Ενέργεια

Άνοιγμα Ισραήλ στην Τουρκία για αγωγό φυσικού αερίου - Tι σημαίνει για την Ελλάδα

Άνοιγμα Ισραήλ στην Τουρκία για αγωγό φυσικού αερίου - Tι σημαίνει για την Ελλάδα
Oι Ιρσραηλινοί ανοίγουν στην Τουρκία τον δρόμο συμμετοχής στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου υπό προϋποθέσεις αλλαγής στάσης της ως προς τις γειτονίες της.
Σχετικά Άρθρα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση Στάνιτς στο CNBC ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να ανοίξει δίοδο στην Τουρκία με αγωγό φυσικού αερίου.
Την ίδια ώρα ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

Και μάλιστα ο υπουργός του Ισραήλ το είπε αυτό στο CNBC, καθιερωμένο αμερικάνικο οικονομικό δίκτυο, ενώ παράλληλα υπήρξε η δήλωση Σάλιβαν, συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί στενά με το Ισραήλ σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, αλλά και για την οικοδόμηση των περιφερειακών συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων που έχει υπογράψει το Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του.

«Συζήτησαν ευκαιρίες ενίσχυσης της συνεργασίας τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της οικοδόμησης της επιτυχίας των συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο» σύμφωνα με μία ανακοίνωση για τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Σάλιβαν με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μέιρ Μπεν-Σαμπάτ.
Ο Σάλιβαν απηύθυνε επίσης, μία πρόσκληση για την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Στάνιτς: Προϋπόθεση η εξομάλυνση της τουρκικής συμπεριφοράς προς τους γείτονες

Ο κ. Στάνιτς ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Sigmalive, «Θέλω να αναφερθώ σε δυο περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και την Τουρκία».

«Αναφορικά με την Τουρκία, όταν ανέλαβα υπουργός Ενέργειας, πριν περίπου πεντέμισι χρόνια, συνάντησα τον πρόεδρο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα το 2016», πρόσθεσε.

«Εκεί συναντήθηκα με τον Ερντογάν και συζητήσαμε την πιθανότητα για εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω ενός αγωγού.
Είχαμε και συζητήσεις με ειδικούς του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας. Δυστυχώς, δεν κατέληξαν πουθενά, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία» εξήγησε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας.
«Να αλλάξει τη στάση της»

Οι Τουρκοι μπάινουν στο κόλπο - Θα χαλαρώσουν τις πιέσεις  στην Ελλάδα;

H κίνηση αυτή του Ισραήλ έχει ευρύτερη σημασία, καθώς προφανώς με την συγκατάθεση των ΗΠΑ ανοίγει στην Τουρκία την πόρτα για την συμμετοχή στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της NA Eυρώπης.
Πρόσφατα στο East Med Forum ΗΠΑ και Γαλλία ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους, ενώ η Τουρκία έχει μείνει απέξω.
Σε σχέση με την Ελλλαδα μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις εκτόνωσης των τουρκικών πιέσεων που συνδέονται με την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Πόσο μάλλον όταν το Ισαήλ το ζητά ως προϋπόθεση από την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της ως πρειφερειακή δύναμη και να συνεργαστεί με τους γειτονές της.
Σε κάθε περίπτωση όμως η Τουρκία μπαίνει με βούλα στο παιχνίδι αξιοποίησης του φυσικού αερίου και επιτυγχάνει εν μέρει τον στόχο που επεδίωκε στο τελευταίο διάστημα.
Είναι μια σημαντική κίνηση πάντως που γίνεται προφανώς και για να επιστήσουν την προσοχή στους Τούρκους όσον αφορά την πρόοδο των σχέσεων με την Ελλάδα στην έναρξη των Διερευνητικών Επαφών

Ο κ. Στάνιτς σημείωσε: «Προσωπικά, ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει την περιφερειακή της στάση στην αντιπαράθεσή της με ορισμένους από τους γείτονές της προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας».
«Μέσα από αυτήν την προοπτική θα είμαι χαρούμενος αν δω την Τουρκία ικανή να συμμετάσχει στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό θα είναι καλό για την εμπορική συνεργασία και ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στην τουρκική συμμετοχή» κατέληξε ο κ. Στάινιτς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης