Κυριαρχία των ΑΠΕ ως το 2025 «βλέπει» ο ΙΕΑ

Κυριαρχία των ΑΠΕ ως το 2025 «βλέπει» ο ΙΕΑ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρει στο renews.biz ότι ο “πράσινος” ήταν ο μόνος ενεργειακός τομέας που παρουσίασε ανάπτυξη το 2020
Σχετικά Άρθρα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η κυρίαρχη πηγή παραγωγής ενέργειας έως το 2025,  διακόπτοντας πέντε δεκαετίες κυριαρχίας του άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Οι ΑΠΕ ήταν το μόνο μέρος του ενεργειακού τομέα που παρουσίασε ανάπτυξη το 2020 με σημαντικές αυξήσεις στην ανάπτυξη ηλιακού και υπεράκτιου ανέμου, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA. Fatih Birol.

«Οι ανανεώσιμες πηγές νίκησαν τον Covid-19», είπε ο Fatih Birol, καθώς ο IEA επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να δημοσιεύσει στις 18 Μαΐου έναν χάρτη πορείας για το πώς ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας μπορεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.


Η προειδοποίηση Birol

Ο Birol επισήμανε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φέτος θα ανακάμψουν, μετά από πτώση 7% το 2020, εκτός εάν η πανδημία Covid-19 δεν συγκροτηθεί, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία.

Η έκταση της δυνητικής αύξησης ήταν ακόμη ασαφής, αλλά οι εκπομπές της Κίνας ήταν ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από το Covid-19, λόγω της ταχύτερης ανάκαμψης από την οικονομική ύφεση του περασμένου έτους, είπε.

Ο Birol κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις «σωστές» ενεργειακές πολιτικές για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρές πηγές καθώς ανοικοδομούν τις οικονομίες τους μετά την κρίση του Covid-19 και να σταματήσουν την ανάκαμψη των εκπομπών.

Οι κυβερνήσεις έπρεπε να δράσουν για να επιτύχουν μια διαρθρωτική μείωση της ζήτησης άνθρακα.

Η χρονιά θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια δράση για το κλίμα, με περισσότερες χώρες να ετοιμάζονται να δεσμευτούν για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, μετά από «μια σημαντική νέα πολιτική ευθυγράμμιση για το κλίμα» το 2021, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης