαρός σε εκπομπές τις επόμενες δεκαετίες, θα ήταν δυνατό να αφαιρεθεί το επιπλέον CO2 από την ατμόσφαιρα για να μειωθούν οι κλιμακούμενες θερμοκρασίες.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης