Πετρέλαιο

ΟΠΕΚ: Νέα μείωση στις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου το 2021 καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν

ΟΠΕΚ: Νέα μείωση στις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου το 2021 καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν
Το Brent κινείται στα 50,14 δολ το βαρέλι ενώ το αργό  στα 46,78 $

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει πιο αργά το 2021 από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως, λόγω του παρατεταμένου αντίκτυπου της πανδημίας κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ τη Δευτέρα, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες του ομίλου και των συμμάχων του για υποστήριξη της αγοράς.

Η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος στα 95,89 εκατομμύρια bpd, ανέφερε ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου σε μηνιαία έκθεση.
Η πρόβλεψη ανάπτυξης είναι 350.000 bpd λιγότερο από ό, τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα. Ο όμιλος έχει μειώσει σταθερά τις προβλέψεις αύξησης της ζήτησης το 2021 τους τελευταίους μήνες.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚ + ανέβαλε τις συνεδριάσεις της μεικτής τεχνικής επιτροπής και της υπουργικής επιτροπής παρακολούθησης έως τις 3 και 4 Ιανουαρίου, ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε δήλωση τη Δευτέρα.

Τιμές και προσφορά

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μικρή ενίσχυση τη Δευτέρα, καθώς η συνεχής υπερπροσφορά στην αγορά επισκίασε τις ελπίδες ότι η διάθεση εμβολίων κοραναϊού θα αυξήσει την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύεται 0,34% στα 50,14 $ το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 0,45%, στα 46,78 $ το βαρέλι.
Brent και WTI έχουν καταγράψει για έξι συνεχόμενες εβδομάδες, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος τους από τον Ιούνιο.
Τα σημάδια της αυξανόμενης προσφοράς έχουν επιβαρύνει την αγορά. Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ανήλθε στα 1,28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με την National Oil Corporation (NOC), από 1,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα τέλη Νοεμβρίου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εταιρείες ενέργειας την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν τις περισσότερες εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια εβδομάδα από τον Ιανουάριο καθώς οι παραγωγοί συνέχισαν να επιστρέφουν στις γεωτρήσεις.
Τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου τον Δεκέμβριο εξακολουθούν να είναι αρκετά πάνω από τα επίπεδα του 2019 και του 2018, ανακοίνωσε η εταιρεία πληροφοριών της αγοράς Kpler, με την μεγαλύτερη χερσαία αποθήκευση φέτος να εμφανίζεται στην Κίνα.

Ζήτηση και lockdown

Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες συνέχισαν τα lockdown για να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19 που έχει μειώσει τη ζήτηση καυσίμων.
Η Γερμανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιβάλει αυστηρότερο κλείσιμο από την Τετάρτη για την καταπολέμηση του ιού. Οι τιμές αυξήθηκαν αφού μια ναυτιλιακή εταιρεία ανακοίνωσε ότι ένα πετρελαιοφόρο χτυπήθηκε στο λιμάνι της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, το οποίο το υπουργείο Ενέργειας χαρακτήρισε τρομοκρατική πράξη.
«Οι traders έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια να εντείνουν τις εντάσεις στην περιοχή και όταν συμβαίνει αυτό, οι αγορές πετρελαίου αυξάνονται», δήλωσε ο Bjornar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.
"(Η έκρηξη) προκάλεσε ανησυχίες για τη σταθερότητα στον κύριο κόμβο πετρελαίου της Τζέντα και για τη συνολική ασφάλεια της κυκλοφορίας στην περιοχή."
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι οι περιορισμοί πανδημίας θα μπορούσαν να τερματιστούν σύντομα και να αυξήσουν τη ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
«Το Brent υποστηρίζεται τόσο από οικονομικές όσο και από φυσικές ροές. Το δολάριο μειώνεται, η καμπύλη του Brent βρίσκεται σε καθυστέρηση και τα εμβόλια ξεκινούν », δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB Bjarne Schieldrop. «Πιστεύουμε ότι αυτό το ράλι πρέπει να προχωρήσει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης