Πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ βλέπει την παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Ο ΟΠΕΚ βλέπει την παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Μια σημαντική ανάκαμψη στο σχιστολιθικό θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ

 

Σχετικά Άρθρα
Οι προοπτικές για το σχιστολιθικό των ΗΠΑ είναι ελαφρώς πιο «αισιόδοξες» λόγω της αύξησης των τιμών και η παραγωγή θα ανακάμψει περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ την Πέμπτη 14/1/2021, σε μια ένδειξη ότι η πολιτική της μείωσης της παραγωγής βοηθά τους αντιπάλους να αντλήσουν περισσότερο.

Οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ δεν αποτελούν μέρος του συμφώνου μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και άλλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας - του λεγόμενου ΟΠΕΚ + - για τη μείωση της παραγωγής τους, την στήριξη των τιμών και τη μείωση της υπερπροσφοράς.
Ο συνολικός εφοδιασμός πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 370.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2021 σε 17,99 εκατομμύρια bpd, ανέφερε ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου σε μηνιαία έκθεση, αυξημένος κατά 71.000 bpd από τις προηγούμενες προβλέψεις. Μια σημαντική ανάκαμψη στο σχιστολιθικό θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για υποστήριξη της αγοράς.
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό 11 μηνών πάνω από 57 $ το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, υποστηριζόμενες από τον περιορισμό του εφοδιασμού του ΟΠΕΚ + και μια εθελοντική περικοπή από τη Σαουδική Αραβία.
«Οι προοπτικές προσφοράς του 2021 είναι τώρα λίγο πιο αισιόδοξες για το σχιστολιθικό των ΗΠΑ με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την παραγωγή να αναμένεται να ανακάμψει περισσότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2021», ανέφερε ο ΟΠΕΚ.

Προβλέψεις

Επίσης στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση, λέγοντας ότι η χρήση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5,90 εκατομμύρια bpd φέτος στα 95,91 εκατομμύρια bpd, μετά από συρρίκνωση 9,75 εκατομμύρια bpd πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Ο ΟΠΕΚ επεσήμανε ότι υπήρχε ανοδικό δυναμικό στην πρόβλεψή του για οικονομική ανάπτυξη 4,4% το 2021, αλλά οι νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι αυξανόμενες λοιμώξεις και η αργή έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού ενδέχεται να μειώσουν την ανάκαμψη τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο.
«Ενώ μια ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2021 παραμένει πολύ πιθανή, το βάθος και το μέγεθος της ανάκαμψης του τρέχοντος έτους παραμένει αβέβαιο», δήλωσε ο ΟΠΕΚ. "Η πρόβλεψη θα επανεξεταστεί διεξοδικά για τον επόμενο μήνα."

Παραγωγή

Προς το παρόν, η ανάκαμψη του σχιστόλιθου είναι μικρή. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η χαμηλότερη παραγωγή αργού στις ΗΠΑ, ένας άλλος όρος για σχιστόλιθο, θα αυξηθεί κατά 70.000 bpd φέτος στα 7,37 εκατομμύρια bpd και άφησε σταθερή την πρόβλεψη για ανεφοδιασμό εκτός ΟΠΕΚ. Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη του μη συμβατικού εφοδιασμού σε πετρέλαιο έχει προκαλέσει προβλήματα στον ΟΠΕΚ το πρόσφατο παρελθόν. Η αυξανόμενη παραγωγή σχιστόλιθου, που ενθαρρύνθηκε από την πολιτική του ΟΠΕΚ για μείωση της προσφοράς για τη στήριξη των τιμών, βοήθησε να δημιουργηθεί ένα κενό στη διάρκεια του 2014-2016. Αυτό το κενό προκάλεσε τελικά τη δημιουργία του OPEC +, ο οποίος άρχισε να περιορίζει την παραγωγή το 2017. Ο ΟΠΕΚ + μείωσε την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πέρυσι και διοχετεύει επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο στο πλαίσιο ενός σχεδίου για ξεκούραση σταδιακά. Οι περισσότεροι παραγωγοί θα διατηρήσουν σταθερά τον Φεβρουάριο και η Σαουδική Αραβία μειώνει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο bpd τον επόμενο μήνα και τον Μάρτιο. Η έκθεση έδειξε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξάνεται ήδη. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 280.000 bpd στα 25,36 εκατομμύρια bpd τον Δεκέμβριο, ανέφερε, καθοδηγούμενη από τη Λιβύη, ένα μέλος του ΟΠΕΚ που απαλλάσσεται από την πραγματοποίηση περικοπών, καθώς και τις χώρες που δεσμεύονται από ποσοστώσεις Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο όμιλος προβλέπει ότι η ζήτηση για το αργό του θα είναι 27,2 εκατομμύρια bpd φέτος, επίσης αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα. Αυτό θα επέτρεπε ακόμη υψηλότερη μέση παραγωγή του ΟΠΕΚ το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης