Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Έρχονται οι έξυπνες πόλεις για περιβάλλον, μεταφορές και ψηφοποίηση

Έρχονται οι έξυπνες πόλεις για περιβάλλον, μεταφορές και ψηφοποίηση
Τα παραδείγματα προηγμένων συστημάτων που χρησιμοποιούν μεγάλες πόλεις

Οι παγκόσμιες δαπάνες για τις τεχνολογίες των "έξυπνων" πόλεων αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 22,7% έως το 2025, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Frost & Sullivan.
Ωστόσο, η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις αποτυχίες της διαδικασίας ακόμη και όταν η ώθηση για τη δημιουργία "έξυπνων" πόλεων κερδίζει έδαφος.
Υπήρξαν αμέτρητες καινοτόμες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι για τους ηγέτες των πόλεων που θα λαμβάνουν το επόμενο κύμα αποφάσεων.
Γιατί λοιπόν οι θετικοί μετασχηματισμοί και οι καινοτομίες δεν έχουν υλοποιηθεί;

Μέρος του προβλήματος της είναι ριζωμένο στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν σαφώς τι είναι πραγματικά μια "έξυπνη" πόλη.
Για πολλούς, οι "έξυπνες" πόλης υπενθυμίζουν πράγματα όπως υποδομή ασφαλείας ή συστήματα έξυπνων αυτοκινήτων.

Ωστόσο, αυτές οι τεχνολογίες υπερβαίνουν αυτές τις εφαρμογές.
Οι έξυπνες πόλεις είναι χτισμένες σε μια ευρεία υποδομή συστημάτων που συνεργάζονται.
Η έξυπνη υποδομή αυτοκινήτου είναι σίγουρα ένα κομμάτι του μεγαλύτερου παζλ, αλλά είναι μόνο ένα στοιχείο ενός κατά τα άλλα μαζικού δικτύου δεδομένων.

smart-city-planning.jpg

Ζητήματα, προκλήσεις στη δημιουργία "έξυπνων" πόλεων

Πολλά μπορούν να εμποδίσουν τα έργα στη δημιουργία έξυπνων πόλεων, συμπεριλαμβανομένων ανησυχιών σχετικά με τη διαχείριση δεδομένων. Επειδή η τεχνολογία "έξυπνης" πόλης δημιουργεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων - ανάπτυξη κατάλληλης τεχνολογίας βάσεων δεδομένων θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τις έξυπνες πόλεις.

Εκτός από αυτές τις προκλήσεις δεδομένων, οι έξυπνοι ηγέτες της πόλης πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις δικτύου. Η έξυπνη υποδομή πόλης θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη συνδεσιμότητα 5G, αλλά η υιοθέτηση και η ενσωμάτωση της κάλυψης 5G δεν είναι απλή εργασία. Η ταχεία διάθεση 5G έχει σταματήσει από τα πάντα, από τις πολιτικές ζωνών και τα υψηλά τέλη έως τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την απόκτηση αδειών.

Επιπλέον, δεν έχει αναπτυχθεί όλο το φάσμα της τεχνητής νοημοσύνης, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων και προκλήσεων στη δημιουργία έξυπνων πόλεων.
Έχουν γίνει βήματα στη δημιουργία «στενής τεχνιτής νοημοσύνης» ή μηχανικής μάθησης που έχει σχεδιαστεί για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, αλλά η τεχνιτή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη ικανή να επιλύσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Αυτό παρουσιάζει διαφοροποιημένες προκλήσεις στα έργα για τη δημιουργία έξυπνων πόλεων με τεχνολογία.

960x0.jpg

Πέρα από τα εμπόδια

Ευτυχώς, τα οφέλη της δημιουργίας έξυπνων πόλεων και της υλοποίησης υποδομών θα υπερτερούν.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι έξυπνες πόλεις ωφελούν τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους:

  • Οικονομικά οφέλη
Οι έξυπνες πόλεις θέτουν τα θεμέλια για την ευημερία. Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την καινοτομία και την πρόοδο που ενέχει μια πόλη που τροφοδοτείται και συνδέεται με δεδομένα.
Για παράδειγμα, το εμπόριο καθίσταται πιο αποτελεσματικό όταν οι πόλεις μπορούν να χαρτογραφήσουν διαδρομές αποστολής μέσω εγχωρίων δικτύων πληροφοριών.
Η Σιγκαπούρη όταν ξεκίνησε την πρωτοβουλία Smart Nation, άρχισε να χρησιμοποιεί δυναμικό σχεδιασμό δρομολογίων για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών.

  • Αποφάσεις βάσει δεδομένων
Επειδή οι έξυπνες πόλεις είναι πλήρως συνδεδεμένες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικοί φορείς μπορούν να κάνουν πιο έξυπνες επιλογές με βάση τα δεδομένα.
Τα ανοιχτά δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να δουν πώς οι μεμονωμένες αποφάσεις διαδραματίζουν ρόλο στη συνολική υποδομή, τους επιτρέπει επίσης να παρακολουθούν αυτά τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να ενισχύουν τις λειτουργίες με την πάροδο του χρόνου.
Για παράδειγμα, αυτά τα δεδομένα μπορούν να συνδέσουν τις αστυνομικές υπηρεσίες με τις περιοχές υψηλότερου κινδύνου για πιο προληπτική κοινοτική αστυνόμευση.

  • Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Όπως η αυξημένη απόδοση παρέχει οικονομικά πλεονεκτήματα, δημιουργεί επίσης θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Όταν τα συστήματα διαχείρισης πόλεων (π.χ. νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή κυκλοφορία) ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τη δύναμη των συνδεδεμένων δεδομένων, βλέπουμε μειωμένες εκπομπές ρύπων και απόβλητα.
Για παράδειγμα, το Σιάτλ εφάρμοσε το έργο Trash Track για να επιτρέψει στους κατοίκους να διοχετεύουν τα σκουπίδια τους μέσω του συστήματος αποχέτευσης και να τους ενθαρρύνουν να μειώσουν τα απόβλητα.
Λόγω αυτών των περιβαλλοντικών βελτιώσεων, οι κάτοικοι της πόλης απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

  • Βελτιωμένη μεταφορά
Οι κάτοικοι σε έξυπνες πόλεις βλέπουν επίσης τεράστιες βελτιώσεις στα συστήματα μεταφορών.
Η υποδομή μεταφοράς που συνδέεται και βασίζεται σε δεδομένα είναι πολύ πιο αποτελεσματική και έξυπνη από την εναλλακτική.
Σκεφτείτε τα σήματα κυκλοφορίας που μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή των οχημάτων μέσω της πόλης, έτσι οι κάτοικοι μπορούν να παρακολουθούν τη δημόσια συγκοινωνία σε πραγματικό χρόνο.
Η τεχνολογία έξυπνης πόλης δημιουργεί αποδοτικά οφέλη για ολόκληρη την κοινότητα

  • Πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους
Οι έξυπνες πόλεις μπορούν επίσης να επεκτείνουν την πρόσβαση σε ψηφιακούς πόρους για κατοίκους.
Η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, φιλοξενεί ένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας Wi-Fi που ονομάζεται LinkNYC, το οποίο αντικατέστησε τα συνδρομητικά τηλέφωνα με περίπτερα που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Αυτό το έργο έχει προσελκύσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν κατάστημα στον τεχνολογικό κόμβο, συμβάλλοντας στην κοινότητα οικονομικά.

Ενώ υπάρχουν εμπόδια στη δημιουργία έξυπνων πόλεων, οι επιτυχίες που έχουν δει πολλοί δήμοι στην εφαρμογή υποδομών έξυπνων πόλεων υπερτερούν.

Εξετάζοντας παραδείγματα μερών όπου η τεχνολογία έξυπνης πόλης μεταμορφώνει ήδη την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία, μπορούμε να απολαύσουμε μια γεύση της ζωής στις πόλεις του μέλλοντος.

 
www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης