Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σ. Φάμελλος: Φτώχεια και ανεργία η επιλογή Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές περιοχές

Σ. Φάμελλος: Φτώχεια και ανεργία η επιλογή Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές περιοχές

 Δηλώσεις του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης

 

Στην πρόσφατη απόφαση του τέως Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να «αποχαιρετίσει» το Υπουργείο με μία Απόφαση που μειώνει σημαντικά τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, εχθές, στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και το δημοσιογράφο, Δημήτρη Μανιατάκο.

Ειδικότερα σημείωσε ότι: «Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μειώσει τους πόρους για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, από 30 περίπου εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ ανά έτος, δηλαδή από το 6% στο 1% των πόρων από τα δικαιώματα, αποτελεί μία τραγική απόφαση που αποδεικνύει πως η κυβέρνηση στην πράξη ξεχνάει τις λιγνιτικές περιοχές. Ζητάμε από την ηγεσία του ΥΠΕΝ, ακόμη και τώρα, να τροποποιήσει αυτή της την Απόφαση και να μη δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις και «μπάχαλο» στον Ειδικό Λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ούτε νέα «χαράτσια» για τους παραγωγούς ΑΠΕ και πάνω από όλα για τους πολίτες που επιβαρύνονται, από την 1η Ιανουαρίου 2021, με το «πράσινο» τέλος στο πετρέλαιο κίνησης, λόγω των λανθασμένων επιλογών του κυρίου Χατζηδάκη».
«Τα τηλεφωνήματα που, όπως μας είχε ενημερώσει, είχε δεχτεί ο κύριος Χατζηδάκης από ενδιαφερόμενους να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη δε συνιστούν σχέδιο ανάπτυξης. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα δεν έχει σχέδιο για τις λιγντικές περιοχές! Δεν έχουν κατατεθεί ακόμη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Εδαφικά Σχέδια για τη Δίκαιη Μετάβαση και δεν έχει αποφασιστεί επιπλέον το πλαίσιο κινήτρων για επενδύσεις στις εν λόγω περιοχές. Δεν υπάρχει στην ουσία αναπτυξιακό εργαλείο, παρά μόνο μία έκθεση ιδεών, και προτάσεις στον αέρα. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνήθηκε να ψηφίσει τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο νομοθέτησης του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις λιγνιτικές περιοχές. Και επιπλέον έρχεται να καταργήσει κοινωφελείς δημοτικές υποδομές, όπως το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης, μία απόφαση εκτός λογικής».

Χρηματοδότηση

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που, το 2018, προχώρησε σε εθνική χρηματοδότηση για τη Δίκαιη Μετάβαση διαβλέποντας την ανάγκη η Ελλάδα να εξασφαλίσει πόρους για τις περιοχές που θα επηρεάζονταν από την μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, λόγω της κλιματικής κρίσης. Αυτό πριν οι ευρωπαϊκοί στόχοι γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι. Η ΝΔ ανακοίνωσε, για επικοινωνιακούς λόγους, την απολιγνιτοποίηση, κρύβοντας ότι το πραγματικό της σχέδιο είναι να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών και όχι η απανθρακοποίηση της χώρας. Η ΝΔ δεν έχει καταφέρει επιπλέον ούτε να αξιοποιήσει τα περίπου 60 εκατ. ευρώ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τα έτη 2018 και 2019».
Ο Σ.Φάμελλος κλήθηκε στη συνέχεια να σχολιάσει τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας, την εκκίνηση του εμβολιασμού και τις πρόσφατες, απαράδεκτες όπως σημείωσε, δηλώσεις του κυρίου Κοντοζαμάνη περί ευθυνών των γιατρών για θανάτους συμπολιτών μας εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
«Η κυβέρνηση άρχισε να χρησιμοποιεί τον εμβολιασμό και την ελπίδα για το τέλος της πανδημίας επικοινωνιακά, ήδη από τον Οκτώβριο, για να καλύψει τα λάθη και τα κενά της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας. Οι εικόνες πολιτικών στελεχών της ΝΔ να παίρνουν τη θέση των υγειονομικών τις πρώτες μέρες του εμβολιασμού έχουν επιφέρει δυστυχώς ένα σημαντικό πλήγμα στο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν όμως ούτε οι υποδομές ή το απαραίτητο προσωπικό για να πραγματοποιηθεί το τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα εμβολιασμού. Απαιτούνται δεκαπέντε (15) με είκοσι (20) υγειονομικοί για να γίνονται τριακόσια (300) με τετρακόσια (400) εμβόλια την ημέρα σε κάθε Κέντρο Υγείας, όταν, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα, η Πρωτοβάθμια Υγεία, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Αγροτικά Ιατρεία παραμένουν κλειστά καθώς το προσωπικό τους έχει μεταφερθεί λόγω της πανδημίας και λόγω της απροθυμίας της κυβέρνησης ΝΔ να προχωρήσει σε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού».

Εφησυχασμός

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όμως λόγω του εμβολίου, πρέπει να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με υποδομές και προσωπικό, ακόμη και τώρα, πρέπει να συνεχιστούν τα τεστ και η ιχνηλάτηση του ιού. Αυτό αιτούνται και πολλοί Δήμαρχοι στη Βόρεια Ελλάδα και ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης καταθέτοντας την ανησυχία τους για την πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με τρίτο κύμα της πανδημίας χωρίς όλα τα παραπάνω».
«Οι δηλώσεις του κυρίου Κοντοζαμάνη είναι προκλητικές και γελοίες. Είναι εγκληματικά τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη όπου, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, τα νοσοκομεία στην πόλη λειτουργούσαν για έξι (6) με οκτώ (8) εβδομάδες χωρίς καμία κενή ΜΕΘ. Αυτό από μία κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα τον Απρίλιο, τον Μάϊο και το καλοκαίρι για να προετοιμαστεί η χώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ούτε νέες ΜΕΘ, ούτε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ούτε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, μία κυβέρνηση που ούτε καν δέχτηκε να ψηφίσει τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για να καταβληθούν οι υπερωρίες των υγειονομικών και τώρα ρίχνουν τις ευθύνες στους γιατρούς».
«Η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για τη Θεσσαλονίκη και επέτρεψε να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, ενώ είχε ενημερωθεί για έκρηξη των κρουσμάτων από τις 15.10.2020 από τους επιστήμονες και μετά από αίτημα πολλών αιρετών να ακυρωθεί ο εορτασμός. Ο αρμόδιος μάλιστα Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έφτασε να απαντήσει εγγράφως ότι είναι αναρμόδιος για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που καταθέσαμε στη Βουλή. Σε αυτά προστίθεται και η παραδοχή του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη ότι ειδικοί, λοιμωξιολόγοι, πρότειναν αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Τώρα μιλάνε για ευθύνες των γιατρών, είναι βέβαια σε εξέλιξη πλέον και εισαγγελική έρευνα για τη διασπορά στη Θεσσαλονίκη και αναμένουμε τα αποτελέσματά της».

Δασικοί χάρτες

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να ακυρώσει μία μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ελλάδα, ως μία ακόμη απόδειξη του πόσο αναχρονιστική και οπισθοδρομική είναι η σημερινή κυβέρνηση. «Όλα έχουν ακυρωθεί δυστυχώς στη λογική να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η χώρα τώρα έχει μείνει χωρίς δασικούς χάρτες, κάτι που παρακολουθεί και η Ευρώπη. Δεν υπάρχει διαδικασία που να τηρείται και ρουσφέτι που να μη γίνεται με αυτή την κυβέρνηση. Και δυστυχώς αυτό το πληρώνουν και οι λιγνιτικές περιοχές με φτώχεια και ανεργία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης